Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Οι εξελίξεις στην υπόθεση της δολοφονίας του 14χρονου από τον συμμαθητή του

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Πανούσης: Η δολοφονία του 14χρονου δεν έχει σχέση με bullying

«Εδώ έχουμε ένα παιδί, το οποίο έχει την ψυχική δύναμη και την τεχνική να κόψει την καρωτίδα ενός παιδιού».

Απέκλεισε οποιαδήποτε σχέση με υπόθεση σχολικού εκφοβισμού (bulling), αναφερόμενος στη δολοφονία του δεκατετράχρονου, από συνομήλικο συμμαθητή του, στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης, ο καθηγητής εγκληματολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιάννης Πανούσης. Απέκλεισε επίσης να έχει ως κίνητρο παραμέτρους που σχετίζονται με την οικονομική κρίση.

Μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 fm» και στην εκπομπή «Δύο στις Δώδεκα», ο κ. Πανούσης υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα ασυνήθιστο και «πρωτόγνωρο» για τα ελληνικά δεδομένα, έγκλημα και δεν υπάρχει η παραμικρή σχέση με άλλα περιστατικά βίας, που απασχόλησαν τη δημοσιότητα, με θύματα παιδιά, ή νεαρούς, όπως η περίπτωση του Β. Γιακουμάκη ή του 'Αλεξ στη Βέροια, κ.τ.λ.


«Καμία σχέση, οποιαδήποτε, μεταξύ μαθητών διένεξη, επιθετικότητα, τσαμπουκάς, ποιος έχει το πάνω χέρι, σφαλιάρα, ότι θέλετε, με το να πάρεις ένα κουζινομάχαιρο και να πας να κόψεις την καρωτίδα κάποιου, καμία σχέση» είπε ο κ. Πανούσης και πρόσθεσε:


«Θέλει μια ψυχική προδιάθεση, ότι μπορώ να το κάνω, θέλω να το κάνω και ταυτόχρονα ότι ξέρω να το κάνω…. Εδώ έχουμε ένα παιδί, το οποίο έχει την ψυχική δύναμη και την τεχνική να κόψει την καρωτίδα ενός παιδιού. Τι σχέση έχει τώρα αυτό με τον εκφοβισμό το σχολικό; Καμία».


«Διότι εάν είσαι θύμα κυρίως φοβάσαι, το λες …αποφεύγεις, δε βγαίνεις, πώς να το πούμε με το δήμιο σου έξω… εάν είσαι δράστης δε μπορεί να επικαλείσαι τη θυματοποίησή σου» πρόσθεσε.


Ερωτώμενος, για το ποια ποινική αντιμετώπιση προβλέπεται (σ.σ. δεν είχε ακόμη αποφασιστεί να αφεθεί ελεύθερος, υπό όρους, ο δράστης), ο κ. Πανούσης είπε, ότι προβλέπεται από το νόμο να εγκλειστεί σε ίδρυμα αγωγής, όχι με όρους φυλακής, αλλά πάντως έγκλειστος, με αναμορφωτικά μέτρα.


«Δεν είναι και το καλύτερο να πάει σε μια φυλακή για να είμαστε ειλικρινείς, δηλαδή εκεί θα τύχει μιας μεταχείρισης από άλλους έγκλειστους που δεν ξέρουμε ποιας μορφής θα είναι και ο ίδιος πόσο μπορεί να αντέξει, δε μπορεί να μείνει και ελεύθερος όμως, δηλαδή, με πολύ απαλά αναμορφωτικά, ή θεραπευτικά μέτρα. Τώρα θα δούμε στην πορεία και τι λέει η ανάκριση, κ.τ.λ.» είπε ο κ. Πανούσης.


Ο κ. Πανούσης ήταν καθησυχαστικός και προς τους γονείς των μαθητών. «Αυτό είναι πρωτόγνωρο γεγονός, δε θα έχει επανάληψη» είπε ο κ. Πανούσης, διευκρινίζοντας ότι δεν αποτελεί μια πράξη που μπορεί να αποτελέσει «αντικείμενο μίμησης». «Άρα, στο σχολείο δεν γεννιούνται δολοφόνοι, ούτε θύματα δολοφονίας, οι γονείς να μην πανικοβάλλονται» πρόσθεσε.


Αναφορικά με το πώς μπορεί να εκδηλωθεί η βία σε ένα παιδί και εάν υπάρχουν σημάδια που προειδοποιούν, ο κ. Πανούσης, επικαλούμενος τη σχετική επιστημονική βιβλιογραφία, είπε:


«Πάντα αυτά τα σημάδια υπάρχουν, απλώς κάποιοι τα παίρνουν στα αστεία, κάποιοι τα περνάνε κάτω από το χαλί, κάποιοι λένε εντάξει είναι η εφηβεία, αλλά πρέπει να δεις πότε κάποιος ξεπερνάει ακόμη και την κακοήθη επιθετικότητα που λέμε, και πάει σε μία βία. Τα παιδιά μέσα έχουν επιθετικότητα άλλοτε καλοήθη, άλλοτε κακοήθη, έχουν μια σκληρότητα, κ.λ.π. αλλά για να φτάσεις στη βία και σε τέτοια βία, αποκλείεται ένα στιγμιαίο γεγονός».


----------------

Μαρτυρία για την άγρια δολοφονία του ανήλικου: "Τα δύο παιδιά ήταν φίλοι"


Συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία του χωριού Γέφυρα στη Θεσσαλονίκη με την είδηση ότι ένας 14χρονος είναι ο δράστης της στυγερής δολοφονίας του συνομήλικου συμμαθητή του.


«Αυτό το πράγμα που έχει γίνει στο χωριό δεν το χωράει ανθρώπινος νους. Είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας», είπε ένας από τους φίλους της οικογένειας του 14χρονου θύματος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Ant1.


Παράλληλα, επισήμανε ότι τα δύο παιδιά ήταν φίλοι μεταξύ τους και πως στο παρελθόν δεν είχαν δώσει ποτέ δικαιώματα καθώς ήταν δύο παιδιά που δεν έμπλεκαν σε φασαρίες.


Δείτε το βίντεο από τον Ant1:




----------------

Νέα μαρτυρία για το φονικό στη Γέφυρα: Οι δύο οικογένειες μεγάλωσαν μαζί


«Τα παιδιά ήταν φίλοι, είναι ένα γεγονός που κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει» δήλωσε ένας φίλος και των δύο οικογενειών για το φονικό που συγκλόνισε το πανελλήνιο με δράστη και θύμα δύο ανήλικους στο χωρίο Γέφυρα, μιλώντας στο MEGA.


«Οι δύο οικογένειες μεταξύ τους είναι φίλοι, είναι άνθρωποι που μεγάλωσαν μαζί. Το τι έχει μεσολαβήσει, για να φτάσει αυτό το παιδί σε αυτό το έγκλημα, κανείς δεν μπορεί να το απαντήσει» πρόσθεσε.


Δείτε το βίντεο του MEGA:




----------------

Ο θείος του 14χρονου θύματος αποκαλύπτει τη σχέση των δύο παιδιών


«Τα παιδιά είχαν μικροπροστριβές μεταξύ τους, υπήρχε ένας μικρός ανταγωνισμός ειδικά όπως ακούσαμε από την πλευρά του φερόμενου ως δράστη» δήλωσε ο θείος του 14χρονου θύματος που δολοφονήθηκε από συνομήλικο του στο χωρίο Γέφυρα Θεσσαλονίκης.


Ερωτηθείς για το γεγονός ότι ο πατέρας του φερόμενου ως δράστη βρήκε το πτώμα του άτυχου αγοριού είπε ότι «αυτό μας προβλημάτισε στην αρχή» και πρόσθεσε ότι «το παιδί μας έλεγε αρχικά ότι κατέβηκαν από τον κεντρικό δρόμο του χωριού και ότι εκεί χώρισαν οι δρόμοι τους, αυτό μας σοκάρει όλους γιατί δείχνει ότι το είχε στο μυαλό του να το κάνει».


«Ανάμεσα στις οικογένειες δεν υπήρχε η παραμικρή κόντρα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο θείος του θύματος.


Δείτε το βίντεο του STAR




----------------

Θείος του 14χρονου θύματος: Όλο το χωριό είχε καταλάβει ποιος είναι ο δολοφόνος

«Εγώ να δεχτώ πώς ο ανιψιός μου τον πείραξε, έπρεπε να αντιδράσει έτσι;».

Ως «ένα ζωηρό παιδί» περιέγραψε τον 14χρονο που φέρεται να διέπραξε το ειδεχθές έγκλημα στη Θεσσαλονίκη, ο θείος του θύματος.

Μιλώντας στο Mega, είπε για τον 14χρονο πως «είχαν γίνει 2-3 περιστατικά. Κάνα δύο φορές είχε ρίξει κάτι παιδιά στις σκάλες, αλλά μέχρι εκεί...».


Ο ίδιος συμπλήρωσε πως: «Παιδιά ήταν, κάθε μέρα ανταλλάσανε κουβέντες. Δεν ξέρω τι μπορεί να σκέφτηκε, πώς να έφτασε σε αυτό το σημείο. Φαίνεται ότι είχε κάποιο πρόβλημα για να φτάσει να γίνει δολοφόνος σε ηλικία 14 ετών, κάτι δεν πήγαινε καλά».


Μάλιστα, όπως είπε, «όλο το χωριό είχε ψυλλιαστεί τον συγκεκριμένο πιτσιρικά, ότι κάτι συνέβη με αυτό το παιδί…»


Ερωτώμενος, τέλος, ο θείος για τις προστριβές μεταξύ των δύο παιδιών, με βάση και τα όσα δήλωσε ο κατηγορούμενος στην απολογία του, όπου έκανε λόγο για πειράγματα για το γεγονός ότι ήταν χαμηλής οικονομικής κατάστασης, για την ευφράδειά του, ο συγγενής του θύματος είπε:


«Εγώ να δεχτώ πώς ο ανιψιός μου τον πείραξε. Αυτός δεν τον πείραξε τον ανιψιό μου; Έπρεπε να αντιδράσει έτσι; Εγώ δεν τον ξέρω αυτό για το τρακτέρ, αυτό το είπε μόνο στην αστυνομία».




----------------

Σοκάρουν οι νέες αποκαλύψεις για το φόνο του 14χρονου στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης

Μόλις ο Τάσος εντοπίστηκε νεκρός από τον ίδιο τον πατέρα του δράστη, ο 14χρονος ξέσπασε σε λυγμούς.

Τα υποτιμητικά σχόλια που αντάλλασσαν μεταξύ τους δύο ανήλικοι συμμαθητές, στάθηκαν αφορμή για την τραγωδία που εκτυλίχθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο χωριό Γέφυρα Θεσσαλονίκης. Δράστης της δολοφονίας του 14χρονου, που εντοπίστηκε νεκρός -το πρωί της Κυριακής- με τραύματα από μαχαίρι στον λαιμό είναι συνομήλικος φίλος του, ο οποίος ομολόγησε την πράξη του και συνελήφθη.

Στην κατάθεσή του είπε ότι χτύπησε με μαχαίρι το θύμα επειδή τον κορόιδευε, κάνοντας υποτιμητικά σχόλια για την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του.


Υπενθυμίζεται ότι οι δύο ανήλικοι επέστρεφαν από το αναψυκτήριο του χωριού, μεσάνυχτα του Σαββάτου, το θύμα κορόιδεψε τον πατέρα του δράστη, λέγοντας πως δεν είναι ικανός να πάρει ένα καλύτερο τρακτέρ. Το σχόλιο εξαγρίωσε τον δράστη, o oποίος με ένα μαχαίρι που πήρε από την κουζίνα του σπιτιού του χτύπησε και τραυμάτισε θανάσιμα τον φίλο του στον λαιμό.


Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες η σορός του 14χρονου εντοπίστηκε λίγες ώρες αργότερα από τον πατέρα του δράστη και αστυνομικούς του τμήματος Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Αγίου Αθανασίου, σε αγροτική έκταση, απέναντι από το κλειστό γυμναστήριο του χωριού Γέφυρα, κοντά στη σιδηροδρομική γραμμή. Δίπλα στο πτώμα βρέθηκε και το μαχαίρι του φόνου.


Ο ανήλικος οδηγήθηκε χθες το μεσημέρι της Δευτέρας στο δικαστικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης, όπου η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών άσκησε σε βάρος του δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Μετά την απαγγελία της εις βάρος του κατηγορίας, παραπέμφθηκε να απολογηθεί στην 5η τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, από την οποία πήρε προθεσμία προκειμένου να λογοδοτήσει σήμερα το πρωί.


Όπως φέρεται να είπε ο νεαρός δράστης στους αστυνομικούς, εδώ και δύο χρόνια δεχόταν από το θύμα και άλλους φίλους του προσβλητικές και μειωτικές εκφράσεις για τον ίδιο, αλλά και για την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του.


Επιθετική συμπεριφορά του δράστη (;)


Ως ένα επιθετικό και οξύθυμο παιδί που προκαλούσε προβλήματα περιέγραψε τον 14χρονο που σκότωσε τον φίλο του στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης ο θείος του άτυχου Τάσου. Παρότι όμως -όπως είπε- ο ανήλικος δράστης ήταν ένα ζωηρό παιδί, ποτέ δεν φαντάστηκε κανείς ότι θα φτάσει στο σημείο να κάνει φονικό.


Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Mega, ο κ. Χάρης Ζαμπάκης είπε ότι είχαν υπάρξει 2-3 περιστατικά στο σχολείο όπου ο 14χρονος είχε σπρώξει ρίχνοντας από στις σκάλες άλλα παιδιά.


«Παιδιά ήταν, κάθε μέρα ήταν από το πρωί μέχρι το βράδυ μαζί, αντάλλασσαν κουβέντες, δεν ξέρω τι μπορεί να σκέφτηκε και να έφτασε σε αυτό το σημείο. Φαίνεται πάντως ότι το παιδί για να φτάσει εκεί είχε κάποιο πρόβλημα, ότι κάτι δεν πήγαινε καλά» δήλωσε.


Όπως είπε μάλιστα ο κ. Ζαμπάκης, ο ανήλικος φίλος του ανιψιού του ήταν ανάμεσα σε αυτούς που αναζητούσαν το θύμα λίγες μόνο ώρες μετά την εξαφάνισή του και μόλις ο Τάσος εντοπίστηκε νεκρός από τον ίδιο τον πατέρα του δράστη, ο 14χρονος ξέσπασε σε λυγμούς.


«Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ότι όταν βρέθηκε το πτώμα του παιδιού, φώναζε 'σκότωσαν το φίλο μου σκότωσαν τον αδελφό μου'» ανέφερε ο κ. Ζαμπάκης, ο οποίος είπε πως παρότι όλο το χωριό υποψιαζόταν τον πιτσιρικά, εκείνος προσωπικά δεν ήθελε να το πιστέψει.


Για τον ανήλικο που έφτασε στο έγκλημα μίλησε στο Mega και ο πρόεδρος της Γέφυρας Λουκάς Ευσταθιάδης. Όπως ανέφερε, στο σχολείο είχαν σημειωθεί από την πλευρά του ανήλικου κάποες συμνπεριφορές απέναντι στους συμμαθητές του, «αλλά όχι κάτι το ιδιαίτερα ακραίο και ανησυχητικό που να μας κάνει να φοβηθούμε για οτιδήποτε».


«Υπηρχε μια κόντρα, ειδικότερα από την πλευρά του δράστη προς τον Τασούλη για κάποια ασήμαντα ζητήματα. Εφηβικές διαφορές, ανόητα πράγματα: Ποιος έχει το καλύτερο τρακτέρ, τα δικά μου περιστέρια είναι καλύτερα.... Από κει και πέρα, για να φτάσει ένα παιδί να οπλίσει το χέρι του υπάρχουν και άλλα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ψυχολογία του παιδιού», είπε.


Πανούσης: Αμφισβητώ αν ήταν η αιτία το bullying


«Είναι πρωτόγνωρο. Εγώ κρατάω πολλές επιφυλάξεις σχετικά με το εάν έτσι έγιναν τα πράγματα» σημείωσε ο καθηγητής εγκληματολογίας και πρώην υπουργός Γιάννης Πανούσης σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό σχετικά με το έγκλημα στη Θεσσαλονίκη. «Ο τρόπος με τον οποίο διέπραξε το έγκλημα εμένα με βάζει σε σκέψεις για το τι έχει συμβεί ακριβώς» τόνισε ο κ. Πανούσης επισημαίνοντας ότι «η υπόθεση θέλει ψάξιμo».


Αναφορικά με τα κίνητρα του δράστη ο οποίος σύμφωνα με την αστυνομία συσσώρευε οργή λόγω του bullying που του ασκούσαν οι συμμαθητές του, ο κ. Πανούσης σημείωσε ότι δεν πιστεύει αυτή τη θεωρία καθώς και ότι χρειάζεται ψυχική προετοιμασία για αυτή την πράξη.


«Είναι μια πράξη που δεν μπορεί να την κάνει εύκολα ακόμα και ο επικίνδυνος ο καθ’ έξιν εγκληματίας» υπογράμμισε ο κ. Πανούσης.


----------------

Το σημείωμα του ανήλικου δράστη για τον 14χρονο Τάσο - Τι είπε στους αστυνομικούς


Συγκλονισμένο είναι το πανελλήνιο με την τραγωδία που σημειώθηκε στο χωριό Γέφυρα Θεσσαλονίκης, όπου ο 14χρονος Τάσος δολοφονήθηκε από τον συνομήλικο συμμαθητή του.


Την ίδια στιγμή, ένα σημείωμα, στο οποίο αναφέρεται στον 14χρονο Τάσο, άφησε στο σπίτι του ο ανήλικος δράστης, όπως αποκάλυψε ο θείος του θύματος, Χάρης Ζαμπάκης, μιλώντας στην “Κοινωνία Ώρα Mega”.


Όπως ανέφερε ο θείος του θύματος, στο σημείωμα ο δράστης έγραψε το δικό του όνομα και το όνομα του Τάσου, συμπληρώνοντας: “φίλοι, αδέλφια”.


Ο κ. Ζαμπάκης εκτίμησε ότι το σενάριο της παρενόχλησης του δράστη από τον 14χρονο Τάσο θα πρέπει να αποκλειστεί, σημειώνοντας ότι πρόκειται για υπερασπιστική γραμμή των συνηγόρων του ανήλικου. Φαίνεται πως είναι ένα παιδί ψυχικά διαταραγμένο, συμπλήρωσε και επανέλαβε τις μαρτυρίες άλλων ανήλικων, ότι ο δράστης είχε πυροβολήσει και σκοτώσει έναν σκύλο, επειδή είχε επιτεθεί σε κότες.


“Έγινε ένα μεγάλο κακό, υπάρχει οργή, προσπαθώ να είμαι όσο το δυνατόν πιο ψύχραιμος”, πρόσθεσε ο θείος άτυχου αγοριού.


Σημειώνεται ότι ο ανήλικος δράστης, σε βάρος του οποίου ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, απολογείται σήμερα στην ανακρίτρια.


Η κατάθεση που έδωσε στους αστυνομικούς, παραδεχόμενος τη δολοφονία, σοκάρει. Όπως ισχυρίστηκε, εδώ και δύο χρόνια δεχόταν από το θύμα και άλλους φίλους του ένα ιδιότυπο bullying με προσβλητικές και μειωτικές εκφράσεις για τον ίδιο, αλλά και για την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του. Μεταξύ άλλων ανέφερε:


"Για δύο χρόνια δεχόμουν προσβολές. Παρότι ήμασταν φίλοι, ο Τάσος με πείραζε και με κορόιδευε. Δεχόμουν φραστικές επιθέσεις για την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς μου. Μου έλεγε συνεχώς ότι ο πατέρας σου δεν είναι ικανός ούτε ένα καλό τρακτέρ να πάρει και δεν μπορούμε να αγοράσουμε γιατί είμαστε φτωχοί...".


Δείτε το βίντεο




Αποκάλυψη για τον 14χρονο δράστη της άγριας δολοφονίας: "Το παιδί οπλοφορούσε" – ΒΙΝΤΕΟ


«Το αγόρι οπλοφορούσε» δήλωσε η μητέρα ενός συμμαθητή του 14χρονουδράστη από το χωριό Γέφυρα στη Θεσσαλονίκη, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Ant1 και πρόσθεσε ότι είχε ενημερωθεί από τη δασκάλα της τάξης πως ο 14χρονος δράστης βρέθηκε μία ημέρα να έχει μαζί του στο σχολείο, σκάγια.


Ωστόσο, η μητέρα του συμμαθητή του 14χρονου, διευκρίνισε ότι η ίδια δεν τον είχε δει να κυκλοφορεί με όπλο αλλά το είχε ακούσει από τους συγχωριανούς της.


Δείτε το βίντεο από τον Ant1:




----------------

Νέα στοιχεία για τη δολοφονία του 14χρονου


Νέα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα σχετικά με το έγκλημα στη Γέφυρα με θύμα έναν 14χρονο και δράστη τον συνομήλικο φίλο του.


«Μιλώντας με συμμαθητές του παιδιού στο σχολείο, μου είπαν ότι κάποιες στιγμές καταφερόταν εναντίον τους αναίτια και δημιουργούσε κάποια επεισόδια» σημείωσε σχετικά με τον δράστη, ο θείος του θύματος και κοινοτάρχης Λουκάς Ευσταθιάδης μιλώντας στο STAR.


«H κοινωνία του χωριού έχει σοκαριστεί, έχει προβληματιστεί και δύσκολα θα κάνει αποδεκτούς αυτή τη στιγμή είτε τον πατέρα είτε το παιδί» σημείωσε ο κ. Ευσταθιάδης και πρόσθεσε ότι «και οι ίδιοι προσανατολίζονται να ζήσουν κάπου άλλου».


Δείτε το βίντεο του STAR:




----------------


Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο 14χρονος

Του απαγορεύτηκε η πρόσβαση στο χωριό του.

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε ο 14χρονος καθ'ομολογία δράστης της δολοφονίας του συνομήλικου φίλου του.

Μετά από 2,5 ώρες απολογίας του στον ανακριτή της Θεσσαλονίκης, αποφασίστηκε να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Ο 14χρονος θα βρίσκεται υπ' ευθύνη των γονιών του, ενώ του απαγορεύτηκε η πρόσβαση στο χωριό του.


Εν τω μεταξύ, ένα σημείωμα, στο οποίο αναφέρεται στον 14χρονο Τάσο, άφησε στο σπίτι του ο ανήλικος δράστης της δολοφονίας που έχει συγκλονίσει το χωριό Γέφυρα Θεσσαλονίκης και όλο το πανελλήνιο.


Όπως αποκάλυψε ο θείος του θύματος, Χάρης Ζαμπάκης, μιλώντας στην Κοινωνία Ώρα Mega, στο σημείωμα ο δράστης έγραψε το δικό του όνομα και το όνομα του Τάσου, συμπληρώνοντας: φίλοι, αδέλφια.


Ο κ. Ζαμπάκης εκτίμησε ότι το σενάριο της παρενόχλησης του δράστη από τον 14χρονο Τάσο θα πρέπει να αποκλειστεί, σημειώνοντας ότι πρόκειται για υπερασπιστική γραμμή των συνηγόρων του ανήλικου.


----------------

Παιδοψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη θα ζητήσει η ανακρίτρια για τον 14χρονο

Απολογήθηκε σχεδόν επί 2,5 ώρες έχοντας στο πλευρό του τους γονείς και τη γιαγιά του.

Ελεύθερος- όπως αναμενόταν επειδή είναι ανήλικος- με περιοριστικούς όρους, αφέθηκε μετά την απολογία του στην ανακρίτρια ο 14χρονος καθ' ομολογίαν δράστης της δολοφονίας που αποκαλύφθηκε στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης, με θύμα τον συνομήλικο φίλο και συμμαθητή του.

Οι όροι που αποφασίστηκε να του επιβληθούν -με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα γνωμοδοτήσεων- αφορούν τα εξής αναμορφωτικά και θεραπευτικά μέτρα:


1. Ανάθεση της υπεύθυνης επιμέλειας του ανηλίκου στους γονείς του. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι να φτάσει η υπόθεση στο αρμόδιο δικαστήριο οι γονείς του είναι υπεύθυνοι για οποιοδήποτε παραβατική πράξη, ενδεχομένως, εκδηλώσει ο 14χρονος αυτό το διάστημα.


2. Παρακολούθηση ψυχολογικού προγράμματος από τον ανήλικο σε κρατικό ή ιδιωτικό φορέα.


3. Απαγόρευση μετάβασης και διαμονής του 14χρονου κατηγορούμενου στον τόπο κατοικίας του, τη Γέφυρα Θεσσαλονίκης, μέτρο που εκτιμάται ότι κινείται προς την κατεύθυνση προστασίας του ίδιου του παιδιού.


Όπως έγινε γνωστό, η ανακρίτρια προσανατολίζεται το επόμενο χρονικό διάστημα να διατάξει τη διενέργεια παιδοψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης, κάτι που βρίσκει σύμφωνο την υπεράσπιση του ανήλικου.


Ο 14χρονος απολογήθηκε σχεδόν επί 2,5 ώρες ενώπιον της 5ης τακτικής ανακρίτριας Θεσσαλονίκης. Έχοντας στον πλευρό του, εκτός από τον συνήγορό του, τους γονείς και τη γιαγιά του, ο ανήλικος πέρασε γύρω στις 9:30 την πόρτα του γραφείου της ανακρίτριας, στην οποία κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για τη στυγερή δολοφονία που κατηγορείται ότι διέπραξε τα μεσάνυχτα του περασμένου Σαββάτου, όταν μαχαίρωσε δύο φορές στον λαιμό τον 14χρονο φίλο του Τάσο.


Ο ίδιος επανέλαβε τους ισχυρισμούς του περί «μπούλινγκ» που υφίστατο τα τελευταία δύο με τρία χρόνια, ενώ φέρεται να αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα περιστατικά, κατά τα οποία έπεσε θύμα λεκτικής επίθεσης από φίλους του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 14χρονος ήταν ψυχολογικά φορτισμένος και γι' αυτόν τον λόγο απέφυγε να αναφερθεί λεπτομερώς στον τρόπο τέλεσης του εγκλήματος, ενώ δήλωσε μετανιωμένος για την πράξη του και ζήτησε συγγνώμη, τόσο από την οικογένεια του θύματος, όσο και από τη δική του.


Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο συνήγορός του δήλωσε ότι ο 14χρονος αρχίζει σιγά-σιγά να αντιλαμβάνεται τις συνέπειες της πράξης του. «Μιλάμε για μία τραγική κατάσταση κι από τις δύο πλευρές, κι από την πλευρά της οικογένειας του θύματος, πρωτίστως, αλλά κι από την πλευρά της οικογένειας του ανήλικου», πρόσθεσε.


Σημειώνεται, ότι -σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα- σε ανήλικους δράστες που διώκονται για κακουργηματικές πράξεις (εν προκειμένω ανθρωποκτονία από πρόθεση) και δεν έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους (όπως ισχύει σε αυτήν την περίπτωση, δεν επιβάλλεται στο στάδιο της ανάκρισης το μέτρο του περιορισμού σε κατάστημα κράτησης ανηλίκων. Ο ανακριτής, όμως, μπορεί να επιβάλει αναμορφωτικά και θεραπευτικά μέτρα, όπως συνέβη εδώ. Για την παραπομπή του κατηγορούμενου σε δίκη ενώπιον δικαστηρίου ανηλίκων θα εκδοθεί βούλευμα από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, κάτι που εκτιμάται ότι θα γίνει μέσα στον επόμενο χρόνο.


----------------


O δικηγόρος του 14χρονου που σκότωσε τον φίλο του: Tο παιδί έχει υποστεί ψυχολογικό σοκ


«Δεν υπάρχει χιλιομετρικός περιορισμός. Βεβαίως πρόθεση του κυρίου εισαγγελέα και της κυρίας ανακρίτριας που επέβαλαν τον συγκεκριμένο όρο ήταν προφανώς να μην βρεθεί το παιδί στον τόπο του συμβάντος και για την δική του ασφάλεια αλλά και για να μην οξύνονται τα πνεύματα», επισημαίνει ο δικηγόρος του 14χρονου που σκότωσε με μαχαίρι το συνομήλικό του στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.


«Το τελευταίο διάστημα η εκτίμησή μου είναι ότι το παιδί διέπεται από ένα ψυχολογικό σοκ», συνεχίζει ο κ. Θεόδωρος Σιμόπουλος περιγράφοντας την ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ανήλικος πελάτης του μετά την αποτρόπαια πράξη την οποία διέπραξε.


Στη συνέχεια, ο δικηγόρος του 14χρονου, μιλώντας στην εκπομπή Tatiana live, διέψευσε τις φήμες που ήθελαν τον ανήλικο να είχε επιδείξει βίαιη συμπεριφορά απέναντι σε ζώα κατά το παρελθόν.

«Υπήρξε μια πάλη, υπήρξε μια έντονη συναισθηματική φόρτιση όλα αυτά συνενκτιμώται» τόνισε ο κ. Σιμόπουλος, προσπαθώντας να εξηγήσει τους λόγους που οδήγησαν τον 14χρονο να χρησιμοποιήσει το μαχαίρι, αφαιρώντας τη ζωή του άτυχου Τάσου.

Δείτε το βίντεο από το Ε:




----------------


Νέες αποκαλύψεις για τη δολοφονία του 14χρονου – Τι υποστήριξε στην απολογία του


Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με την άγρια δολοφονία του 14χρονου στο χωριό Γέφυρα Θεσσαλονίκης. Ο συνομήλικος δράστης μεταξύ άλλων δήλωσε στους αστυνομικούς πως «ήθελα μόνο να τον φοβίσω, όχι να τον σκοτώσω». Δείτε το βίντεο του ALPHA.



----------------

Αποκάλυψη για τον 14χρονο δράστη της άγριας δολοφονίας: "Το παιδί οπλοφορούσε"

«Το αγόρι οπλοφορούσε» δήλωσε η μητέρα ενός συμμαθητή του 14χρονου δράστη από το χωριό Γέφυρα στη Θεσσαλονίκη, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Ant1 και πρόσθεσε ότι είχε ενημερωθεί από τη δασκάλα της τάξης πως ο 14χρονος δράστης βρέθηκε μία ημέρα να έχει μαζί του στο σχολείο, σκάγια.

Ωστόσο, η μητέρα του συμμαθητή του 14χρονου, διευκρίνισε ότι η ίδια δεν τον είχε δει να κυκλοφορεί με όπλο αλλά το είχε ακούσει από τους συγχωριανούς της.

Δείτε το βίντεο από τον Ant1:




----------------


Τι λέει ο θείος του 14χρονου θύματος για τον ανήλικο δολοφόνο


«Κάθε μέρα τα παιδιά ήταν από το πρωί μέχρι το βράδυ μαζί», λέει συγκλονισμένος ο θείος του 14χρονου Τάσου, προσπαθώντας να εξηγήσει την τραγωδία που έλαβε χώρα στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης.

Ο Χάρης Ζαμπάκης, θείος του θύματος, που βρήκε φριχτό θάνατο στα χέρια του συμμαθητή του, περιγράφοντας τον ανήλικο δράστη ανέφερε: «Ήταν ένα ζωηρό παιδί στο σχολείο, είχαν γίνει δυο – τρία περιστατικά στο παρελθόν αλλά κανένας δεν φαντάστηκε ότι θα μπορούσε να γίνει δράστης ενός φονικού. Είχε ρίξει δυο παιδιά από τις σκάλες αλλά μέχρι εκεί τίποτα παραπάνω».

«Φαίνεται ότι το παιδί είχε κάποιο πρόβλημα. Για να φτάσει στο σημείο ένα παιδί 14 ετών να γίνει δολοφόνος κάτι δεν πήγαινε καλά», σημείωσε ο κ. Ζαμπάκης μιλώντας στo κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega και συμπλήρωσε: «Όλο το χωριό είχε ψιλιαστεί το συγκεκριμένο πιτσιρικά. Εγώ δεν ήθελα το πιστέψω δεν πήγε ο νους μου εκεί».

Δείτε το βίντεο από το MEGA:




Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.