Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Νέα στοιχεία για τα μαρτύρια του Βαγγέλη Γιακουμάκη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα βρεθούν σύντομα τα πρώην διοικητικά στελέχη της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων και της εστίας της, προκειμένου να αντιμετωπίσουν πλημμεληματικές κατηγορίες για την ανεπίτρεπτη αδράνεια έως αδιαφορία που επέδειξαν στην υποχρέωσή τους να αποβάλουν οριστικά την «περίφημη ομάδα των Κρητικών» -όπως χαρακτηρίζεται στο σχετικό βούλευμα- που είχε κάνει τον βίο αβίωτο στον αδικοχαμένο Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Νέα στοιχεία για τα μαρτύρια του Βαγγέλη Γιακουμάκη

Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, η απόρριψη την περασμένη εβδομάδα από τον Άρειο Πάγο της αίτησης για αναίρεση που επιχειρούσε να ανατρέψει την παραπομπή του τ. αντιπροέδρου της Βουλής Χρήστου Μαρκογιαννάκη άναψε στην πράξη «πράσινο φως» για να προχωρήσει ο προσδιορισμός της δίκης για παράβαση καθήκοντος κατ' εξακολούθηση, που βαραίνει τα τ. διευθυντικά στελέχη της σχολής, καθώς η παραπομπή τους σε δίκη είναι πλέον αμετάκλητη, επειδή δεν αντιμετώπισαν, όπως όφειλαν, τα αλλεπάλληλα περιστατικά της ενδοσχολικής σωματικής και ψυχικής βίας (bullying) που υπέστη ο άτυχος νέος.

Μαζί τους θα βρεθεί κατηγορούμενος για ηθική αυτουργία στην παράβαση καθήκοντος, αλλά για ένα πολύ μικρότερο τελικά σκέλος της υπόθεσης, ο πρώην βουλευτής, που κατηγορείται για το ενδιαφέρον που επέδειξε τηλεφωνικά για να τιμωρηθεί επιεικέστερα ένας εκ των Κρητικών, που δεν συμμετείχε στο bullying κατά του Βαγγέλη Γιακουμάκη, αλλά σε φθορές αντικειμένων της σχολής (έγραψε το όνομά του και το όνομα του χωριού του στον τοίχο και σε παγκάκι).

Παράλληλα, η δικαιοσύνη εξακολουθεί να ψάχνει την όλη υπόθεση, τον ρόλο των συμφοιτητών και άλλα στοιχεία που θα μπορούσαν να φωτίσουν πλήρως το τι ακριβώς συνέβη μέχρι την τελευταία μοιραία ώρα.

Τα παραπεμπτικά βουλεύματα υποστηρίζουν ότι τα περιστατικά άσκησης βίας ήταν γνωστά στους αρμοδίους και επαναλαμβανόμενα τόσο συχνά που έπρεπε να είχαν οδηγήσει σε οριστική αποβολή των «νταήδων» της κρητικής παρέας από τη σχολή «λόγω της σοβαρής παραβατικότητάς τους».

Στα τέως διευθυντικά στελέχη καταλογίζεται ότι ενώ ενημερώθηκαν από άλλους φοιτητές για το τι γινόταν, παραβαίνοντας το καθήκον τους δεν διερεύνησαν τις καταγγελίες, δεν τιμώρησαν την 8μελή κρητική ομάδα, όπως όφειλαν, αλλά ούτε γνωστοποίησαν στις αρχές -όπως είχαν χρέος- τα αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα (επικίνδυνες σωματικές βλάβες, παράνομη παρακράτηση, παράνομη βία), αλλά προσπόρισαν στα μέλη της παράνομο όφελος σε βάρος του Δημοσίου, επιτρέποντάς τους στην πράξη να παραμείνουν οικότροφοι στην εστία της σχολής, απολαμβάνοντας δωρεάν στέγαση και διατροφή χωρίς να τις δικαιούνται, γιατί έπρεπε να είχαν αποβληθεί από την αρχή της φοίτησής τους.

Εντούτοις παρέμειναν, επιβαρύνοντας το Δημόσιο με δαπάνες εκπαίδευσης, στέγασης κ.λπ., προς βλάβη άλλων συμφοιτητών τους και ιδίως του Γιακουμάκη, δυσχεραίνοντας ουσιωδώς τη διαβίωση και εκπαίδευσή τους.

Καθημερινό μαρτύριο

Ανάμεσα στα περιστατικά ενδοσχολικής βίας που έγιναν το α' εξάμηνο του 2014 κατά του Γιακουμάκη, περιγράφονται στα δικαστικά βουλεύματα επικίνδυνες σωματικές βλάβες, άσκηση ψυχολογικής βίας και εκφοβισμού κλπ. ως εξής:

• Σχεδόν καθημερινά, επί ένα δίμηνο, τον έσπρωχναν αιφνιδιαστικά ενώ κινούνταν στους χώρους της εστίας, τον χτυπούσαν καταφρονητικά με σφαλιάρες στον σβέρκο ερχόμενοι κρυφά από πίσω του, του έκλειναν το νερό του μπάνιου την ώρα που το χρησιμοποιούσε.

• Στις αρχές του 2014 του επιτέθηκαν και τον κρέμασαν με τη βία για αρκετή ώρα από το παράθυρο του β' ορόφου της εστίας, προκαλώντας του σωματική βλάβη με τρόπο και μέσο που μπορούσε να θέσει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή του.

• Άλλη μέρα, ανήλικος Κρητικός τού επιτέθηκε και με κλωτσιές τον κατέβασε από τον β' όροφο στον α', συνεχίζοντας να τον κλωτσά με βία σε όλο το σώμα, στην κοιλιά, στο κεφάλι, στον λαιμό, ακόμα και όταν είχε πέσει από τις σκάλες και βρισκόταν στο έδαφος, και θα μπορούσε να προκληθεί βαριά σωματική βλάβη και κίνδυνος για τη ζωή του.

• Το ίδιο περίπου διάστημα οι Κρητικοί τον κλείδωσαν με τη βία για πολλή ώρα σε μια ντουλάπα και τον εξανάγκασαν να τραγουδά κάθε φορά που του πετούσαν κέρματα μέχρι να αποφασίσουν να τον απελευθερώσουν.

• Σε άλλη φάση τον ξύρισαν με τη βία όλοι μαζί χλευάζοντάς τον προς εξευτελισμό του, ενώ στο ίδιο αυτό διάστημα ο Βαγγέλης εμφανιζόταν στη σχολή με μώλωπες στα αυτιά και τη μύτη από τους καθημερινούς ξυλοδαρμούς που υφίστατο από τους συντοπίτες του.

• Κάποια μέρα που εκείνος έλειπε στην Κρήτη, έκαναν πολύ μεγάλη φασαρία και ο φύλακας διαπίστωσε ότι είχαν μισοδιαλύσει το κρεβάτι του.

«Καθάριζε» ο... αρχηγός

Ο φερόμενος ως αρχηγός της ομάδας και γιος πολιτευτή στην Κρήτη σε άλλες ημερομηνίες είχε ξεριζώσει δέντρα της σχολής, είχε προκαλέσει φθορές σε κέντρο διασκέδασης των Ιωαννίνων με συνέπεια ο ιδιοκτήτης του να ζητήσει την αποκατάσταση των ζημιών από τη σχολή, ενώ όποτε είχαν προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα, προτού τους καλέσουν σε εξηγήσεις, πήγαινε ο ίδιος στη διεύθυνση και «καθάριζε» για λογαριασμό όλων.

Αυτή η διευθέτηση εξασφάλιζε ατιμωρησία και είχε ως αποτέλεσμα να ξεθαρρεύουν και να τη γλιτώνουν και άλλες ομάδες για ανάλογα παραπτώματα.

• Τον Ιανουάριο του 2015 και ενώ ο Βαγγέλης είχε αναγκαστεί να αλλάξει όροφο και δωμάτιο, σαν να ήταν εκείνος ο υπαίτιος και όχι το θύμα -όπως τονίζεται-, συνέχιζαν να τον παρενοχλούν και να τον χτυπούν και νεοφερμένοι πρωτοετείς Κρητικοί.

Την παραμονή των εκλογών τον έδεσαν σε καρέκλα περιπαίζοντάς τον, ενώ αργότερα συντοπίτης του τον καταδίωξε με μανία στους διαδρόμους με μια πετσέτα, που την τύλιξε βιαίως στον λαιμό του, και αφού κατόρθωσε να ξεφύγει κλειδώθηκε στο δωμάτιό του για να σωθεί.

• Μάρτυρες κατέθεσαν ότι εκείνο το διάστημα, ενώ συνήθως απέκρυπτε τη βίαιη συμπεριφορά συντοπιτών του αποδίδοντάς την σε αστεϊσμούς και πειράγματα, τώρα μονολογούσε «Παναγία μου, τι έπαθα», ενώ έδειχνε ανήσυχος, απογοητευμένος και εμφανιζόταν για φαγητό στην τραπεζαρία με διαρκώς χαμηλωμένο βλέμμα και αγέλαστος.

• Στις αρχές του 2015 επανεμφανίστηκε στη σχολή ο αρχηγός της ομάδας, που ενώ είχε αποφοιτήσει δεν του έδιναν επί μήνες το πτυχίο γιατί δεν είχε εξοφλήσει τις ζημιές και φθορές που είχε προκαλέσει, και υπηρετούσε πλέον τη στρατιωτική του θητεία στον ίδιο νομό. Και πάλι υπήρξαν σοβαρά περιστατικά εκφοβισμού και ενδοσχολικής βίας.

Ο Βαγγέλης, προσπαθώντας απεγνωσμένα να τον αποφύγει, άλλοτε κρύφτηκε στο δωμάτιό του και άλλοτε αρνήθηκε να πάει εκδρομή με σπουδαστές στα Ζαγοροχώρια.

• Δύο μόλις μέρες πριν εξαφανιστεί, μπήκε καθυστερημένος και λαχανιασμένος στο μάθημα και όταν ρωτήθηκε από την καθηγήτρια είπε μόνο ότι βρισκόταν στο δωμάτιό του.

Ωστόσο δύο λεπτά αργότερα εμφανίστηκαν στην τάξη και δύο από τους πιο εκρηκτικούς χαρακτήρες, χωρίς να εξηγήσουν την αργοπορία τους και χωρίς να διερευνηθεί ποτέ αν είχε συμβεί κάτι.

Σε αντίθεση με τις σκανδαλωδώς ηπιότερες ποινές -όπως χαρακτηρίζονται- που αντιμετώπισαν κάποιες φορές οι Κρητικοί, στα βουλεύματα καταγράφεται σωρεία αυστηρών αποφάσεων που έβαλε η σχολή το διάστημα 2011-14 (αποβολές 3 ημερών ή και οριστικές) σε άλλους για ηπιότερα παραπτώματα (ρίψη τροφίμων από το παράθυρο του δωματίου, κατανάλωση αλκοόλ στα δωμάτια, παραβίαση ωραρίου, διανυκτέρευση εκτός σχολής χωρίς ενημέρωση της διεύθυνσης κ.λπ.).

Στο πρωτόδικο βούλευμα είχε αρχικά καταλογιστεί στον Χρ. Μαρκογιαννάκη ηθική αυτουργία στην παράβαση καθήκοντος των τ. στελεχών της σχολής, σε όλες τις περιπτώσεις που η κρητική ομάδα έμεινε ατιμώρητη ή «έπεσε στα μαλακά».

Ασκώντας σειρά ένδικων μέσων, ο τ. βουλευτής πέτυχε να περιορίσει την εμπλοκή του σε ένα μόνο τηλεφώνημα που έκανε -όπως ο ίδιος ομολογεί- στον διευθυντή της σχολής για έναν από την ομάδα των Κρητικών, που δεν συμμετείχε στην άσκηση βίας κατά του Γιακουμάκη αλλά σε κάποιες φθορές (χάραξη σε τοίχο ονομάτων), για τον οποίο ζήτησε τη συνδρομή του ο πατέρας του, γιατί αδυνατούσε από οικονομικής πλευράς να βρεθεί εκτός εστίας έστω και για μία μέρα.

Το πειθαρχικό όργανο -κατά τον ΑΠ- δέχθηκε ότι δεν πρέπει να του επιβάλει αποβολή από την εστία, όπως είχε αποφασίσει αρχικά, αλλά 3ήμερη αποβολή από τα μαθήματα, ποινή σαφώς ηπιότερη την οποία επέβαλε και στους άλλους δύο, που παραπέμφθηκαν για τις ίδιες ακριβώς φθορές.

Όμως, ο μεταξύ των δύο νεότερος, ανήλικος φοιτητής συνέχισε και μετά την τιμωρία αυτή την εν γένει παραβατική του συμπεριφορά, με επιθέσεις κατά του Βαγγέλη μέχρι τις τελευταίες εβδομάδες πριν από την εξαφάνισή του.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.