Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Γεμάτη κύστη, σωστές αποφάσεις!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Άμστερνταμ

Όσοι σκέφτονται να λάβουν μία σημαντική απόφαση, όπως να προβούν σε μία ακριβή αγορά, καλύτερα να πιουν πρώτα ένα μπουκάλι νερό - και αυτό επειδή, σύμφωνα με ψυχολόγους, οι γεμάτες κύστες οδηγούν σε πιο ορθές αποφάσεις!

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Τβέντε στην Ολλανδία ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι με γεμάτη κύστη δείχνουν μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση και καλύτερη κρίση όταν καλούνται να πάρουν μία σημαντική απόφαση. Αυτό, συμβαίνει επειδή ο έλεγχος της κύστης συνδέεται με το ίδιο τμήμα του εγκεφάλου που ενεργοποιεί το αίσθημα της επιθυμίας και της επιβράβευσης.

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Psychological Science, διαπιστώθηκε επίσης ότι μόνο η σκέψη λέξεων που σχετίζονται με την ούρηση πυροδοτεί την ίδια αντίδραση στον οργανισμό. Η επικεφαλής της έρευνας, δρ. Μίρτζαμ Τουκ, είπε ότι τα σήματα ελέγχου του εγκεφάλου δεν αφορούν μία συγκεκριμένη ενέργεια αλλά οδηγούν σε ακούσια αύξηση του ελέγχου σε πολλαπλές «αποστολές» του οργανισμού.

«Οι άνθρωποι ελέγχουν καλύτερα την παρόρμησή τους για βραχυπρόθεσμη ευχαρίστηση και προτιμούν μία επιλογή που μακροπρόθεσμα θα αποδειχθεί περισσότερο ωφέλιμη. Η περιοχή του εγκεφάλου που στέλνει αυτά τα σήματα δεν ενεργοποιείται μόνο για τον έλεγχο της κύστης αλλά για όλα τα είδη ελέγχου», είπε η δρ. Τουκ. Η ερευνητική ομάδα ζήτησε από εθελοντές να πιουν είτε πέντε ολόκληρα ποτήρια νερό (σύνολο 750 ml) είτε μικρές γουλιές από πέντε διαφορετικά ποτήρια.

Μετά από 40 λεπτά, τον μέσο χρόνο που χρειάζεται το νερό για να φθάσει στην κύστη, οι ερευνητές εκτίμησαν την αυτοκυριαρχία των συμμετεχόντων. Τους ζητήθηκε να προβούν σε οκτώ ασήμαντες ή σημαντικές αποφάσεις, όπως να επιλέξουν αν θα προτιμούσαν να πάρουν 12 ευρώ την επόμενη ημέρα ή 20 ευρώ σε 35 ημέρες. Συμπέραναν ότι οι εθελοντές με γεμάτη κύστη προτιμούσαν την καθυστερημένη αλλά μεγαλύτερη ανταμοιβή.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.