Τρίτη 3 Μαΐου 2011

«Κυνηγάμε τον καρκίνο για να τον αντιμετωπίσουμε»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Τη σημασία της πρόληψης υπογραμμίζουν οι γιατροί.

«Για να νικήσουμε τον καρκίνο πρέπει να τον ψάξουμε. Τότε μόνο μπορούμε να τον καταπολεμήσουμε», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 12ου Πανελληνίου Συνεδρίου Μαστολογίας, ο πρόεδρος του συνεδρίου και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας, Βασίλης Γεωργούντζος.

Σήμερα, τόνισε, με τη βοήθεια της έγκαιρης διάγνωσης «κυνηγάμε τον καρκίνο για να τον αντιμετωπίσουμε». Γι' αυτό μεγάλο ποσοστό των γυναικών που πρέπει να χειρουργηθούν είναι στο πρώτο στάδιο της νόσου σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε πριν από 25 χρόνια, που η νόσος ήταν πολύ προχωρημένη.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η έγκαιρη διάγνωση βοηθάει ώστε να έχουμε μικρότερες χειρουργικές επεμβάσεις, λιγότερες συμπληρωματικές θεραπείες, εξοικονόμηση χρημάτων για τα ασφαλιστικά ταμεία, το κράτος αλλά και τις ίδιες τις ασθενείς.

Στη χώρα μας, όμως, λόγω έλλειψης εθνικού πληθυσμιακού ελέγχου για καρκίνο του μαστού με μαστογραφία, την ευθύνη και την οικονομική επιβάρυνση για την πραγματοποίηση της προληπτικής μαστογραφίας έχουν επωμιστεί οι γυναίκες προσωπικά. Επίσης, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη η οποία δεν διαθέτει Εθνικό Μητρώο Καρκίνου του Μαστού. Το αισιόδοξο είναι ότι η θνησιμότητα από τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου έχει μειωθεί στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Η έγκαιρη διάγνωση σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στη χειρουργική σώζουν πλέον σε μεγάλο ποσοστό το μαστό των γυναικών που προσβάλλονται σήμερα από καρκίνο, συμπλήρωσε η επίκουρος καθηγήτρια και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας, Λυδία Ιωαννίδου- Μουζάκα.

«Με τον προληπτικό έλεγχο, τόνισε η κ. Μουζάκα, μειώθηκε και το ποσοστό των τροποποιημένων ριζικών μαστεκτομών αφήνοντας τη θέση τους στη μαστεκτομή με διατήρηση του δέρματος». Η μέδοθος αυτή, όπως διευκρινίστηκε, ογκολογικά είναι ασφαλής σε επιλεγμένους ασθενείς και τα αισθητικά αποτελέσματα είναι άριστα. Μάλιστα, διευκολύνει την άμεση πλαστική αποκατάσταση του μαστού σε ένα χρόνο και το επιθυμητό τελικό αποτέλεσμα του μεγέθους του μαστού επιτυγχάνεται πολύ συντομότερα.

Εκτός από τη διάσωση του μαστού, με τις εξελίξεις στη χειρουργική, έχουμε πλέον με τη βοήθεια της στοχευμένης θεραπείας (τμηματική ακτινοθεραπεία του μαστού και ακτινοθεραπευτική παρέμβαση κατά τη διάρκεια του χειρουργείου)και επιμήκυνση της επιβίωσης και φυσικά βελτίωση της ποιότητας ζωής των γυναικών που προσβάλλονται.

Καθοριστική συμβολή στην καλύτερη απεικόνιση της νόσου, συμπλήρωσε ο κ. Γεωργούντζος, παίζει η εξέλιξη στην τεχνολογία με την ψηφιακή μαστογραφία, την ψηφιακή τομοσύνθεση, τη μαγνητική μαστογραφία και τους τρισδιάστατους υπερήχους.

Όπως είπε ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου, Βασίλης Μπαρμπούνης, νεώτερες θεραπείες, πιο αποτελεσματικές και λιγότερο τοξικές από την κλασική χημειοθεραπεία, ετοιμάζονται να εισέλθουν στη φαρμακευτική φαρέτρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.