Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου 2011

Το «πρόχειρο» φαγητό μειώνει το IQ των παιδιών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, η διατροφή με πρόχειρα και επεξεργασμένα τρόφιμα όχι μόνο παχαίνει και γενικά είναι ανθυγιεινή, αλλά μπορεί να μειώσει και το IQ των παιδιών. Συγκεκριμένα, η μελέτη συμπέρανε ότι τα παιδιά που τρώνε συχνά φαγητά κακής ποιότητας, όταν μεγαλώσουν, έχουν κατά μέσο όρο ελαφρώς μικρότερο δείκτη νοημοσύνης.

Οι ερευνητές της Σχολής Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, που δημοσίευσαν τα πορίσματά τους στο περιοδικό επιδημιολογίας «Journal of Epidemiology and Community Health» του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου, μελέτησαν σε βάθος χρόνου περίπου 14.000 παιδιά, γεννημένα τα έτη 1991 και 1992, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, στα τρία, τέσσερα, επτά και οκτώμισι χρόνια τους.

Οι γονείς των παιδιών κλήθηκαν να καταγράψουν αναλυτικά το είδος φαγητών και ποτών που κατανάλωναν τα παιδιά τους, ενώ στο τέλος (σε ηλικία οκτώμισι ετών) τα παιδιά έκαναν τεστ νοημοσύνης.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπήρχε σημαντική διαφορά στις επιδόσεις ανάμεσα στα παιδιά που έτρωγαν πολλά κατεργασμένα φαγητά με λίπη και ζάχαρη, σε σχέση με όσα κατανάλωναν υγιεινές τροφές, με πολλές σαλάτες, φρούτα, λαχανικά και ρύζι. Πιο αναλυτικά, το 20% των παιδιών της πρώτης κατηγορίας, που είχαν δηλαδή ανθυγιεινή διατροφή, είχε κατά μέσο όρο δείκτη νοημοσύνης (IQ) 101, έναντι 106 που είχαν τα παιδιά που έτρωγαν υγιεινές τροφές.

«Η διαφορά δεν είναι τεράστια, είναι πολύ μικρή, όμως καθιστά αυτά τα παιδιά λιγότερο ικανά να τα βγάλουν πέρα στο σχολείο, καθώς και με διάφορα άλλα πράγματα στη ζωή τους» δήλωσε η ερευνήτρια.

Η επικεφαλής της έρευνας διευκρίνισε ότι πρέπει να γίνουν κι άλλες μελέτες, για να διαπιστωθεί κατά πόσο αυτή η «ψαλίδα» στη νοημοσύνη διατηρείται και τα επόμενα χρόνια, καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, αν και οι ερευνητές υποψιάζονται ότι το πρόβλημα έχει μονιμότερη βάση, ακόμη και αν στο μεταξύ η διατροφή των νέων γίνει πιο υγιεινή.

Όσον αφορά στο γιατί μια ανθυγιεινή διατροφή μπορεί να υποσκάψει τη νοημοσύνη, η ερευνήτρια εκτίμησε ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα με λίπη και ζάχαρη στερούνται σημαντικών βιταμινών και άλλων ουσιών ζωτικών για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, οι οποίες παίζουν κρίσιμο ρόλο στην αρχή της παιδικής ηλικίας, καθώς ο εγκέφαλος μεγαλώνει με ταχύτερο ρυθμό τα πρώτα τρία χρόνια της ζωής του παιδιού. «Η ανθυγιεινή διατροφή δεν βοηθά στην καλή ανάπτυξη του εγκεφάλου» τόνισε η ερευνήτρια.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.