Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Πολύποδες στη γυναίκα: Πόσο σοβαρό είναι;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι πολύποδες είναι μορφώματα που εντοπίζονται είτε στο εσωτερικό της μήτρας (ενδομητρικοί πολύποδες) είτε στον τράχηλο της μήτρας (τραχηλικοί πολύποδες). Μπορούν να έχουν μεγάλη ευρεία βάση ή να συνδέονται με τη μήτρα μέσω ενός μίσχου (μισχωτοί πολύποδες) και το μέγεθός τους ποικίλει από μερικά χιλιοστά έως λίγα εκατοστά. Εμφανίζονται σε μία στις δέκα γυναίκες και είναι στην πλειοψηφία τους καλοήθεις ενώ το ποσοστό εξαλλαγής τους σε καρκίνο είναι πολύ μικρό αλλά όχι ασήμαντο γι’ αυτό και πρέπει να αφαιρούνται.

Τι συμπτώματα προκαλούν;

Συχνά οι πολύποδες δεν προκαλούν συμπτώματα και ανακαλύπτονται τυχαία σε υπερηχογραφική εξέταση της μήτρας, ή κατά τη διάρκεια της κλινικής γυναικολογικής εξέτασης αν προβάλλουν από τον τράχηλο προς τον κόλπο. Ο γυναικολόγος στη διάρκεια της εξέτασης μπορεί να δείξει στη γυναίκα τον τραχηλικό πολύποδα με τη βοήθεια του κολποσκοπίου. Μπορούν όμως να προκαλέσουν διαταραχές της περιόδου που ποικίλουν σε ένταση από μικρή σταγονοειδή αιμόρροια έως βαριά περίοδο (μηνορραγία), ανώμαλη αιμορραγία σε μέρες του κύκλου όπου δεν αναμένεται περίοδος ή ακόμα και ως αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση. Σε πολλές γυναίκες εμφανίζεται αιμορραγία μετα από λήψη αντισυλληπτικών δισκίων ενώ οι πολύποδες προκαλούν υπογονιμότητα και ευθύνονται και για αποβολές σε γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωσή τους γίνεται με διακολπικό υπερηχογράφημα και με υστεροσκόπηση. Η διάγνωση με υπερηχογράφημα είναι πιο δύσκολη όταν γίνεται στο τέλος της παραγωγικής φάσης του κύκλου (όπου το ενδομήτριο φυσιολογικά αυξάνεται σε πάχος) ή όταν υπάρχει υπερβολική πάχυνση του ενδομητρίου (υπερπλασία). Για το λόγο αυτό το υπερηχογράφημα πρέπει να γίνεται αμέσως μετά την περίοδο (7η – 10η ημέρα του κύκλου). Το ίδιο χρονικό διάστημα γίνεται και η υστεροσκόπηση η οποία αποτελεί και εξέταση εκλογής.

Ποια είναι η θεραπεία;

Η θεραπεία των πολυπόδων της μήτρας είναι η αφαίρεσή τους. Αυτό γίνεται κατά τη διάρκεια της υστεροσκόπησης (μέθοδος εκλογής), καθώς έχουμε άμεση απεικόνιση του εσωτερικού της μήτρας και των πολυπόδων και έτσι μπορούμε να τους αφαιρέσουμε. Οι πολύποδες μπορούν επίσης να αφαιρεθούν χειρουργικά με κλασική απόξεση της μήτρας όμως επειδή είναι μια τυφλή μέθοδος το ποσοστό αποτυχίας αφαίρεσης τους είναι αρκετά μεγάλο, γύρω στο 30%. Μετά την αφαίρεσή τους, αποστέλλονται προς ιστολογική εξέταση. Αν υπάρχει πολύποδας στον τράχηλο, καλύτερα να αφαιρεθεί με υστεροσκόπηση, γιατί πολύ συχνά συνυπάρχει και πολύποδας στο ενδομήτριο. Η αφαίρεση ενός πολύποδα δεν αποκλείει την πιθανότητα να εμφανίσει η γυναίκα στο μέλλον έναν νέο πολύποδα.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.