Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Στο στόχαστρο επιστημόνων η ασπαρτάμη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η ασπαρτάμη συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου στο ήπαρ και τους πνεύμονες σε πειραματόζωα. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται Ιταλός ερευνητής, ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης σε συνέδριο στη Γαλλία.
Η ασπαρτάμη, η πλέον διαδεδομένη γλυκαντική ουσία, κατάλληλη για διαβητικούς και άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος, σύμφωνα με τον δρ. Morando Soffriti, ευθύνεται για τον θάνατο πειραματόζωων από καρκίνο του ήπατος και των πνευμόνων.
Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένη έρευνας δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά στο αμερικανικό περιοδικό «American Journal of Industrial Medecine».
Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση που δέχεται η χρήση της ασπαρτάμης μέσα σε λίγο καιρό, αφού πριν από τέσσερις μήνες Δανός ερευνητής που παρακολούθησε 60.000 εγκύους ισχυρίστηκε ότι η καθημερινή λήψη της ασπαρτάμης είτε μέσα από αναψυκτικά ή σε αντικατάσταση της ζάχαρης στα ροφήματα μπορεί να ευθύνεται για πρόωρο τοκετό
Παρά τις ανησυχίες που έχουν γεννηθεί από τις έρευνες, στην Ευρώπη η ασπαρτάμη κυκλοφορεί χωρίς περιορισμούς αφού σύμφωνα με ανακοίνωση της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων EFSA τον Απριλίο του  2009 «Με βάση τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα δεδομένα δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η ασπαρτάμη έχει γενοτοξική ή καρκινογόνα δράση».
Παρόμοια θέση έχει υιοθετήσει από το 2008 και το Παγκόσμιο Ταμείο έρευνας για τον καρκίνο World Cancer Research Fund.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.