Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Τα δέκα φορολογικά μέτρα που έρχονται μέχρι το τέλος του 2016

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Νέο κύμα φορολογικών μέτρων διαρθρωτικού και όχι εισπρακτικού χαρακτήρα ετοιμάζει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών με στόχο να συμπληρώσει ή ακόμη και να διαρθρώσει μέτρα που έχει λάβει τον τελευταίο ένα χρόνο αλλά και μέτρα που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο ΙΙΙ.

Μετά από την ψήφιση του εκλογικού νόμου αναμένεται να κατατεθούν τα από καιρό αναμενόμενα μέτρα για την επέκταση της χρήσης του πλαστικού χρήματος και της σύνδεσής του με το αφορολόγητο και της οικειοθελούς αποκάλυψης μη δηλωθέντων εισοδημάτων (αυτοκαταγγελίας) που έχουν εξαγγελθεί από πέρσι και αναβάλλονται συνεχώς.
Πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης τόνισε ότι θα επαναφέρει το καθεστώς των αυτοτελών προστίμων για την μη έκδοση αποδείξεων το οποίο καταργήθηκε με το νέο ποινολόγιο που ψηφίστηκε το περασμένο φθινόπωρο.

Τα νέα πρόστιμα δεν θα είναι τόσο αυστηρά αλλά θα επανέλθουν ως ένα αντικίνητρο για την φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ.

Ένα ακόμη μέτρο που βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας είναι η ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την ΓΓΠΣ ώστε να υπάρχει άμεση είσπραξη ΦΠΑ.

Στην ίδια κατεύθυνση εξετάζεται - ακόμη - η δημιουργία ενός ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις όπου θα συγκεντρώνονται τα έσοδα από τις πωλήσεις (μαζί βέβαια με τον ΦΠΑ) από όπου το ΥΠΟΙΚ θα εισπράττει άμεσα το ΦΠΑ αλλά θα μένουν χρήματα από το κόστος του προϊόντος ή της υπηρεσίας που πωλήθηκε, το οποίο δεν θα μπορεί να κατασχεθεί ούτε από την εφορία αλλά ούτε και από τράπεζα για οφειλές.

Τα μνημονιακά μέτρα

Εκτός από τα μέτρα τα οποία έχει ανακοινώσει το ΥΠΟΙΚ ως εθνική προτεραιότητα υπάρχει και ένας κατάλογος με 10 μέτρα τα οποία επιβάλλει το αναθεωρημένο μνημόνιο μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Συγκεκριμένα:

- Την αύξηση του τζίρου των μικρών επιχειρήσεων που μπορούν να απαλλαχθούν από το καθεστώς του ΦΠΑ από τα 10.000 που ισχύει σήμερα στα 25.000 ευρώ.

Πρόκειται για μια παλαιότερη πρόταση του ΔΝΤ με στόχο την μείωση του διοικητικού κόστους διαχείρισης εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων χωρίς ουσιαστικό όφελος στα δημόσια έσοδα.

Το πρώτο βήμα έγινε πέρσι με την προαιρετική απαλλαγή από τον ΦΠΑ των επιχειρήσεων και τώρα θα εξεταστεί η επέκτασή του και σε μεγαλύτερο τζίρο.

- Την παράταση της ισχύος του φορολογικού πιστοποιητικού για άλλα δύο ή τρία χρόνια.

- Την αναθεώρηση του πλαισίου για το προνομιακό καθεστώς φορολόγησης της ναυτιλίας υπό τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

- Την παράταση έως το 2018 της εθελοντικής συνεισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας.

- Παρεμβάσεις για ταχύτερους και ευκολότερους πλειστηριασμούς ακινήτων που ανήκουν σε φορολογούμενους που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

- Τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που πραγματοποιείται μέσω off-shore χαρτοφυλακίων.

- Παρεμβάσεις για ταχύτερες και πιο αποτελεσματικές κατασχέσεις τραπεζικών υπολοίπων.

- Την δημιουργία νέου νομοθετικού πλαισίου ρύθμισης οφειλών για επιχειρήσεις που κρίνονται βιώσιμες.

Η ρύθμιση θα αφορά συνολική αναδιάρθρωση όχι μόνο φορολογικών αλλά και ασφαλιστικών και τραπεζικών οφειλών.

- Την δημοσιοποίηση μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου, δηλαδή όσων χρωστούν περισσότερα από 150.000 ευρώ.

- Την επανεξέταση των φοροαπαλλαγών που ισχύουν για τις επιχειρήσεις με κατάργηση όσων κριθούν άδικες ή αναποτελεσματικές.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.