Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Νανοσκόπιο, το νέο «όπλο»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Το πιο ισχυρό μικροσκόπιο στον κόσμο στην υπηρεσία της Επιστήμης


Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας καθηγητής Γουέι Γκουό μελετά με το επαναστατικό
μικροσκόπιο στο εσωτερικό ενός μορίου


Λονδίνο Διεθνής ομάδα ερευνητών κατασκεύασε το πιο ισχυρό μικροσκόπιο στον κόσμο. Πρόκειται για ένα μικροσκόπιο οπτικής τεχνολογίας που διαθέτει την υψηλότερη ανάλυση που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Το μικροσκόπιο ανέπτυξαν επιστήμονες του Κέντρου Ερευνών Λέιζερ του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ σε συνεργασία με ερευνητές του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης και βασίζεται σε μια νέα μέθοδο η οποία μπορεί να εντοπίζει και να «αξιοποιεί» κάποια εξαιρετικά ασθενή κύματα φωτός που εκπέμπονται πολύ κοντά σε ένα αντικείμενο.

Έτσι μπορεί να παρέχει και μάλιστα λεπτομερώς εικόνες όχι απλά από τον μικρόκοσμο αλλά κυριολεκτικά από τον...νανόκοσμο για αυτό και οι ειδικοί το βάφτισαν «νανοσκόπιο». Σύμφωνα με τους δημιουργούς του το «νανοσκόπιο» μπορεί να διεισδύει με άμεσο τρόπο στο εσωτερικό ενός κυττάρου ή να παρατηρεί ζωντανούς ιούς χωρίς να γίνεται χρήση χρωστικών ουσιών ή άλλων τεχνικών που χρησιμοποιούνται σήμερα για τέτοιου είδους παρατηρήσεις.

Είναι 20 φορές πιο ισχυρό από τα σημερινά οπτικά μικροσκόπια αφού έχει την ικανότητα να προβάλλει αντικείμενα μεγέθους 50 δισεκατομμυριοστών του μέτρου και αναμένεται να φέρει την επανάσταση σε τομείς όπως η κυτταρική βιολογία και η βιοιατρική. 





Πηγή: Εφημερίδα "TO BHMA"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.