Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Οι μυρωδιές της ημικρανίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Λίγο πριν τον πονοκέφαλο παρατηρούνται διαταραχές των αισθήσεων.

Φανταστικές μυρωδιές μπορεί να εμφανιστούν πριν από την ημικρανία ως μέρος της αύρας, αν και συμβαίνει σπάνια, αναφέρει αμερικανική έρευνα.

Περίπου 30% των ανθρώπων με υποτροπιάζουσες ημικρανίες έχουν διαταραχές των αισθήσεων λίγο πριν την έναρξη του πονοκεφάλου, γνωστών ως αύρα, αλλά συνήθως είναι οπτικές όπως φώτα που αναβοσβήνουν ή τυφλά σημεία.

Μπορεί επίσης να εμφανιστεί μούδιασμα, δυσκολία στην ομιλία ή την κατανόηση της γλώσσας.

Ωστόσο η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από τον Matthew Robbins του Montefiore Headache Center στη Νέα Υόρκη, ανακάλυψε ότι μικρός αριθμός ανθρώπων ανέφερε την ύπαρξη οσμών σε συνδυασμό με τον πονοκέφαλο.
Είναι σπάνιο αλλά ιδιαίτερο, δήλωσε ο ερευνητής, σημειώνοντας ότι οι διαταραχές στην αίσθηση της όσφρησης δεν έχουν καλυφτεί με συστηματική επισκόπηση έως τώρα.

Ερευνητές επισκόπησαν 25 περιστατικά ασθενών με πονοκεφάλους, ημικρανίες τις περισσότερες φορές, και οσφρητικές παραισθήσεις. Εξέτασαν επίσης στοιχεία περισσότερων από 2.100 ασθενών που εξέτασαν σε 30 μήνες. 14 άνθρωποι (λιγότερο από το 0,7%) είχαν περιγράψει την εμφάνιση οσμών πριν την έναρξη του πονοκεφάλου.
Οι πιο συχνοί αφορούσαν μυρωδιά καμένου, καπνού τσιγάρου, καμένου ξύλου ή ποπ κορν.

Οσμές αποσύνθεσης, όπως σκουπιδιών ή λυμάτων ήταν η επόμενη συχνή οσμή που αναφέρθηκε. Λίγοι άνθρωποι ανέφεραν ευχάριστες οσμές, όπως πορτοκαλιών, καφέ ή ακόμα και foie gras.

Περίπου το 11% του παγκόσμιου πληθυσμού υποφέρει από ημικρανίες, έτσι παρόλο που οι φανταστικές οσμές αποτελούν ασυνήθη πλευρά της ημικρανίας, τις εμφανίζει αρκετά μεγάλος αριθμός ανθρώπων, δήλωσε ο ερευνητής.
Δεν είναι σαφής η αιτία που οι οσμές συχνά είναι δυσάρεστες ούτε που αποτελούν σπάνια μέρος της ημικρανίας με αύρα.


Πηγή: http://www.iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.