Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Τυφλοί μαθητές χωρίς σχολικά βιβλία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Δραστική μείωση του ήδη οριακού κονδυλίου για τις εκτυπώσεις


Την απώλεια δικαιώματος στο δωρεάν σχολικό βιβλίο, βιώνουν περισσότεροι από 400 μαθητές με απώλεια όρασης σε όλη την Ελλάδα εξαιτίας της δραστικής μείωσης των πιστώσεων από πλευράς υπουργείου παιδείας.

Για την εκτύπωση των σχολικών βιβλίων για τους μαθητές με απώλεια όρασης, απαιτείται ανά έτος ποσόν περίπου 200.000 ευρώ. Για την φετινή χρονιά πιστώθηκε ποσό κουτσουρεμένο κατά 40%. Την είδηση επιβεβαίωσε η ίδια η υφυπουργός Ε. Χριστοφιλοπούλου απαντώντας εγγράφως σε κοινοβουλευτική παρέμβαση του βουλευτή (Δημ. Συμμαχία) Λευτέρη Αυγενάκη.
Σύμφωνα με την ίδια την υφυπουργό, “με τις αρ. 2/72753/3-11-2010 και αρ. 2/87671/16-12-10 αποφάσεις της 20ης Διεύθυνσης Προϋπολογισμού του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους μεταφέρθηκαν πιστώσεις συνολικού ύψους 125.000 Ευρώ ”. Σημειώνεται ότι το ποσόν των περίπου 200.000 ευρώ που ανά έτος διατίθετο κάλυπτε οριακά τις ανάγκες εκτύπωσης, ενίοτε σημειώνονταν και ελλείψεις. Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι τα 125.000 φετινά ευρώ είναι τελεσίδικα, δηλαδή είναι τυπικά αδύνατον να αυξηθούν μέσω του κρατικού προϋπολογισμού για να καλυφθούν οι ελλείψεις σε σχολικά βιβλία.
Συνεπώς, απομένουν δύο ενδεχόμενα; Είτε τα παιδιά με απώλεια όρασης  θα φοιτούν χωρίς σχολικά βιβλία, είτε οι γονείς τους θα καλύψουν μονάχοι το πρόσθετο κόστος που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών. Οπως προκύπτει από την απάντηση της υφυπουργού στον Λ. Αυγενάκη το υπουργείο αρνείται να παρέμβει . Aρα το “βάρος” της δωρεάν (;) παιδείας των παιδιών με απώλεια όρασης θα πέσει στις πλάτες των γονέων τους...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.