Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Νέα μέθοδος πρόγνωσης σεισμών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
ΛΟΝΔΙΝΟ. Μια ακόμη μέθοδος έγκαιρης πρόγνωσης σεισμών παρουσιάστηκε από διεθνή ομάδα ερευνητών. Η ομάδα, που αποτελείται από γάλλους και τούρκους επιστήμονες, μελέτησε τα δεδομένα που κατέγραφαν οι σεισμογράφοι στην περιοχή Ισμίτ στην Τουρκία λίγες ώρες προτού εκδηλωθεί εκεί το 1999 ο φονικός σεισμός που κόστισε τη ζωή σε 17 χιλιάδες ανθρώπους. Η μελέτη των σημάτων οδήγησε τους ερευνητές στη διαπίστωση ότι υπάρχουν ορισμένα προ-σεισμικά σήματα που με βάση αυτά μπορεί να αναπτυχθεί ένα σύστημα πρόγνωσης. Σύμφωνα με τους ερευνητές το σύστημα αυτό θα μπορεί να δείχνει την έλευση ενός σεισμού και μάλιστα μεγάλου λίγες ώρες πριν από την εκδήλωσή του.

Διάφορα θεωρητικά μοντέλα στο παρελθόν έχουν δείξει ότι ο εξωτερικός φλοιός της Γης γίνεται ασταθής λίγες ώρες πριν από την εκδήλωση σεισμού αλλά ως σήμερα δεν έχει βρεθεί τρόπος για να εντοπίζεται αυτή η αστάθεια. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ένα σύστημα που θα εντοπίζει και θα μελετά την αλληλουχία των κυμάτων Ρ που είναι γνωστά ως συμπιεστικά κύματα και των κυμάτων S που είναι γνωστά ως εγκάρσια ή δευτερεύοντα κύματα θα μπορεί να δείξει αν επέρχεται σε λίγη ώρα κάποιος σεισμός.

Ειδικοί που διάβασαν τα ευρήματα της έρευνας αναφέρουν ότι είναι ενδιαφέρουσα αλλά επισημαίνουν ότι ακόμη και αν τελικά κατασκευαστεί και λειτουργήσει ένα τέτοιο σύστημα προειδοποίησης η αποτελεσματικότητά του θα είναι περιορισμένη αφού το χρονικό παράθυρο των ολίγων ωρών είναι πολύ μικρό για να μπορέσει να οργανωθεί μια επιχείρηση ειδοποίησης και προστασίας του πληθυσμού της περιοχής που θα πλήξει ο σεισμός.
 

Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.