Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Παθήσεις που «προβλέπουν» τον καιρό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Είναι πολλοί, εκείνοι που πριν ακόμα αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες ή ακούσουν το μετεωρολογικό δελτίο, ανακοινώνουν στους οικείους τους τις επερχόμενες καιρικές αλλαγές. Δυστυχώς όμως, οι «προειδοποιήσεις» που τους καθιστούν ικανούς να ξέρουν τις αλλαγές αυτές, δεν είναι και ανώδυνες!

Συνήθως, τα άτομα που έχουν κάποιο μυοσκελετικό πρόβλημα – όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, παλιό κάταγμα κ.λ.π. – όταν πρόκειται να ανατραπεί η «διάθεση» των καιρικών συνθηκών, ενοχλούνται από ασυνήθιστο άλγος, μικρής έως μέτριας έντασης. Όμως, δεν είναι μόνο τα νοσήματα των οστών που προκαλούν ενοχλήσεις. Το ίδιο συμβαίνει και για εκείνους που έχουν χρόνια ιγμορίτιδα, ωτίτιδα, αλλά και άτομα που ταλαιπωρούνται από καρδιαγγειακές ασθένειες.

Οι απότομες αλλαγές του καιρού (και κυρίως της υγρασίας που επικρατεί στην ατμόσφαιρα) διαταράσσουν τη λειτουργία του οργανισμού με όχι και τόσο ευχάριστα επακόλουθα, παρόλο που τα περισσότερα είναι παροδικά. 

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια έχει διαπιστωθεί από τους επιστήμονες ότι, όταν ο καιρός γίνεται απότομα πιο κρύος, αυξάνονται τα επεισόδια εγκεφαλικών και καρδιακών προσβολών.
Παρ’ ότι δεν υπάρχει κάποια θεωρία που να αποδεικνύει αυτό το φαινόμενο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι το κρύο προκαλεί στένωση των αρτηριών περιορίζοντας τη ροή του αίματος και μειώνοντας το οξυγόνο που φτάνει στην καρδιά.
Επίσης το κρύο κάνει την καρδιά να λειτουργεί πιο έντονα, καθώς χρειάζεται περισσότερο οξυγόνο για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματος, κάτι που μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή στις ευπαθείς ομάδες. Το ίδιο ισχύει και για το εγκεφαλικό, καθώς το κρύο πυκνώνει το αίμα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος στεφανιαίας και εγκεφαλικής θρόμβωσης.

Αντίστοιχα, ο αέρας φαίνεται να αυξάνει τον καρδιακό παλμό, να προκαλεί αίσθημα άγχους, αλλά και  να επιβαρύνει όσους υποφέρουν από ημικρανίες, αφού επιδρά αρνητικά στη λειτουργία του υποθαλάμου – περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τις λειτουργίες του οργανισμού και το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής ορμονών.

Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι η βροχή μπορεί να εμποδίσει όσους θέλουν να κάνουν δίαιτα, μια και ο βροχερός καιρός επηρεάζει τη  λειτουργία της λεπτίνης, ορμόνης που «ενημερώνει» τον εγκέφαλο πότε το στομάχι είναι γεμάτο!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.