Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Σύγχρονη «μάστιγα» οι νεφροπάθειες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Σε σύγχρονη «μάστιγα» αναδεικνύονται καθημερινά οι νεφροπάθειες, οι οποίες πλήττουν σήμερα ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό συνανθρώπων μας, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.



Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, εκτιμάται ότι σήμερα στη χώρα μας οι νεφροπαθείς ασθενείς ανέρχονται σε περίπου 1.000.000, δηλαδή το 10% του συνολικού πληθυσμού!
Σακχαρώδης διαβήτης και υπέρταση ευθύνονται σχεδόν για 3 στα 4 (ποσοστό 71%) περιστατικά νεφρικής νόσου. Περιστατικά τα οποία είτε καταλήγουν σε χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, υποβαθμίζοντας δραστικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς, είτε τον οδηγούν στο θάνατο από άλλες αιτίες, με πιο συχνές τα καρδιαγγειακά συμβάματα και εγκεφαλικά επεισόδια, καθώς και άλλες περιφερικές αγγειακές παθήσεις.
Η μεταμόσχευση νεφρού εξακολουθεί να αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη θεραπευτική αντιμετώπιση της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας τελικού σταδίου, παρά τη σημαντική βελτίωση των μεθόδων αιμοκάθαρσης και περιτοναϊκής κάθαρσης, και παρά την ανάγκη λήψης ισχυρών ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων εκ μέρους του μεταμοσχευμένου ασθενή.
Υπάρχουν, μάλιστα, μελέτες που δείχνουν ότι οι ασθενείς που είναι σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση, και μέχρι να βρεθεί μόσχευμα κάνουν αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση, παρουσιάζουν μεγαλύτερη θνητότητα από ασθενείς της ίδιας ηλικίας που έχουν ήδη μεταμοσχευθεί.
Τα παραπάνω τόνισαν σε συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου Νεφρολογίας και Υπέρτασης (Ε.ΚΟ.Ν.Υ.), αμ. επ. καθηγητής Αθανάσιος Διαμαντόπουλος, ο καθηγητής Παθολογίας - Νεφρολογίας ΑΠΘ κ. Δημήτριος Γρέκας, ο αν. καθηγητής Παθολογίας - Νεφρολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτριος Βλαχάκος και η επιμελήτρια Α' του Νεφρολογικού Τμήματος του ΓΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Ερασμία Ψημένου. Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή τη διεξαγωγή του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου και του 11ου Κύκλου των «Αλκυονίδων Ημερών Νεφρολογίας» του Ε.ΚΟ.Ν.Υ., που πραγματοποιήθηκαν στην Πάτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.