Κυριακή, 19 Ιουνίου 2016

Υπηρεσία για την παρακολούθηση της Ατμόσφαιρας CAMS - Πρόγραμμα Κοπέρνικος

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ολοκληρώθηκε η πρώτη γενική σύνοδος(14-16 Ιουνίου) (1st CAMS GeneralAssembly) της υπηρεσίας του Κοπέρνικος για την Παρακολούθηση της Ατμόσφαιρας. (Copernicus Atmosphere Monitoring Service CAMS) που έγινε στην Αθήνα.

Η υπηρεσία για την Παρακολούθηση της Ατμόσφαιρας (CopernicusAtmosphere Monitoring Service CAMS αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι του προγράμματος «Κοπέρνικος» του μεγάλου επιστημονικού προγράμματος που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση (4 δισ ευρώ μέχρι το 2020) για την παρακολούθηση της Γης (ξηρά, θάλασσα, αέρας).

To πρόγραμμα συγκεντρώνει καθημερινά έναν τεράστιο όγκο δεδομένων από επίγειες και δορυφορικές παρατηρήσεις για την χημική σύσταση της ατμόσφαιρας (αιωρούμενα σωματίδια, όζον, σκόνη, επιφανειακές ροές αερίων θερμοκηπίου, εκπομπές αερίων από δασικές πυρκαγιές) και παράγει σχετικά αποτελέσματα και προγνωστικά προϊόντα.

Εύστοχα οακαδημαϊκός κ. Χρ. Ζερεφός τόνισε στην ομιλία του ότι μετά από δεκαετίες έρευνας, σε πανεπιστήμια και σε ερευνητικούς φορείς έρχεται το πρόγραμμα Κοπέρνικος να προσφέρει δεδομένα, μάλιστα ελεγμένα και αξιόπιστα, αλλά και υπηρεσίες, με απλό τρόπο σε όλους και για την καθημερινή τους ζωή.

Και συμπλήρωσε ότι δεν είναι μακριά η ημέρα, που εκτός από την πρόγνωση για τον καιρό, ο πολίτης μέσα από τις υπηρεσίες του «Κοπέρνικος» θα ενημερώνεται καθημερινά και για άλλες ατμοσφαιρικές παραμέτρους όπως π.χ για την προβλεπόμενη ποιότητα του αέρα στην πόλη του.

Η σύνοδος διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσομακροπρόθεσμων Προγνώσεων ECMWF με την υποστήριξη του Eρευνητικού Kέντρου της κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, τηςΕθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και του Ιδρύματος Μαριολόπουλου-Καναγκίνη για τις Περιβαλλοντικές Επιστήμες

Το σημαντικό είναι ότι όλα τα δεδομένα καθώς τα παραγόμενα προϊόντα, δεν αποθηκεύονται απλά στους υπολογιστές των ατμοσφαιρικών επιστημόνων αλλά άμεσα , ελεύθερα, χωρίς κόστος παρέχονται σε όλους (πολίτες, επιχειρήσεις, ερευνητές , κυβερνητικές υπηρεσίες κλπ) με απώτερο σκοπό:
  • να δώσουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στις επιχειρήσεις,
  • να βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών,
  • να δώσουν πρακτικά εργαλεία γνώσης σε όσους παίρνουν αποφάσεις.
  • Ήδη παρέχονται προϊόντα όπως:
  • Καθημερινές αναλύσεις και προγνώσεις της παγκόσμιας σύστασης της ατμόσφαιρας.
  • Καθημερινές σχεδόν σε πραγματικό χρόνο αναλύσεις της ποιότητας του αέρα στην Ευρώπη.
  • Προϊόντα για την ηλιακή ακτινοβολία που υποστηρίζουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και εφαρμογές που σχετίζονται με την υγεία και τα οικοσυστήματα.
  • Προϊόντα σχετικά με τα αιωρούμενα σωματίδια, τη σκόνη και τη μεταφορά τους καθώς και τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.
Στη σύνοδο παρουσιάστηκαν ακόμη παραδείγματα από ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που αξιοποίησαν τις παρατηρήσεις για την χημική σύσταση της ατμόσφαιρας και των σχετικών προϊόντων που προσφέρονται ελεύθερα και απέκτησαν επιχειρηματικό πλεονέκτημα από τους ανταγωνιστές τους.

Ταυτόχρονα με την ευκαιρία της συνόδου παρουσιάστηκε μια νέα εφαρμογή που παρέχει δυναμικές οπτικοποιήσεις και δίνει με ένα εύκολο τρόπο στον χρήστη πρόσβαση σε χάρτες, γραφικά και άλλα δεδομένα για την σύνθεση της ατμόσφαιρας που βασίζονται στα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί από το πρόγραμμα Κοπέρνικος.

Η εφαρμογή βασίζεται στη φιλοσοφία του προγράμματος Κοπέρνικος «Τα στοιχεία να προσφέρονται όχι μόνο έτοιμα να χρησιμοποιηθούν αλλά και να είναι σχεδιασμένα να ικανοποιούν τις ανάγκες των χρηστών».

Ο επικεφαλής του προγράμματος Κοπέρνικος για την Παρακολούθηση της Ατμόσφαιρας Dr. Vincent Peuch δήλωσε για την εφαρμογή «πλέον κάθε χρήστης μπορεί να βρει σε ένα ιστότοπο τα δεδομένα που χρειάζεται και εύκολα να τα παρουσιάσει σε ένα χάρτη άμεσα, εστιάζοντας στην περιοχή που θέλει και ταυτόχρονα να δει όλη τη σειρά των παρατηρήσεων εκεί».

Το συνέδριο παρακολούθησε ως απεσταλμένος της Realnews ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.