Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Χάπι για το μελάνωμα σε έναν χρόνο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Οι δοκιμές δείχνουν ότι είναι αποτελεσματικό καθώς μειώνει σημαντικά το μέγεθος των όγκων στο 80% των ασθενών

Σε πειραματικό στάδιο βρίσκεται το φάρμακο που αντιμετωπίζει τη βλαπτική συνέπεια της ηλιοθεραπείας στο ανθρώπινο σώμα, το μελάνωμα. Στην ανάπτυξη της θεραπείας βοήθησε η πλήρης αποκωδικοποίηση του DΝΑ, με τη μετάλλαξη ενός γονιδίου, του ΒRΑF, να είναι υπεύθυνη σχεδόν για τις μισές περιπτώσεις μελανώματος


ΛΟΝΔΙΝΟ Ερευνητική ομάδα φαρμακευτικής εταιρείας ανέπτυξε ένα χάπι το οποίο εκτιμάται ότι θα φέρει επανάσταση στη θεραπεία του μελανώματος, της πιο επιθετικής μορφής καρκίνου του δέρματος. Στοιχεία δείχνουν ότι το πειραματικό χάπι που ονομάζεται RG7204 αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης ασθενών των οποίων ο καρκίνος έχει παρουσιάσει μετάσταση.

Ερευνητές του Royal Μarsden ΝΗS Τrust στο Λονδίνο οι οποίοι μελετούν το νέο χάπι είδαν ότι στο πλαίσιο δοκιμών το φάρμακο μείωσε σημαντικά το μέγεθος όγκων του μελανώματος στο 80% των ασθενών που το έλαβαν. Η ανάπτυξη της καινούργιας θεραπείας κατέστη δυνατή μετά την πλήρη αποκωδικοποίηση του DΝΑ η οποία έδειξε τη μετάλλαξη ενός γονιδίου, του ΒRΑF, ως υπεύθυνη για περίπου τις μισές περιπτώσεις μελανώματος.

Οπως ανέφερε ο δρ Τζέιμς Λάρκιν , επικεφαλής της μελέτης σχετικά με το RG7204, «με δεδομένη την αύξηση περιπτώσεων μελανώματος σε νεαρά άτομα, τα καινούργια αποτελέσματα είναι άκρως ενθαρρυντικά. Το φάρμακο μειώνει σημαντικά τη δραστηριότητα της νόσου και ελπίζουμε ότι θα κυκλοφορήσει το συντομότερο δυνατόν, ίσως στα τέλη του 2011 ή στις αρχές του 2012». Σύμφωνα με τον ερευνητή είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το φάρμακο φαίνεται να αντιμετωπίζει περιπτώσεις μελανώματος στις οποίες ο καρκίνος έχει εμφανίσει εξάπλωση. «Σε αυτό το πεδίο δεν έχει υπάρξει κάποια σημαντική εξέλιξη από τη δεκαετία του 1970».
Τα αποτελέσματα της τελευταίας δοκιμής του πειραματικού φαρμάκου που διεξάγεται σε 700 ασθενείς στο Μarsden και σε άλλα διεθνή κέντρα δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί επισήμως, ωστόσο προηγούμενα αποτελέσματα δοκιμών είχαν δείξει ότι σε άτομα στα τελικά στάδια της νόσου εμφανίστηκε αύξηση της επιβίωσής τους κατά έξι ως επτά μήνες χάρη στο RG7204. Τα αποτελέσματα της τελευταίας μεγάλης δοκιμής της πειραματικής θεραπείας θα παρουσιαστούν σε συνέδριο για τον καρκίνο αργότερα μέσα στο 2011 ενώ η παρασκευάστρια εταιρεία του φαρμάκου Roche αναμένεται να κάνει σύντομα αίτηση για έγκριση κυκλοφορίας του σε Ευρώπη και ΗΠΑ. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.