Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Τα μέτρα σοκ του εφαρμοστικού νόμου...

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Για τα πιο σκληρά μέτρα, κυρίως σε ό,τι αφορά τη φορολογία, που έχουν ανακοινωθεί ποτέ έκαναν λόγο οι ειδικοί.

Δεν λείπει η περιγραφή των ανατροπών σε εργασιακές σχέσεις (ενίσχυση συμβάσεων ορισμένου χρόνου, αλλαγές στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, μειωμένοι κατά 20% μισθοί για νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας ηλικίας 18 έως 25 ετών κτλ).

Μάλιστα προκύπτει ότι αυστηροποιούνται και οι προϋποθέσεις για την επιδότηση και οικονομική ενίσχυση των ανέργων.

* Πόσο θα κοστίσει η έκτακτη εισφορά σε εισοδήματα και η επιβολή τέλους επιτηδεύματος

* Αυξημένα κατά 10% τέλη κυκλοφορίας θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων

* Νέα κλίμακα φορολογίας μετά τη μείωση του αφορολόγητου στα 8.000 ευρώ

* Μέχρι το τέλος του 2011 παρατείνεται το πάγωμα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας

* Αυξημένη κατά 5-6 λεπτά η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης για τους καταναλωτές

* Αύξηση κατά μέσο όρο 70% στα τεκμήρια διαβίωσης, φοροεπιδρομή στην ακίνητη περιουσία

* Κατάργηση φοροαπαλλαγών για ιατρικά έξοδα, στεγαστικά και εισφορές στα ταμεία

* Βόμβες για εργασιακές σχέσεις και ασφαλιστικά δικαιώματα στον εφαρμοστικό νόμο

* «Μαχαίρι» στις προσλήψεις και εισαγωγή της εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο

Οι βασικές διατάξεις

* Τη σύσταση του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ιδιωτικοποιήσεις, αξιοποίηση ακινήτων)

* Τη θέσπιση της «ωρίμανσης» και της «επενδυτικής ταυτότητας» των ακινήτων του Δημοσίου και τον θεσμό της «επιφάνειας»

Η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου διενεργείται με κάθε πρόσφορο τρόπο όπως πώληση, παραχώρηση, τιτλοποίηση απαιτήσεων κτλ.

Επίσης, στο κεφάλαιο Β΄ του εφαρμοστικού νόμου περιλαμβάνονται διατάξεις για την «πολεοδομική ωρίμανση και επενδυτική ταυτότητα δημοσίων ακτινήτων για την αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας του κράτους».

Για την αξιοποίηση των δημοσίων ακινήτων επιτρέπεται η απευθείας παραχώρηση στον κύριο της επένδυσης της χρήσης αιγιαλού και παραλίας και του δικαιώματος εκτέλεσης, χρήσης και εκμετάλλευσης λιμενικών έργων ή επέκτασης, ήδη υφιστάμενων στην περιοχή, λιμενικών εγκαταστάσεων. Η παραχώρηση γίνεται για χρονικό διάστημα μέχρι 50 χρόνια.

* Τα πρωτοφανή φορολογικά μέτρα (μείωση αφορολόγητου ορίου στα 8.000 ευρώ, έκτακτη εισφορά, τεκμήρια διαβίωσης, τέλος επιτηδεύματος, μείωση αφορολογήτου ορίου ΦΑΠ στα 200.000 ευρώ, αύξηση ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης στα 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 10%, κ.λπ.)

- μείωση αφορολόγητου ορίου στα 8.000 ευρώ
- Καταργείται η έκπτωση φόρου με αποδείξεις

- Αυξάνεται το ποσό των αποδείξεων στο 25% του εισοδήματος για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου

- Μειώνεται η έκπτωση φόρου στο 10% από το 20% για τους τόκους των δανείων για ετήσιο ατομικό εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ.

- Αυξάνονται τα τεκμήρια διαβίωσης κατά μέσο όρο 70%

- Επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές φορολογίας από 1% έως 5%.

- Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά σε ιδιωτικά Ι.Χ. άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών, σε σκάφη αναψυχής, δεξαμενές κολύμβησης κτλ.

- Καθιερώνεται ετήσιο τέλος επιτηδεύματος 400 ευρώ ή 500 ανάλογα την περιοχή.

- Επιβάλλεται φόρος ακίνητης περιουσίας για ατομική περιουσία άνω των 200.000 ευρώ με πρώτο φορολογικό συντελεστή για αξία από 200.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ 2 τοις χιλίοις.

* Τον περιορισμό των προσλήψεων στο Δημόσιο (εφέτος 1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις και από 1/1/12- 1/1/15 μία πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις)

* Τον περιορισμό του αριθμού των συμβασιούχων (εφέτος οι συμβάσεις θα μειωθούν κατά 50% σε σχέση με το 2010 και κατά 10% ανά έτος έως το 2015)

* Τη θέσπιση της μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο

* Την αξιολόγηση από το ΑΣΕΠ του πλεονάζοντος προσωπικού από φορείς που συγχωνεύονται ή καταργούνται

* Την ειδική εισφορά στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα για την καταπολέμηση της ανεργίας, την ειδική εισφορά επικουρικής ασφάλισης και την ειδική εισφορά για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων

* Τα νέα κριτήρια για τη χορήγηση επιδομάτων ανεργίας

* Τη διευθέτηση της υπερωριακής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα και των συμβάσεων για τους νέους 18- 25 ετών (μείωση αποδοχών έως 20%)

* Τις ρυθμίσεις για τη συνταξιοδότηση

* Το ειδικό τέλος για τους χώρους καπνιζόντων στα καζίνο και τα κέντρα διασκέδασης

* Την αναστολή των πλειστηριασμών από τις τράπεζες έως 31/12/2011 για απαιτήσεις έως 200.000 ευρώ.



Πηγή: http://www.xanthionline.com


--------------------


Σκληρά μέτρα περιλαμβάνει ο εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματοςπου δόθηκε στη δημοσιότητα. Μεταξύ αυτών, μείωση του αφορολόγητου στα 8.000 ευρώ, έκτακτη κλιμακωτή εισφορά, επιβαρύνσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους, αλλαγές στο εργασιακό τοπίο σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Ιδρύεται επίσης Ταμείο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

"Συγγνώμη, λάθος"..

Αναδίπλωση της κυβέρνησης, ως προς την επιστροφή του μπόνους αποδείξεων άνω των 300 ευρώ, με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο να μιλά για "νομοτεχνική παρεξήγηση". Σύμφωνα με το κείμενο του εφαρμοστικού, οι φορολογούμενοι καλούνταν να επιστρέψουν στην εφορία τη διαφορά, αν η επιστροφή τους ξεπερνούσε τα 300 ευρώ, μέσω της έκτακτης εισφοράς. Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξη στο Alter, μίλησε για "λάθος" και τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.

Επαχθή φορολογικά μέτρα

Βάσει του εφαρμοστικού νόμου μειώνεται το αφορολόγητο στα 8.000 ευρώ, εξαιρουμένων των νέων ηλικίας ως 35 ετών, των συνταξιούχων άνω των 65 και των ΑΜΕΑ. Επίσης επιβάλλεται κλιμακωτά έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται η νέα κλίμακα για τον υπολογισμό του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.  Η κλίμακα προβλέπει χαμηλότερο αφορολόγητο όριο το οποίο πλέον είναι 200.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας από 400.000 ευρώ που ήταν μέχρι τώρα. Παράλληλα αλλαγές υπάρχουν και στους φορολογικής συντελεστές για τον υπολογισμό του ΦΑΠ.

Έρχονται επίσης αυξημένα τεκμήρια διαβίωσης με έκτακτη εισφορά σε ιδιωτικά Ι.Χ. άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών, σε σκάφη αναψυχής, δεξαμενές κολύμβησης κτλ. Τέλος, καθιερώνεται ετήσιο τέλος επιτηδεύματος 400 ευρώ ή 500 ανάλογα την περιοχή.

"Μαχαίρι" μπαίνει και σε φοροαπαλλαγές, μεγαλύτερο για όσους έχουν εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ.

Αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας

Σημειώνεται ότι  πρώτο κεφάλαιο του νόμου θα περιλαμβάνει το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, που θα διοικείται από 5μελές συμβούλιο. Θα συμμετέχουν και δύο παρατηρητές εκ μέρους των εταίρων, χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Ως προς την αξιοποίηση των δημοσίων ακινήτων, προβλέπεται απευθείας παραχώρηση της χρήσης αιγιαλού και παραλίας, όπως επίσης και του δικαιώματος εκτέλεσης, χρήσης και εκμετάλλευσης λιμενικών έργων ή επέκτασης, ήδη υφιστάμενων στην περιοχή, λιμενικών εγκαταστάσεων. Η παραχώρηση γίνεται για χρονικό διάστημα μέχρι και πενήντα έτη.

Σκληρά μέτρα για εργαζόμενους και συνταξιούχους

Σκληρά μέτρα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο και για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Μεταξύ αυτών, ειδική εισφορά στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα για την καταπολέμηση της ανεργίας, ειδική εισφορά επικουρικής ασφάλισης και ειδική εισφορά για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Στον ιδιωτικό τομέα, θεσμοθετείται το ελαστικό δεκάωρο χωρίς υπερωριακή αμοιβή και η δυνατότητα απασχόλησης νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας νέων κάτω των 25 χρονών με μισθό έως και 20% από ότι ορίζουν οι αντίστοιχες κλαδικές συμβάσεις ή ακόμα και η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση.

Περιορισμός του προσωπικού του Δημοσίου

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται, περιορισμός των προσλήψεων στο Δημόσιο (εφέτος 1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις και από 1/1/12- 1/1/15 μία πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις). Επίσης, περιορισμός του αριθμού των συμβασιούχων (εφέτος οι συμβάσεις θα μειωθούν κατά 50% σε σχέση με το 2010 και κατά 10% ανά έτος έως το 2015), θέσπιση της μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο καιαξιολόγηση από το ΑΣΕΠ του πλεονάζοντος προσωπικού από φορείς που συγχωνεύονται ή καταργούνται.

"Φωτιά" σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Με το νομοσχέδιο, ανεβαίνει η τιμή πετρελαίου και φυσικού αερίου καθώς αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα δύο προϊόντα. Μάλιστα προβλέπεται ότι σταδιακά και μέχρι τις 31/12/2013 ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης θα εξισωθεί στα επίπεδα του 80% του σημερινού ειδικού φόρου του πετρελαίου κίνησης.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ακόμη αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ 13% σε 23% για τα προϊόντα εστίασης από την 1/9/2011 και αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καπνά που σημαίνει αύξηση της τιμής των τσιγάρων.
 
Προβλέπεται επίσης αναστολή των πλειστηριασμών από τις τράπεζες έως 31/12/2011 για απαιτήσεις έως 200.000 ευρώ.





Πηγή: http://www.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.