Τρίτη 12 Απριλίου 2016

ΙΚΑ: Ασφαλιστική κάλυψη και για έμμεσα μέλη στις περιπτώσεις συμφώνου συμβίωσης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δυνατότητα ασφαλιστικής κάλυψης για παροχές υγειονομικής περίθαλψης δίδεται σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης (σ.σ. όπως και σε εκείνα που έχουν συνάψει γάμο), εφόσον το σύμφωνο αυτό έχει καταρτιστεί στην Ελλάδα ή ενώπιον ελληνικής προξενικής αρχής μετά την έναρξη ισχύος του νόμου (δηλ. από 24/12/2015).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με εγκύκλιο του ΙΚΑ διευκρινίζεται πως παρέχεται η δυνατότητα στον άμεσα ασφαλισμένο των φορέων κοινωνικής ασφάλισης ή κλάδου ή τομέα να ασφαλίζει για υγειονομική περίθαλψη τα μέλη της οικογένειάς του .

Ως μέλος οικογένειας του ασφαλισμένου ή του συνταξιούχου αναπηρίας ή γήρατος, μεταξύ άλλων θεωρείται ο/η σύζυγος.

Ως έναρξη ισχύος του συμφώνου συμβίωσης θεωρείται η ημερομηνία κατάθεσης και καταχώρησης αντιγράφου του συμβολαιογραφικού εγγράφου στο ειδικό βιβλίο του Ληξιαρχείου του τόπου κατοικίας των προσώπων που αφορά.

Για το χαρακτηρισμό μέλους οικογένειας ασφαλισμένου ή συνταξιούχου και τη χορήγηση ασφαλιστικής κάλυψης για παροχές περίθαλψης σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, είναι απαραίτητη προϋπόθεση η προσκόμιση στο Υποκατάστημα του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ αποσπάσματος ληξιαρχικής πράξης συμφώνου συμβίωσης, προκειμένου να διαπιστωθεί η υπαγωγή του στις διατάξεις του Ν.4256/2015.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.