Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Κάθαρση ή αυτοσκοπός η νηστεία;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.






Η νηστεία αφορά ως όρος την αποχή από συγκεκριμένες τροφές ή από την τροφή γενικά, με σκοπό τη σωματική, αλλά και την πνευματική δοκιμασία του ατόμου. Προσδοκία πρέπει να είναι η νηστεία να μην εξελιχθεί σε αυτοσκοπό, αλλά σε μέσο για την «κάθαρση» του σώματος και της ψυχής. Η λανθασμένη αντίληψη πολλών ότι η νηστεία είναι δίαιτα για απώλεια βάρους τούς οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα, δημιουργώντας έντονα στερητικά σύνδρομα και αποδυναμώνοντας τελικά τη θέλησή τους για τήρηση ενός ιδιαίτερου διατροφικού πλάνου.

Κατά τη Σαρακοστή, η νηστεία περιλαμβάνει αποχή από όλα τα ζωικά προϊόντα, όπως τα γαλακτοκομικά, το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, το αβγό. Αποτέλεσμα του αποκλεισμού αυτών των τροφίμων από το διαιτολόγιο είναι η αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών, οσπρίων και ξηρών καρπών. Αυτές ακριβώς οι διαιτητικές αρχές ταυτίζουν, τουλάχιστον εν μέρει, τη νηστεία με τη Μεσογειακή Διατροφή, που ως γνωστόν αποτελεί σημείο αναφοράς για τη σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και δημητριακών, που παρατηρείται κατά τη διάρκεια της νηστείας, έχει αποτέλεσμα να αυξάνεται σημαντικά η πρόσληψη των φυτικών ινών και να προσεγγίζεται περισσότερο ο στόχος των 25-30 γρ. φυτικών ινών ημερησίως, για μέγιστη υγεία του πεπτικού συστήματος και όχι μόνον.

Τα 25-30 γρ. φυτικών ινών μπορεί να τα προμηθευτεί κάποιος καταναλώνοντας 2 μεγάλα μπολ με λαχανικά, 2 έως 3 φρούτα εποχής και δίνοντας έμφαση, ώστε σε ημερήσια βάση τα δημητριακά που χρησιμοποιεί στη διατροφή του να είναι με το πίτυρό τους (π.χ. ψωμί ολικής αλέσεως, αναποφλοίωτο ρύζι, κ.λπ.).





Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.