Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Η αποδόμηση του θεσμού των Παράλληλων Στηρίξεων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Προσλαμβάνουν ανειδίκευτους αναπληρωτές και αγνοούν πτυχιούχους ειδικής αγωγής.

Ο Σύλλογος αποφοίτων ειδικής αγωγής εγκαλεί το υπουργείο για εξαπάτηση διαρκείας.




Το "διά ταύτα" : Οι μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στερούνται το δικαίωμα στην εξειδικευμένη στήριξη...Το "διά ταύτα" : Οι μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στερούνται το δικαίωμα στην εξειδικευμένη στήριξη...
Οι τελευταίες προσλήψεις μέσω ΕΣΠΑ αναπληρωτών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση για Παράλληλη Στήριξη των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αγνοούν τους εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής προσλαμβάνοντας στη θέση τους δασκάλους γενικής αγωγής χωρίς κανένα τυπικό προσόν κατά παραβίαση της ισχύουσας νομοθεσίας.

Την ιδαίτερα σοβαρή καταγγελία που αφορά τις ανακοινωθείσες στις 23 Σεπτεμβρίου προσλήψεις για Παράλληλη Στήριξη υπογράφει ο Σύλλογος Αποφοίτων Τμημάτων Ειδικής Αγωγής (ΣΑΠΤΕΑ). Όπως επισημαίνεται από τον ΣΑΠΤΕΑ, για την δύσκολη “υπόθεση” των Παράλληλων Στηρίξεων “προσλαμβάνονται ανειδίκευτοι δάσκαλοι από τον πίνακα της γενικής αγωγής χωρίς να έχει εξαντληθεί ο πίνακας των δασκάλων ειδικής αγωγής”. Η παρανομία είναι σκαστή, δια της ... ισοπέδωσης των τυπικών προσόντων στον όρο της ειδικής αγωγής παραβιάζεται βάναυσα το πνεύμα των υφιστάμενων νόμων 3699/2008 και 3966/2011. Πέραν του “τυπικού”, το ουσιαστικό σκάνδαλο έγκειται στο ότι στερούνται οι μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες το αναφαίρετο δικαίωμα στην εξειδικευμένη εκπαίδευση. Πρακτικά, οι προσλήψεις - αχταρμάς ειδικευμένων και ανειδίκευτων αποδομούν πλήρως την ουσία της Παράλληλης Στήριξης.

Μείζονος σημασίας , όμως, είναι και η καταγγελία του ΣΑΠΤΕΑ για συνειδητή εξαπάτηση των εκπροσώπων του από το υπουργείο παιδείας (δια στόματος του διευθυντή ειδικής αγωγής του υπουργείου Γ. Αλεβίζου). Το θέμα με τις προσλήψεις ανειδίκευτων μέσω ΕΣΠΑ για τις Παράλληλες Στηρίξεις δεν είναι μόνο σημερινό, είχε τεθεί και προ μηνών από τους εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής, οι τότε απαντήσεις του υπουργείου ήταν καθησυχαστικές. Συγκεκριμένα, δια στόματος Γ. Αλεβίζου φέρεται να έχει ειπωθεί καθησυχαστικά (το αυτονόητο) ότι “οι συνάδελφοι της γενικής αγωγής δεν είναι ειδικοί παιδαγωγοί, προσλαμβάνονται ελλείψει εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής” , συνοδευόμενο από έκρηξη υπευθυνότητας: “δεν μπορούμε να αφήσουμε τα παιδιά στον αέρα”. Το κατά ΣΑΠΤΕΑ σκαστό ψέμα – όπως στην εξέλιξη αποδείχτηκε – του διευθυντή ειδικής αγωγής του υπουργείου παιδείας, τεκμηριώνεται και σε σχετικό βίντεο:








Το “διά ταύτα” όπως συμπυκνώνεται στην ανακοίνωση – καταγγελία των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής “Υπάρχει μια κρίσιμη ηλικία ανάπτυξης δεξιοτήτων κατά τη διάρκεια της οποίας η εκπαιδευτική παρέμβαση οφείλει να είναι σταθερή, δομημένη και να εφαρμόζεται από εξειδικευμένο προσωπικό. Τόσα χρόνια το Υπουργείο καταργεί το δικαίωμα στη σταθερότητα για τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αναδιατάσσοντας διαρκώς τους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής μέσω της ομηρίας τους στο καθεστώς του αναπληρωτή. Τώρα προχώρησε στο επόμενο βήμα. Καταργεί ευθαρσώς και το δικαίωμα σε εξειδικευμένο προσωπικό εγκαταλείποντας το μότο «δεν επαρκούν οι δάσκαλοι της ειδικής αγωγής» και υιοθετώντας το μότο «δε χρειάζονται δάσκαλοι ειδικής αγωγής». Επιπλέον, φέτος μειώνει δραστικά τον αριθμό των παρεχόμενων Παράλληλων Στηρίξεων, όχι μόνο εξαιτίας της πολιτικής μείωσης των προσλήψεων, αλλά κι εξαιτίας της εφαρμογής του θεσμού από επισφαλή ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως το ΕΣΠΑ. Οι στόχοι είναι ξεκάθαροι. Να αφανιστεί η Παράλληλη Στήριξη με τη λήξη του προγράμματος ΕΣΠΑ και να υιοθετηθεί ένα οικονομικά φτηνό μοντέλο ένταξης με έναν δήθεν επιμορφωμένο εκπαιδευτικό της γενικής εκπαίδευσης. Το οποίον πρακτικά σημαίνει κατάργηση του δικαιώματος εξειδικευμένης στήριξης για τον μαθητή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες”...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.