Κυριακή 17 Απριλίου 2011

«Στις ασθένειες δεν υπάρχουν σύνορα»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Μεγάλο πρόβλημα για την Ευρώπη οι μεταδιδόμενες παθήσεις
Την ανάγκη για ενιαία πολιτική από την Ε.Ε. όσον αφορά τις μη μεταδιδόμενες παθήσεις, δηλαδή τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τις διάφορες μορφές καρκίνου τόνισε ο πρόεδρος Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός, μιλώντας στη Σύνοδο των προέδρων των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων όλων των μελών κρατών της Ε.Ε. με θέμα «Πώς εξελίσσεται η Υγεία στην Ευρώπη», στη Βουδαπέστη.

Είπε χαρακτηριστικά: «Η Ευρώπη επείγεται να ακολουθήσει ενιαία πολιτική, όσον αφορά τις μη μεταδιδόμενες παθήσεις. Η κατευθυντήρια αυτή οδηγία πρόσφατα πέρασε με νόμο και από την ελληνική Βουλή, όμως το μεγάλο πρόβλημα για την Ευρώπη είναι οι μεταδιδόμενες παθήσεις, που εισέρχονται σήμερα στην Ευρώπη, κυρίως από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Μάλτα, χώρες οι οποίες δέχονται το μεγάλο ρεύμα των μη νόμιμων μεταναστών. Κανείς δεν γνωρίζει τον αριθμό τους, κανείς δεν γνωρίζει την κατάσταση της υγείας τους και φυσικά κανείς δεν γνωρίζει τι παθήσεις φέρνουν από τις χώρες τους στην Ευρώπη».

Ο κ. Κρεμαστινός υπογράμμισε πως «αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει κάποια μέρα να γίνει πραγματική Ευρωπαϊκή Ένωση με ενιαία εξωτερική, οικονομική και αμυντική πολιτική, ας αρχίσει πρώτα από την ενιαία πολιτική για την υγεία. Είναι αδιανόητο να μιλούμε σήμερα για ενιαία πολιτική στην Ευρώπη και ουσιαστικά να μην είναι ενιαίο τίποτα».

Σημείωσε πως στις ασθένειες δεν υπάρχουν σύνορα. «Ο τουρισμός, τα κοινά σχολειά, αλλά και οι ίδιοι οι μετανάστες, συμβάλλουν στην άμεση επαφή των λαών και στη διάδοση των μεταδιδόμενων νοσημάτων», είπε και προειδοποίησε: «Σε λίγα χρόνια, αν δεν προσέξουμε, η φυματίωση, οι ηπατίτιδες, το AIDS θα απλωθούν σε όλη την Ευρώπη και οι ευθύνες θα βαρύνουν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις».

Ο πρόεδρος Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων διαβίβασε στη σύνοδο το αίτημα της Ελλάδας παράλληλα με την Frontex, για οικονομική ενίσχυση ειδικών προγραμμάτων καλύτερης υποδοχής, διαβίωσης και θεραπείας των παθήσεων των μεταναστών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.