Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Σοκολάτα: Η «σούπερ τροφή»;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, η σκούρα σοκολάτα και το κακάο μπορεί να αποτελέσουν μελλοντικά  τις «σούπερ τροφές», λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε αντιοξειδωτικά.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η αντιοξειδωτική δραστηριότητα της σκούρας σοκολάτας και της σκόνης κακάο ήταν ισοδύναμη ή υψηλότερη σε σχέση με αυτήν άλλων «σούπερ τροφών» σε σκόνη ή χυμών, όπως το κράνμπερι και το ρόδι.
Τα αντιοξειδωτικά είναι ομάδα συστατικών, γνωστών για την καταπολέμηση των επιπτώσεων του οξειδωτικού στρες σε κύτταρα στον οργανισμό, ενώ θεωρείται όλο και περισσότερο ότι έχουν ιδιότητες που προστατεύουν την καρδιά.
Δύο ομάδες αντιοξειδωτικών συγκεκριμένα, οι πολυφαινόλες και τα φλαβονοειδή, που περιέχονται σε αρκετά φρούτα και σπόρους, αποτελούν στόχο έρευνας λόγω των δυνητικά υγιεινών αποτελεσμάτων τους. Τροφές και φρούτα με υψηλά επίπεδα τέτοιων αντιοξειδωτικών έχουν ονομαστεί «σούπερ τροφές».
Η Suzanne Steinbaum, από το Πανεπιστήμιο Lenox Hill της Νέας Υόρκης, σημείωσε ότι οι ουσίες αυτές βοηθούν τις αρτηρίες να παραμένουν υγιείς, ενώ μπορούν να προστατεύσουν έναντι των καρδιαγγειακών νόσων.
Στην έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από την Hershey Company και δημοσιεύεται στο περιοδικό «Chemistry Central Journal», οι ερευνητές, αφού συνέκριναν το ολικό περιεχόμενο φλαβονοειδών και πολυφαινόλης, καθώς και τη δραστηριότητα αντιοξειδωτικών του κακάο και της σκούρας σοκολάτας έναντι «σούπερ φρούτων», κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι η αντιοξειδωτική δραστηριότητα της σκόνης κακάο ήταν υψηλότερη σε σχέση με όλες τις άλλες σκόνες «σούπερ φρούτων» που αναλύθηκαν, με εξαίρεση τον χυμό ροδιού.
Η σκούρα σοκολάτα είχε επίσης την υψηλότερη συνολική περιεκτικότητα φλαβονοειδών ανά μερίδα σε περισσότερα από 500ml. Όλοι οι χυμοί των «σούπερ τροφών» είχαν λιγότερα από 200ml ανά μερίδα αυτού του είδους αντιοξειδωτικού.
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι οι σκόνες κακάο, τα ροφήματα και η σκούρα σοκολάτα που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα περιείχαν φυσικό κακάο.
Ωστόσο, η σοκολάτα, ως δυνητικά σούπερ τροφή, θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, καθώς οι θερμίδες και τα γραμμάρια λιπαρών ανά μερίδα είναι πολύ υψηλότερα σε σχέση με αυτά των χυμών φρούτων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.