Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Σε αδιέξοδο οι δομές ειδικής αγωγής

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Στο δρόμο οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται ζητώντας λύσεις.


Διαμαρτυρόμενοι για την τραγική κατάσταση του συστήματος ειδικής αγωγής στη χώρα μας οι εκπαιδευτικοί – μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας εργαζομένων στην ειδική αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ) πραγματοποιούν σήμερα στις 1 το μεσημέρι συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και αμέσως μετά πορεία στη Βουλή.

“Απεργούμε και διαδηλώνουμε” διακηρύσσουν οι της ΠΟΜΕΕΑ , δίνοντας το μήνυμα/έναυσμα για διαμαρτυρία διαρκείας των εργαζομένων στην ειδική αγωγή που θα υπερβαίνει κατά πολύ το “τυπικό”της μιας μέρας. Όπως εξηγούν, η ήδη υπονομευμένη στην χώρα μας ειδική αγωγή σήμερα “αφήνεται στη τύχη της με πρόσχημα την οικονομική κρίση”. Ως τεκμήρια της σημερινής εγκατάλειψης συμπυκνωμένα αναφέρονται τα ακόλουθα:

• Τα Ιδρύματα που προσφέρουν (και) υπηρεσίες ειδικής αγωγής τις οποίες αρνείται η αρμόδια πολιτεία εγκαταλείπονται στην τύχη τους, διότι μειώνονται δραματικά οι επιχορηγήσεις
• Ουδεμία πλέον μέριμνα ή ενταξιακός σχεδιασμός δεν προβλέπεται για τα 185.000 παιδιά με αναπηρία στη χώρα μας που βρίσκονται εκτός ειδικής αγωγής
• Εκατοντάδες εργαζόμενοι στα Ιδρύματα / Σωματεία / Κέντρα εργάζονται απλήρωτοι έως και 7 μήνες, βιώνοντας πλέον οριακά οικονομικά αδιέξοδα.
• Ήδη έχουν μπει “λουκέτα” σε ειδικά σχολεία και δημόσιες δομές
• Δια της κλιμάκωσης των απολύσεων ή της υποχρέωσης εφαρμογής του μέτρου εργασιακής εφεδρείας, εξωθούν σε κλείσιμο ακόμα και τις πλέον παλιές/ιστορικές δομές παροχής υπηρεσιών όπως τα κέντρα «Μαργαρίτα», «Ερμής», «Θεοτόκος», κ.ά.
• Είναι τέτοιας έκτασης η σημερινή και η επαπειλούμενη συρρίκνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τα ΑμεΑ που πρακτικά σημαίνει μονάχα ... απλή φύλαξη και όχι εκπαίδευση ή κατάρτιση. Οι δομές εκπαίδευσης εκφυλίζονται σε ... αποθήκες φύλαξης.
• Παρά τον εκφυλισμό, ζητούνται ολοένα και επιπλέον χρήματα από τις οικογένειες των παιδιών με αναπηρία (πέραν των νοσηλείων που εισπράττονται για τις υπηρεσίες προς τα παιδιά) ώστε έστω οι εγκαταλελλειμένες δομές να επιβιώσουν.

Δεδομένων των παραπάνω “οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλη ανοχή” τονίζει η ΠΟΜΕΕΑ καταθέτοντας σειρά αιτημάτων σχετικών με την χρηματοδότηση των δομών ιδιωτικού δικαίου που παρέχουν (και) υπηρεσίες ειδικής αγωγής. Ανάμεσα στα οικονομικής φύσεως αιτήματα είναι και ένα θεσμικού χαρακτήρα. Αφορά την αναγκαιότητα “να ξεκινήσει εσπευσμένα διάλογος για τη δημιουργία ενιαίου θεσμικού πλαισίου για όλα τα Ν.Π.Ι.Δ.”. Δυστυχώς, ούτε σε σχέση με αυτό δεν έχει 
εκφραστεί μέχρι σήμερα αρμόδια ανταπόκριση. Πλήρης αδιαφορία...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.