Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Νέα κριτήρια για την περίθαλψη γονέων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Σε ακύρωση των βιβλιαρίων ασθενείας θα προχωρήσουν το ΙΚΑ και τα άλλα ταμεία εφαρμόζοντας τις νέες διατάξεις που ισχύουν για την «κάλυψη» μελών της οικογενείας και γονέων των ασφαλισμένων. Με εγκύκλιό του, το ΙΚΑ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «υπήρξαν πολλά αιτήματα για την ασφάλιση γονέων από τα παιδιά τους, παρά το γεγονός ότι οι γονείς είναι πολύ νέοι ή αλλοδαποί που λαμβάνουν σύνταξη από τη χώρα προέλευσής τους ή έρχονται για μικρό χρονικό διάστημα στην Ελλάδα και όχι για μόνιμη διαμονή».

Σε πολλές περιπτώσεις, τα πρόσωπα αυτά φέρονται ως «προστατευόμενα μέλη οικογενείας» και λαμβάνουν τις παροχές των ταμείων, ενώ στην πραγματικότητα απασχολούνται, χωρίς να καταβάλλουν εισφορές, σε εργασίες στις οποίες η απασχόληση δεν μπορεί να αποδειχθεί εύκολα (π.χ. οικόσιτο προσωπικό), με αποτέλεσμα να επιφέρουν διπλή επιβάρυνση, κυρίως στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Για την ασφάλιση των γονέων θα ζητούνται:

Αποδείξεις κύριας συντήρησης και συγκατοίκησης.

Ηλικία άνω των 60 ετών ή να είναι ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας 80% και πάνω.

Να μην έχουν εισοδήματα από οποιαδήποτε αιτία που να υπερβαίνουν τα εκάστοτε προβλεπόμενα για τους ανασφάλιστους (το οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ, το οποίο αυξάνεται κατά 20% για τη σύζυγο και για κάθε ανήλικο ή προστατευόμενο παιδί. Για άτομα με αναπηρία 67% και πάνω αυξάνεται το οικογενειακό εισόδημα κατά 50%).

Ειδικά για τα μέλη οικογένειας ασφαλισμένων πολιτών κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι παροχές ασθένειας σε είδος θα χορηγούνται, εφόσον υπάρχει έγγραφο πιστοποίησης μόνιμης διαμονής και διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα. Για την ασφάλιση μελών οικογενείας πολιτών τρίτων χωρών, θα πρέπει να διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, ενώ παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης θα δικαιούνται ο, η σύζυγος και τα τέκνα και όχι οι γονείς ή άλλα μέλη, εφόσον δεν περιλαμβάνονται στην οικογενειακή επανένωση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.