Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Η υπερβολή καταστρέφει την αλήθεια...

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ*

«Η υπερβολή καταστρέφει και την πιο μεγάλη αλήθεια», έλεγε ο Λένιν, απευθυνόμενος στους αριστεριστές «υπερεπαναστάτες» επικριτές του. Και είχε δίκιο, η υπερβολή καταστρέφει.

Αφορμή γι' αυτές τις σκέψεις μου δίνει η κατάσταση των πεζοδρομίων στην οδό Βασιλίσσης Ολγας όπου κινούμαι καθημερινά. Στραγγαλισμένα σε πολλά σημεία από τις μάντρες διατηρητέων κτιρίων καθιστούν δυσχερή, έως αδύνατη, την κίνηση των πεζών ιδιαίτερα όταν διασταυρώνονται. Φυσικά τα άτομα με αναπηρία υποχρεώνονται ορισμένες φορές να κατέβουν στο κατάστρωμα του δρόμου προκειμένου να συνεχίσουν την πορεία τους. Το χειρότερο σημείο είναι αυτό μεταξύ των οδών 28ης Οκτωβρίου και Μιαούλη, όπου η «διατηρητέα» μάντρα ενός νηπιαγωγείου θέτει καθημερινά σε κίνδυνο την ασφάλεια πολλών διερχόμενων πολιτών. Και αναρωτιέται κανείς γιατί θα πρέπει η διατήρηση μιας περίφραξης, που θα μπορούσε κάλλιστα να μετακινηθεί διατηρώντας τη μορφή της, να θεωρείται σημαντικότερη από την ασφάλεια των πεζών. Ποια επιστήμη, ποιος νόμος, ποιες αρχές διαχείρισης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς δικαιολογούν αυτήν την υπερβολή; Μήπως τελικά οι αρμόδιοι του υπουργείου Πολιτισμού δυσκολεύονται να κατανοήσουν ότι άνθρωποι και μνημεία πρέπει να συμβιώνουν αρμονικά και όχι ανταγωνιστικά; Εκτός εάν πιστεύουν ότι με την υπερβολή ενισχύουν την εξουσία τους επί των πολιτών αλλά και των θεσμών τοπικής εξουσίας.

Βέβαια τα πεζοδρόμια και η ασφαλής λειτουργία τους εντάσσονται στην αποκλειστική ευθύνη του δήμου που έχει την εξουσία να μετακινήσει τις μάντρες, εξασφαλίζοντας εφόσον απαιτηθεί και τις απαραίτητες δικαστικές αποφάσεις. Οπως ευθύνη του δήμου είναι να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες με τις ιδιοκτησίες που καταλαμβάνουν πεζοδρόμια (π.χ. Β. Ολγας και Παρασκευοπούλου), να ελέγξει τις θέσεις των περιπτέρων, των ποικίλων πινακίδων σήμανσης και διαφημιστικής πληροφόρησης, και φυσικά τα τραπεζοκαθίσματα. Ο δημόσιος χώρος, η λειτουργικότητά του, η ευταξία του, η αισθητική του είναι δικαίωμα των κατοίκων και η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να το εξασφαλίζει.

Είχα την ευκαιρία πριν από μερικά χρόνια να θέσω τα θέματα των πεζοδρομίων της Β. Ολγας δημόσια, απευθυνόμενος σε κάθε αρμόδιο και κυρίως στην προηγούμενη δημοτική αρχή. Δεν ίδρωσε το αφτί κανενός. Είχαν άλλες προτεραιότητες οι άνθρωποι. Τα λεφτά πήγαιναν αλλού.

Δεν ξέρω, αλλά θέλω να ελπίζω ότι η διοίκηση Μπουτάρη θα δώσει άμεσες λύσεις αποδίδοντας τα πεζοδρόμια ασφαλή και λειτουργικά στους πεζούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.