Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Μεταμόσχευση τεχνητού βρόγχου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Ελπίδα για πολλούς ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα δίνει η πρώτη παγκοσμίως επιτυχημένη μεταμόσχευση βρόγχου που πήρε «σάρκα και οστά» στη Γαλλία.


Ελπίδα σε πολλούς ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα δίνει η πρώτη μεταμόσχευση τεχνητού βρόγχου

Παρίσι Ελπίδα για πολλούς ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα δίνει η πρώτη παγκοσμίως επιτυχημένη μεταμόσχευση βρόγχου που πήρε «σάρκα και οστά» στη Γαλλία. Αυτό ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι οι ειδικοί του νοσοκομείου Αβισέν ντε Μπομπινί οι οποίοι διεξήγαγαν τη μεταμόσχευση πριν από 16 μήνες. Για ποιον λόγο άργησαν οι γιατροί να δημοσιοποιήσουν την παγκόσμια αυτή πρωτιά; Διότι περίμεναν να βεβαιωθούν ότι όλα θα πάνε καλά, όπως σημείωσε ο επικεφαλής της ιατρικής ομάδας, θωρακοχειρουργός δρ Εμανουέλ Μαρτινό.

Στη συνέντευξη ο δρ Μαρτινό τόνισε ότι ο ασθενής είναι καλά στην υγεία του. «Βρίσκεται βέβαια υπό τακτική παρακολούθηση αλλά ζει όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικά. Περπατά καθημερινά και πηγαίνει στο σπίτι του στην εξοχή». Ο ειδικός προσέθεσε ότι η πνευμονική λειτουργία του ασθενούς είναι αντίστοιχη με εκείνη ενός 80χρονου που κάπνιζε στη ζωή του.

Σήμερα η καλύτερη θεραπευτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των πρώιμων, μη μεταστατικών περιπτώσεων βρογχοπνευμονικού καρκίνου είναι το χειρουργείο. Εάν ο όγκος βρίσκεται στην περιφέρεια του πνεύμονα, τότε αφαιρείται μόνο ένα τμήμα του οργάνου. Εάν όμως ο όγκος βρίσκεται στο κέντρο του πνεύμονα, τότε απαιτείται ολική αφαίρεση του οργάνου. Σε αυτές τις περιπτώσεις η μετεγχειρητική θνησιμότητα αγγίζει το 26% μέσα στο πρώτο τρίμηνο από την επέμβαση.

Η νέα μέθοδος δεν απευθύνεται σε όλους τους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, ξεκαθάρισε ο δρ Μαρτινό και ζήτησε υπομονή έως ότου εξαχθούν περισσότερα αποτελέσματα από την εφαρμογή της τεχνικής. Ηδη μέσα στον μήνα ξεκινά δοκιμή της μεταμόσχευσης βρόγχου σε 20-30 ασθενείς.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης οι ειδικοί εξήγησαν ότι ο τεχνητός βρόγχος ο οποίος αντικαθιστά τον βρόγχο του ασθενούς που έχει «πληγεί» από τον καρκίνο, αποτελείται από βιολογικό ιστό (τμήμα αρτηρίας που έχει ληφθεί από πτωματικό δότη) σε συνδυασμό με μια εσωτερικό μεταλλικό πλέγμα (στεντ) η οποία κρατά σταθερή τη δομή του ιστού.

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι το μόσχευμα που τοποθετήθηκε στον 78χρονο ασθενή και ελήφθη από τράπεζα ιστών δεν απαιτεί λήψη ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων.

Τα πειράματα σχετικά με τη νέα τεχνική τα οποία διήρκεσαν 10 χρόνια έλαβαν χώρα στο εργαστήριο του καθηγητή Αλέν Καρπεντιέ ο οποίος είναι παγκοσμίως γνωστός για την τοποθέτηση βιοπροσθετικών βαλβίδων. «Βοηθούμε στην αναγέννηση του βρόγχου»εξήγησε ο καθηγητής Καρπεντιέ, προσθέτοντας ότι το αποτέλεσμα είναι «μαγικό».

Ο αορτικός ιστός που χρησιμοποιήθηκε στη μεταμόσχευση αποτελεί μια «μήτρα» στην οποία μεταναστεύουν τα βρογχικά κύτταρα προκειμένου να δημιουργήσουν επιθήλιο (το τμήμα του βρόγχου που έρχεται σε επαφή με τον αέρα). Σημειώνεται ότι οι γάλλοι ειδικοί έχουν επιτύχει στο εργαστήριο και την αναγέννηση του χόνδρου που κρατά σταθερή τη δομή του βρόγχου. Σε αυτό το στάδιο όμως δεν προβλέπεται ακόμη αφαίρεση του στεντ από τον βρόγχο.

Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί μια άκρως «δύσκολη» μορφή της νόσου: τα ποσοστά επιβίωσης έναν χρόνο μετά τη διάγνωση είναι 46%, ενώ σε διάστημα πενταετίας δεν ξεπερνούν το 15%. 





Πηγή: Εφημερίδα "TO BHMA"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.