Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

Οι κολοσσοί ηλεκτρικών και τεχνολογίας που πέρασαν στην ιστορία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έλληνες και ξένοι επιχειρηματίες που δεν άντεξαν στο χρόνο στη δύσκολη εγχώρια αγορά.

Το πρόσφατο λουκέτο στην Ηλεκτρονική Αθηνών είναι μόνο το τελευταίο κρούσμα σε μια αγορά που μαστίζεται από λουκέτα στα χρόνια του μνημονίου.

Ωστόσο ακόμη και πριν το μνημόνιο μεγάλες ισχυρές επιχειρήσεις που ήταν σημείο αναφοράς στην αγορά κατέβασαν ρολά, κάθε μια για διαφορετικούς λόγους. Ο κλάδος των ηλεκτρικών σημαδεύτηκε από μεγάλα «κανόνια» πριν ξεσπάσει η κρίση και ο χάρτης σχεδιάστηκε από την αρχή με την «εισβολή» μεγάλων αλυσίδων του εξωτερικού, αλλά και τη στροφή στις on line αγορές.

Μετά και την κατάρρευση της Ηλεκτρονικής Αθηνών είναι εμφανές ότι ισχυροποιούνται η Κωτσόβολος (του βρετανικού ομίλου Dixon's) και η γερμανική Media Markt, ενώ ήδη τα τελευταία χρόνια από την αγορά είχαν αποχωρήσει τα σήματα Electroworld και Saturn,που ανήκαν στους ομώνυμους ομίλους. Λουκέτο έβαλαν επίσης η Εικόνα - Ηχος, αλλά και η Expert, η οποία επέστρεψε ξανά στην Ελλάδα αλλά με σαφώς μικρότερο δίκτυο καταστημάτων.

Εικόνα - Ηχος - Expert



Η Εικόνα Ήχος τα περασμένα χρόνια και μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000 ακολουθούσε μια ανοδική πορεία στη βόρεια Ελλάδα. Ωστόσο λίγα χρόνια μετά τα εναπομείναντα καταστήματα της θα κατεβάσουν ταμπέλες και θα μπουν κάτω από αυτά του συνεταιρισμού Expert, οποίος τελικά ζήτησε να μπει στο άρθρο 99.

Οριστικό «λουκέτο» και με τη «βούλα» για την αλυσίδα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών οικιακών συσκευών «Εικόνα & Ήχος Α.Ε.» μπήκε το 2013. Περίπου ένα έτος μετά το «κατέβασμα των ρολών» στα καταστήματα της άλλοτε εισηγμένης εταιρείας λόγω έλλειψης ρευστού, αδυναμίας ομαλής τροφοδοσίας τους με εμπορεύματα, αλλά και επίσχεσης εργασίας εκ μέρους του απλήρωτου προσωπικού της, το δικαστήριο έκανε δεκτό αίτημα των εργαζομένων για ενεργοποίηση διαδικασίας πτώχευσης της αλυσίδας.

Ράδιο Αθήναι



Η ιστορική αλυσίδα με το σύνθημα «Ράδιο Αθήναι: Πρώτο ήταν πρώτο είναι» εξαγοράστηκε από την Κωτσόβολος και αποτελούσε το δυνατό χαρτί του ομίλου σε όσους επέλεγαν να πληρώνουν τοις μετρητοίς. Tο σήμα χάθηκε από την αγορά καθώς επιλέχθηκε τα καταστήματα της να μπουν κάτω από το σήμα της Κωτσόβολος.

To Ράδιο Αθήναι, που δεν υπάρχει πια, ήταν μια πραγματικά υγιής και συντηρητική επιχείρηση. Όπως έχει γράψει η εφημερίδα Το Βήμα εκείνης της εποχής από τον Ιανουάριο του 1993 είχαν ξεκινήσει οι συζητήσεις με τον Κωτσόβολο. Ήταν τότε όταν ο Μάνος Δαμίρης, ιδιοκτήτης τότε της μεγαλύτερης εταιρείας στον χώρο του λιανεμπορίου ηλεκτρικών συσκευών, της Ραδιο-Αθήναι, δεχόταν στο σπίτι του στο Λαγονήσι τον Μαρίνο Παράβαλο, ιδιοκτήτη μιας επίσης μεγάλης εταιρείας του κλάδου, της Π. Κωτσόβολος ΑΕΒΕ, και μεγάλο ανταγωνιστή του.

Στη συζήτηση που έγινε σε φιλικό κλίμα ­ άλλωστε και οι δύο ήταν γνώριμοι και συνάδελφοι από παλιά ­ ο Παράβαλος αφού του παρουσίασε το επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης της Π. Κωτσόβολος ΑΕΒΕ και του εξήγησε ότι χρειάζεται κεφάλαια για το πραγματοποιήσει, του πρότεινε ευθέως να αγοράσει πλειοψηφικό πακέτο μετοχών. Ο Δαμίρης αφού άκουσε με προσοχή τον συνομιλητή του δεν δέχθηκε λέγοντάς του: «Ασε, μη με μπλέκεις εμένα μ' αυτά».

Το 1997 ωστόσο, και αφού η επέκταση της εταιρείας φαίνεται έκλεισε τον πρώτο κύκλο της, ο Παράβαλος για να δυναμώσει τη θέση της Κωτσόβολος στην αγορά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι χρειάζεται να προστεθεί στον όμιλο μία ακόμη ιστορική επωνυμία και απευθύνθηκε στη «συνομήλική» της, τη Ράδιο-Αθήναι και η ιστορική αλυσίδα πέρασε στην Κωτσόβολος αντί 4 δισ. δρχ.

Ράδιο Κορασίδης - Elephant



Πριν πολλά χρόνια ήταν το αντίπαλο δέος στον Κωτσόβολο. Αν και είχε το δεύτερο μεγαλύτερο δίκτυο πανελλαδικά η κακή διαχείριση τον οδήγησε σε πτώχευση στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, πολύ πριν την ύφεση. Στην συνέχεια έγινε προσπάθεια επιστροφής καθώς το σήμα εξαγοράστηκε σε δεύτερη φάση από την ΜΙG του Ανδρέα Βγενόπουλου το 2008 όμως το εγχείρημα δεν κράτησε.

H Ράδιο-Κορασίδης ιδρύθηκε από τον Αντώνη Κορασίδη το 1947, όταν άνοιξε το πρώτο του κατάστημα ηλεκτρικών ειδών στον Πειραιά. Μεταξύ άλλων καινοτομιών, η Ράδιο-Κορασίδης εισήγαγε την πρώτη έγχρωμη τηλεόραση στην ελληνική αγορά και καθιέρωσε το mini πλυντήριο πιάτων.

Τα πρώτα προβλήματα έγιναν φανερά το 2006 οπότε η εταιρεία Κορασίδης, πνιγμένη στα χρέη προς τράπεζες και προμηθευτές που ξεπερνούσαν τα 300 εκατ. ευρώ, εντάσσεται στο άρθρο 44. Διαγράφεται σχεδόν το 1/3 των χρεών και περνά στον έλεγχο (70%) του κ. Ι. Ευαγγελάτου, επιχειρηματία του χώρου και εκ των βασικών προμηθευτών της Κορασίδης.

Στις αρχές του 2008 η MIG αποφάσισε επενδύσει στην εταιρεία χωρίς όμως επιτυχία.

Στη λογική της εμπορικής πολιτικής του ομίλου Κωτσόβολου με το Ράδιο Αθήναι, η Elephant αποτέλεσε το δεύτερο σήμα του ομίλου Κορασίδη. Κατέρρευσε και αυτή μαζί τον Κορασίδη το 2006.

Electroworld - Saturn



Η Electroworld, το σήμα της Dixons (Κωτσόβολος) ήρθε το 2007 στην Ελλάδα για να ανταγωνιστεί την γερμανική Media Μarkt. Το πρώτο της κατάστημα άνοιξε τον Ιούλιο του '07 στην Θεσσαλονίκη και στην συνέχεια ακολούθησε επεκτατική πολιτική στην Αθήνα. Στην πορεία ενσωματώθηκαν το 2010 κάτω από το σήμα του Κωτσόβολου, ως Mega Κωστόβολος. Ο βρετανικών συμφερόντων Κωτσόβολος έθεσε τέρμα στην παρουσία της θυγατρικής του εταιρείας Electroworld στην Ελλάδα, ενώ ανάλογα κινήθηκαν και οι Γερμανοί.

Συγκεκριμένα η Media Markt είχε ανοίξει τα Saturn στην Ελλάδα. Το πρώτο κατάστημα άνοιξε τον Σεπτέμβριο του 2008, στην λεωφόρου Συγγρού στο κτήριο που στεγάζονται και τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας και πλέον έχει μετατραπεί σε Media Markt όπως έγινε και με τα υπόλοιπα το 2011.



Ο Όμιλος Media-Saturn, ανακοίνωνε το 2011 ότι «δεδομένης της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης στη χώρα μας», προχωρά σε ισχυροποίηση του brand Media Markt στην Ελλάδα, σταματώντας αντίστοιχα τη λειτουργία των καταστημάτων Saturn.

Έτσι, τρία καταστήματα, τα οποία λειτουργούσαν κάτω από την επωνυμία Saturn, προστίθενται στο δίκτυο της Media Markt (της Λ. Συγγρού στην Καλλιθέα, της Λ. Μαραθώνος στο Γέρακα, καθώς και της Σταυρούπολης στη Θεσσαλονίκη).

Η αποχώρηση της Γαλλικής Fnac



Λουκέτο στην Ελλάδα έβαλε η αλυσίδα ηλεκτρονικών, τεχνολογίας και πολυμέσων Fnac. Η κοινοπραξία του ομίλου Μαρινόπουλου και του γαλλικού κολοσσού Ρinault- Ρrintempts- Redoute (ΡΡR) αποχώρησε από τη χώρα μας το καλοκαίρι του 2010 υπό το βάρος συσσωρευμένων ζημιών 20 εκατ. ευρώ, ενώ δύο από τα τρία καταστήματά της πέρασαν τότε στον έλεγχο της Ρublic.

Τα καταστήματα της αλυσίδας στο Μall και στη Γλυφάδα πέρασαν στα χέρια του κύριου ανταγωνιστή της, της αλυσίδας Ρublic, συμφερόντων του επιχειρηματία κ. Πάνου Γερμανού.

Ηλεκτρονική Αθηνών - Σαραφίδης



Η Ηλεκτρονική Αθηνών που όλοι θυμούνται από την πετυχημένη διαφήμισή της με τον... Αλέκο, αποτελεί παρελθόν. Η οικογένεια Στρούτση άνοιξε στην δεκαετία του '50 το πρώτο της κατάστημα στην πλατεία Κλαυθμώνος και ακολούθησε μια συνεχή ανοδική πορεία με επέκταση στην επαρχεία και μικρές εξαγορές. Πραγματοποίησε ανοίγματα στο εξωτερικό όμως δεν άντεξε στα χρόνια της ύφεσης.

Η πτώχευση της Ηλεκτρονικής παρέσυρε και την Σαραφίδης που λειτουργεί στη βόρεια Ελλάδα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.