Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Τέλος επιτηδεύματος για όσους αμείβονται με μπλοκάκια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Εξαιρούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις για τα πρώτα 5 έτη άσκησης της δραστηριότητας. Χωρίς τέλος επιτηδεύματος και οι επιτηδευματίες που διανύουν τα τρία τελευταία έτη της δραστηριότητάς τους.

Τέλος επιτηδεύματος σε όλους τους φορολογούμενους με «μπλοκάκι» επιβάλλει τελικά το υπουργείο Οικονομικών. Ο Εφαρμοστικός Νόμος που ψηφίσθηκε χθες στη Βουλή δεν εξαιρεί από την καταβολή του ετήσιου τέλους ούτε τους εργαζόμενους των 700 ευρώ με εξαρτημένη εργασία που αμείβονται με «μπλοκάκι» ούτε τους ελεύθερους επαγγελματίες που βρίσκονται σε αδράνεια (δεν έχουν καθόλου εισοδήματα) αλλά ούτε και τους μισθωτούς που αποκτούν εισοδήματα και από ελευθέριο επάγγελμα.

Οι φορολογούμενοι αυτοί, κάθε χρόνο θα πληρώνουν το τέλος επιτηδεύματος που ορίστηκε σε 300 ευρώ φέτος και από το 2012 ανέρχεται σε 400 ευρώ εάν έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους και σε 500 ευρώ εάν έχουν την έδρα τους σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 ευρώ. Μάλιστα όσοι έχουν εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ θα πληρώνουν μέχρι και το 2015 και την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης που υπολογίζεται με συντελεστές 1% - 4% στο συνολικό τους εισόδημα.

Από το ετήσιο ειδικό τέλος επιτηδεύματος εξαιρούνται μόνο:


Ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις για τα πρώτα 5 έτη άσκησης της δραστηριότητας.Οι εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.


Επιτηδευματίες που βρίσκονται 3 χρόνια πριν τη συνταξιοδότησής τους (ως έτος συνταξιοδότησης νοείται το 65ο έτος της ηλικίας).

Ο Εφαρμοστικός Νόμος ψηφίστηκε με 155 ψήφους και 15 αλλαγές της τελευταίας στιγμής:

1. Το αφορολόγητο όριο εισοδήματος διαμορφώνεται ως εξής:
  • 8.000 ευρώ (από 12.000 ευρώ) για φορολογούμενους χωρίς παιδιά.
  • 10.000 ευρώ (από 13.500 ευρώ) για φορολογούμενους με 1 παιδί
  • 12.000 ευρώ (από 15.000 ευρώ) για φορολογούμενους με 2 παιδιά
  • 20.500 ευρώ (από 23.500 ευρώ) με 3 παιδιά.

2. Αναστέλλονται από την 1η Ιουλίου οι μισθολογικές ωριμάνσεις και προαγωγές στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

3. Αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2011 επιβάλλεται η μηνιαία εισφορά 10 ευρώ υπέρ ανέργων σε ασφαλισμένους ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

4. Εξαιρούνται από την «έκτακτη» εισφορά αλληλεγγύης οι ολικώς τυφλοί, άτομα με ειδικές ανάγκες που παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες, που υπερβαίνει σε ποσοστό 80% καθώς και οι συνταξιούχοι ανεξαρτήτως ηλικίας με παιδιά με ειδικές ανάγκες.

5. Εξαιρούνται από την παρακράτηση ειδικής εισφοράς στις συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ τα θύματα τρομοκρατικών ενεργειών ή βίαιων συμβάντων και οι ορφανικές τους οικογένειες.

6. «Εκτακτη» εισφορά 5% επί του συνολικού εισοδήματος επιβάλλεται ευρωβουλευτές, προέδρους, διοικητές και υποδιοικητές ΝΠΔΔ και των κρατικών ΝΠΙΔ, των δημοσίων επιχειρήσεων.

7. Δεν θα λογίζεται ως εισόδημα το αναπηρικό επίδομα κατά τον υπολογισμό επί αυτού της εισοδηματικής εισφοράς.

8. Οι μειώσεις στις συντάξεις του ΝΑΤ ισχύουν από 1η Ιουλίου 2011 και όχι αναδρομικά από την αρχή του έτους.

9. Νέα αύξηση στα φθηνά τσιγάρα καθώς αυξάνεται στο 100% ο ελάχιστος ειδικός φόρος κατανάλωσης. Η τιμή πώλησης αναμένεται να φτάσει στα 2,90 - 3 ευρώ το πακέτο.

10. Αίρεται το φορολογικό, τραπεζικό, χρηματιστηριακό ή επιχειρηματικό απόρρητο έναντι της Υποδιεύθυνσης της Οικονομικής Αστυνομίας κατά τη διενέργεια προανακριτικής εξέτασης.

11. Η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης αφορά και το αγροτικό πετρέλαιο και θα υπάρξει ειδική ρύθμιση για τους αγρότες προκειμένου να μην επιβαρυνθούν.

12. Κόβεται κατά 50 εκατ. ευρώ η χρηματοδότηση στο ΝΑΤ φέτος και κατά 100 εκατ. ευρώ από το 2012.

13. Στο 1% η εισφορά υπέρ ανέργων για δημόσιους υπαλλήλους που δεν είναι ασφαλισμένοι στο Ταμείο Πρόνοιας.

14. Εντός 20 ημερών από τη ψήφιση του Εφαρμοστικού Νόμου δηλαδή έως τις 20 Ιουλίου συστήνεται το Ταμείο Αξιοποίησης Περιουσίας του Δημοσίου αντί 1 μηνός που προέβλεπε η αρχική διάταξη.

15. Εξαιρούνται από την υποχρεωτική διαχείριση των χρηματικών διαθεσίμων τους από την Τράπεζα της Ελλάδας τα ΝΠΔΔ με θρησκευτικό, φιλανθρωπικό και κοινωφελή σκοπό που δεν ασκούν δημόσια διοίκηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.