Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Πέντε δεσμεύσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου υπέρ των ΑμεΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το προίόν της σημερινής συνάντησης αντιπροσωπείας της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ (ΕΣΑμεΑ) με τον υπουργό οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ήταν πέντε σαφείς δεσμεύσεις από πλευράς υπουργού, για τις οποίες η συνομοσπονδία εξέφρασε την ικανοποίησή της.

Οι πέντε δεσμεύσεις Παπακωνσταντίνου αντανακλούν αντίστοιχα αιτήματα της ΕΣΑμεΑ και επιγραμματικά έχουν ως εξής:
►  Δεν θα υπάρξει καμιά περικοπή στα επιδόματα που λαμβάνουν οι πολίτες με αναπηρία.
►  Στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου για τα τυχερά παιχνίδια θα υπάρξει ειδική ρύθμιση για ειδικό πόρο μέσω του οποίου θα χρηματοδοτούνται πολιτικές κοινωνικής ένταξης και υποστήριξης των ΑμεΑ.
►  Σύντομα θα πραγματοποιηθεί μελέτη με ευθύνη του υπουργείου οικονομικών για το επιπρόσθετο κόστος διαβίωσης που συνεπάγεται η αναπηρία.
►  Σε ότι αφορά τη νομική ασάφεια που έχει παρατηρηθεί σχετικά με την συνταξιοδότηση πλήρους γήρατος στην δεκαπενταετία για ορισμένες κατηγορίες αναπηρίας που εισήχθησαν στην ασφάλιση μετά το 1993, η αποσαφήνιση θα γίνει μέσω νέας νομοθετικής ρύθμισης που σύντομα θα κατατεθεί.
►  Συστήνεται λίαν προσεχώς μόνιμη Επιτροπή υπό τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών και με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΕΣΑμεΑ και γενικών γραμματέων συναρμόδιων υπουργείων (Υγείας, Εργασίας), για θέματα τα οποία επιδέχονται άμεσης επίλυσης, όπως και για την μελέτη της νέας επιδοματικής πολιτικής 2012 - 2015. Η πρώτη συνάντηση των μελών της Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί εντός του Μαρτίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην συζήτηση τέθηκε από πλευράς ΕΣΑμεΑ και το θέμα της σταδιακής κατάρρευσης των προνοιακών δομών λόγω υποχρηματοδότησης. Οπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε “τα κατεπείγοντα μέτρα που έχουν ληφθεί για την εφαρμογή του Μνημονίου, όπως το πάγωμα των προσλήψεων και η τήρηση της αναλογίας 1 πρόσληψη ανά 5 αποχωρήσεις έχουν πια οδηγήσει στην απογύμνωση όλων των προνοιακών δομών. Το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών δεν είναι η μόνη δομή που βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση, η πλειονότητα των δομών βρίσκεται στο ίδιο κάκιστο επίπεδο. Πιο ειλικρινές είναι να πούμε ότι δεν μπορούμε να τις συντηρούμε και τις κλείσουμε”.
Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τις υπουργικές δεσμεύσεις ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Γ. Βαρδακαστάνης επισημαίνει την ανάγκη άμεσης εφαρμογής τους στην πράξη. Οπως χαρακτηριστικά δηλώνει  “η κυβέρνηση οφείλει να θέσει κόκκινες γραμμές και μια από αυτές πρέπει να αφορά στα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους. Τα μέτρα προστασίας πρέπει να ληφθούν εδώ και τώρα”.



Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"


Δείτε επίσης: 

Παπακωνσταντίνου: Δεν περικόπτονται τα επιδόματα των ΑμεΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.