Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Το παθητικό κάπνισμα αυξάνει την πίεση στα αγόρια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Τα αγόρια που γίνονται παθητικοί καπνιστές, ακόμα και σε σχετικά μικρό βαθμό, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για αυξημένη πίεση αίματος όπως δείχνει νέα αμερικανική έρευνα. Σύμφωνα με αυτή τα αγόρια έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν αργότερα στη ζωή τους υπέρταση, η οποία συσχετίζεται με καρδιαγγειακά επεισόδια και άλλες παθήσεις, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει σαφές κατά πόσο είναι αναστρέψιμες οι συνέπειες για την πίεση των παιδιών, αν πάψουν κάποια στιγμή να είναι παθητικοί καπνιστές.

Σύμφωνα με τους ερευνητές περισσότερα από το ένα τρίτο των παιδιών διεθνώς είναι εκτεθειμένα σε επίπεδα καπνού τσιγάρου, που είναι ανησυχητικά για την υγεία τους. Οι επιστήμονες μελέτησαν περισσότερα από 6.400 παιδιά ηλικίας 8-17 ετών που υφίσταντο τον καπνό των γονιών τους και διαπίστωσαν μια μέση αύξηση 1,6 mmHg ή 1%, σε σχέση με το φυσιολογικό επίπεδο, στη συστολική πίεση.

Όπως είπαν οι ερευνητές, σε ατομικό επίπεδο η κατά 1% αύξηση δεν είναι μεγάλη, όμως αν συνυπολογιστούν δύο εκατομμύρια παιδιά, το καθένα με μια μέση αύξηση 1% στην πίεσή του, τότε το πράγμα αλλάζει και μπορούν να παρατηρηθούν επιπτώσεις υγείας στο ευρύτερο δείγμα του πληθυσμού (περισσότερα περιστατικά καρδιοπάθειας κ.α.).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.