Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Κόψτε το κάπνισμα χωρίς να παχύνετε

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Όπως προκύπτει από μελέτη, ένας στους 10 Έλληνες θέλει να κόψει το κάπνισμα και τέσσερις στους δέκα είναι αποφασισμένοι να το μειώσουν. Ωστόσο, μεγάλο εμπόδιο αποτελεί η αύξηση του βάρους, η οποία συχνά φτάνει τα 4-5 κιλά τους πρώτους 10 μήνες έπειτα από τη διακοπή.

Η αύξηση αυτή οφείλεται σε δύο λόγους. Αφενός οι πρώην καπνιστές αρχίζουν να τρώνε περισσότερο (αυξάνουν κυρίως το τσιμπολόγημα), καθώς το κάπνισμα αποτελούσε μέχρι πρότινος μέσο καταστολής της όρεξης. Αφετέρου, ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα μπορεί να προκαλέσει αύξηση του μεταβολικού ρυθμού κατά περίπου 10%. Μετά τη διακοπή του καπνίσματος ο μεταβολικός ρυθμός επανέρχεται στα φυσιολογικά του επίπεδα, με αποτέλεσμα ο πρώην καπνιστής να «καίει» πια λιγότερες θερμίδες.

Υπάρχουν όμως «κόλπα» που καταφέρνουν να καταστείλουν το στερητικό σύνδρομο που δημιουργείται μετά τη διακοπή του καπνίσματος, καθώς και την τάση για τσιμπολόγημα.
Καταναλώστε:
1.Άφθονο νερό (προκαλεί κορεσμό της πείνας, άρα δρα ως κατασταλτικό της όρεξης).
2.Όξινους χυμούς (λεμονιού ή γκρέιπφρουτ, που μετριάζουν την εθιστική δράση της νικοτίνης λόγω της έντονα όξινης γεύσης τους).
3.Καραμέλες και τσίκλες (κατά προτίμηση όσες έχουν γεύσεις με έντονη μυρωδιά, όπως μέντα και γαρίφαλο, διότι έχει διαπιστωθεί ότι μειώνουν την ανάγκη για τσιγάρο).
4.Περισσότερα φρούτα και λαχανικά (δεν παρέχουν πολλές θερμίδες και υπερκαλύπτουν την ανάγκη για κάτι γλυκό ή αλμυρό αντίστοιχα).
Αποφύγετε το αλκοόλ (παρέχει πολλές θερμίδες και συνήθως είναι άμεσα συνδεδεμένο με το κάπνισμα, οπότε υπενθυμίζει την ανάγκη για τσιγάρο)και αλλάξτε τις συνήθειες όσον αφορά τον καφέ (καλό είναι να ελαττωθεί η κατανάλωσή του, διότι στους περισσότερους θυμίζει το τσιγάρο).


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.