Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Δυσκοιλιότητα και κύηση βαδίζουν… χέρι - χέρι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Τι μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την κατάσταση.

Η διαδικασία της τεκνοποίησης, δυστυχώς, δεν περιλαμβάνει μόνο την ευχάριστη πλευρά της αναζήτησης ονόματος για το μωρό και την προετοιμασία του παιδικού δωματίου. Ένα από τα πρώτα φυσικά συμπτώματα που η έγκυος μπορεί να εμφανίσει, είναι η δυσκοιλιότητα. Δυσκοιλιότητα σημαίνει πως οι κινήσεις του εντέρου γίνονται πιο σπάνιες ή πως υπάρχει δυσκολία στην δίοδο των κοπράνων.

Δυστυχώς, δυσκοιλιότητα εμφανίζει περίπου το ήμισυ όλων των γυναικών σε κάποια στιγμή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Αυτό συμβαίνει κυρίως για τρεις λόγους: α. Οι ορμόνες που αυξάνουν κατά την διάρκεια της κύησης έχουν σαν αποτέλεσμα την επιβράδυνση των κινήσεων του εντέρου β. Καθώς μεγαλώνει η μήτρα πιέζει το παχύ έντερο γ. Λόγω των αναγκών του εμβρύου, το νερό που πίνεται απορροφάται πολύ περισσότερο, με αποτέλεσμα το υπόλειμμα που φτάνει στο παχύ έντερο να είναι πλήρως αφυδατωμένο.

Τι μπορεί λοιπόν να κάνει μια έγκυος για να βελτιώσει την κατάσταση;


Να ακολουθήσει δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες. Η ιδανική δίαιτα περιλαμβάνει περίπου 30 γραμμάρια φυτικών ινών ημερησίως. Ξεκινώντας την ημέρα σας με ένα μπολ δημητριακών με γάλα, παρέχετε στον οργανισμό μια καλή ποσότητα φυτικών ινών στο ξεκίνημα της ημέρας.

Ταυτόχρονα στα σκευάσματα των δημητριακών υπάρχει και φυλλικό οξύ που είναι σημαντικό για την ανάπτυξη του εμβρύου, καθώς και ασβέστιο στο γάλα που τα συνοδεύει. Θα μπορούσε να προστεθεί και μια κουταλιά ψύλλιο, όχι όμως περισσότερο από μία κουταλιά, γιατί μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Η αύξηση των φυτικών ινών στην διατροφή πρέπει να γίνει σταδιακά γιατί, ιδίως αν ο οργανισμός είναι συνηθισμένος σε δίαιτα με λίγες φυτικές ίνες, καθώς η απότομη αύξησή τους, μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση μετεωρισμού και την επιδείνωση των συμπτωμάτων.

Να τρώει μικρά και συχνά γεύματα. Πολλές γυναίκες λένε πως τις βοηθά ένα ποτήρι χλιαρό νερό με μερικές σταγόνες λεμόνι.

Να τρώει γιαούρτι με πρεβιοτικά [π.χ acidophilus] ώστε να βοηθηθούν τα μικρόβια του εντέρου και να διασπάσουν καλύτερα την τροφή και το έντερο να κινηθεί.

Να πίνει άφθονο νερό. Οι φυτικές ίνες μόλις φτάσουν στο παχύ έντερο, και με την βοήθεια της εκεί χλωρίδας, διογκώνονται. Για να γίνει όμως αυτό, χρειάζεται νερό.

Η συστηματική άσκηση βοηθά στην ομαλοποίηση των κινήσεων του εντέρου. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να τρέχετε «μαραθώνιο», ούτε να κάνετε περίεργες ασκήσεις γιόγκα που μπορεί να προκαλέσουν πόνο, αν υπάρχει μετεωρισμός. Η καλύτερη άσκηση είναι το γρήγορο περπάτημα. Τριάντα λεπτά καθημερινά αρκούν για να ομαλοποιηθεί η εντερική λειτουργία.

Να μειώσει ή να διακόψει τα σκευάσματα του σιδήρου. Ως γνωστόν, τα σκευάσματα σιδήρου μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα. Επίσης, πολλές έγκυες λαμβάνουν σίδηρο αναίτια.

Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας και συζητήστε την δυνατότητα ελάττωσης της δόσης ή διακοπή της λήψης αν δεν είναι απαραίτητο.

Να ξεκινά την ημέρα της στην τουαλέτα. Σηκωθείτε μισή ώρα νωρίτερα από το καθιερωμένο και φάτε το πρωινό με τα δημητριακά. Αυτό θα δώσει μια πρωινή ώθηση στο γαστρεντερικό σας σύστημα, να δουλέψει.

Να προσέχει τι φάρμακα χρησιμοποιεί για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

Συμβουλευτείτε τον γαστρεντερολόγο ή τον γυναικολόγο σας σχετικά με τα φαρμακευτικά σκευάσματα που πιθανά να σας βοηθήσουν. Τα ερεθιστικώς δρώντα καθαρτικά μπορεί να βοηθούν, αλλά υπάρχει το ενδεχόμενο να προκαλέσουν πόνο, ενώ η παρατεταμένη χρήση τους μπορεί να είναι επιβλαβής, καθώς μπορεί να πυροδοτήσει συσπάσεις στην μήτρα.

Τα ωσμωτικώς δρώντα καθαρτικά, σε συνεχή χρήση, μπορεί επίσης να εμποδίσουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Αποφύγετε την λήψη over the counter φαρμάκων και ιδίως «φυτικών» σκευασμάτων, καθώς μπορεί να είναι επιβλαβή τόσο για εσάς όσο και το μωρό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.