Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

«Έξυπνα» στυλό θα μειώνουν το στρες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στο μέλλον όλο και περισσότερα προϊόντα θα μπορούν να μεταφράζουν τα αισθήματα των χρηστών και να χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη πληροφορία με έξυπνο τρόπο.
Ο ερευνητής Miguel Bruns Alonso, ανέπτυξε στιλό που μπορεί να μετρά το επίπεδο στρες αυτού που το χρησιμοποιεί και να βοηθά στη μείωση του στρες. Σε πειράματα, ο καρδιακός παλμός ανθρώπων που χρησιμοποίησαν το στιλό αντιστρές εμφάνισαν μείωση του καρδιακού παλμού τους κατά 5%.
Στις 23 Δεκεμβρίου, ο Miguel Bruns Alonso θα λάβει το PhD του από το TU Delft με βάση την έρευνά του στον τομέα αυτό.


Επιθετική οδήγηση
Υπάρχουν ήδη συσκευές που μπορούν να ανιχνεύσου αυτό που κάνει και αισθάνεται ο χρήστης, και χρησιμοποιούν την πληροφορία με έξυπνο τρόπο. Αυτό κατέστη πρωταρχικός στόχος για την ανάπτυξη τέτοιων προϊόντων από κατασκευαστές και ένας που ήδη έχει επιτευχθεί στα αυτοκίνητα, σε ορισμένο βαθμό, για παράδειγμα. Ορισμένα αυτοκίνητα, μπορούν να ανιχνεύουν την επιθετική οδήγηση και να παρεμβαίνουν για να την εξουδετερώσουν. Ο Bruns Alonso αποφάσισε να αναπτύξει ένα στιλό αντιστρές για να δείξει τη δυναμική της σχετικά νέας έννοιας στο σχεδιασμό προϊόντων.


N ευρικότητα
Η έρευνα του Bruns, έδειξε ότι οι άνθρωποι έχουν την τάση να παίζουν με το στιλό τους όταν αισθάνονται άγχος. Φαίνεται επίσης ότι όταν ενθαρρύνονται να ελέγχουν τις συγκεκριμένες νευρικές κινήσεις ή να κάνουν πιο απαλές, έχουν περισσότερες πιθανότητες να ελέγχουν περισσότερο μια κατάσταση. Οι αισθητήρες σε ένα στιλό θα μπορούσαν να αποτελέσουν τρόπο μέτρησης του επιπέδου στρες. Δίνοντας στους χρήστες τη σωστή πληροφόρηση θα τους βοηθά στη συνέχεια να αντιμετωπίσουν το στρες τους με εποικοδομητικό τρόπο, δήλωσε ο Bruns.



Καρδιακός παλμός

‘Για το λόγο αυτόν ανέπτυξα ένα στιλό που μπορεί να εντοπίζει νευρικές κινήσεις και να ανιχνεύει αν ο χρήστης έχει στρεσαριστεί. Το στιλό επίσης παρέχει αντίβαρο σε αυτές τις κινήσεις χρησιμοποιώντας ενσωματωμένα ηλεκτρονικά και ηλεκτρομαγνητικά εξαρτήματα. ‘Οταν εντοπίζει τις πιο γρήγορες κινήσεις που σχετίζονται με το στρες, το στιλό σταδιακά γίνεται πιο δύσκολο να κινηθεί. Αυτό ενθαρρύνει τους χρήστες να κινηθούν με πιο χαλαρό τρόπο, που στη συνέχεια κάνει και πάλι πιο εύκολη τη χρήση του στιλό’, ανέφερε ο ερευνητής.



Πείραμα
Όταν αξιολογήθηκε το στιλό σε πείραμα, άνθρωποι που έλαβαν πληροφόρηση για τη συμπεριφορά τους είχαν χαμηλότερο καρδιακό παλμό σε σχέση με όσους δεν έλαβαν πληροφόρηση. Εμφάνισαν λιγότερο ψυχολογικό στρες. Ωστόσο, δεν γνώριζαν ότι λάμβαναν πληροφορίες για τη συμπεριφορά τους. Δήλωσαν επίσης ότι δεν αισθάνονταν λιγότερο στρες.


Διακριτικότητα

Το συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί, αναφέρει ο ερευνητής, είναι ότι προϊόντα που στοχεύουν να μειώνουν το βραχυπρόθεσμο στρες θα πρέπει να παρεμβαίνουν άμεσα για να τροποποιούν τη συγκεκριμένη συμπεριφορά, παρά να προειδοποιούν τον χρήστη για το επίπεδο στρες, για παράδειγμα. Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει σε προϊόντα να μειώνουν το στρες με διακριτικό τρόπο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.