Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Το νέφος μας κόβει 13 μήνες ζωής!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σχεδόν δεκατρείς μήνες περισσότερο θα μπορούσε να ζήσει ο άνω των 30 χρονών Αθηναίος, αν η μακρόχρονη έκθεση του στην ατμοσφαιρική ρύπανση μειωνόταν στα 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Αυτό προκύπτει από την ολοκλήρωση του τριετούς διευρωπαϊκού προγράμματος Aphekom για τις επιπτώσεις στην υγεία των Ευρωπαίων των αιωρούμενων μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα.

Επί τρία χρόνια, 60 επιστήμονες από 13 ευρωπαϊκές χώρες μελέτησαν τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα σχεδόν 39 εκ. κατοίκων 25 ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων. Η Αθήνα πρωτοστατεί για μία ακόμη φορά, καθώς οι ατμοσφαιρικοί ρύποι σε αυτήν ανέρχονται σε 29,4 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, κατατάσσοντάς την στην τρίτη θέση, πίσω από το Βουκουρέστι και τη Βουδαπέστη.

Οι επιστήμονες, που εργάστηκαν στο πρόγραμμα Aphekom, συμπεραίνουν ότι η μείωση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων στα 10 μικρογραμμάρια, θα αύξανε το προσδόκιμο ζωής για τους 30ηδες από 12 έως 22 μήνες . Καταλήγουν επίσης στο ότι η υπέρβαση του ορίου που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας οδηγεί σε 19.000 θανάτους, ετησίως, εκ των οποίων περισσότεροι από 15.000 οφείλονται σε καρδιαγγειακά νοσήματα. Επιπλέον, η συμμόρφωση με τη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα είχε ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση συνολικά 31,5 δισ. ευρώ ετησίως από δαπάνες υγείας, περιορισμό της απουσίας από την εργασία λόγω προβλημάτων υγείας και μη μετρίσιμων μεγεθών, όπως ευζωία, προσδόκιμο ζωής και ποιότητα ζωής.

«Ειδικά, σε δέκα ευρωπαϊκές πόλεις εκτιμήσαμε ότι το να ζούμε κοντά σε πολυσύχναστους δρόμους μπορεί να ευθύνεται για το 15% των περιπτώσεων άσθματος στα παιδιά και πιθανά για αντίστοιχα ή υψηλότερα ποσοστά άλλων συνηθισμένων χρόνιων ασθενειών σε ενήλικες άνω των εξήντα πέντε, όπως η στεφανιαία νόσος ή η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια», αναφέρουν οι επιστήμονες που εργάστηκαν στο πρόγραμμα Aphekom.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.