Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2016

Σύνδεσμος Ελλ. Οίνου: Ετοιμάζει προσφυγή για την ακύρωση του μέτρου του ΕΦΚ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος του κρασιού από την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει, η επιβολή ΕΦΚ στο κρασί έχει οδηγήσει σε στάση του εμπορίου οίνου στην ελληνική και εξωτερική αγορά.

Οι οινοπαραγωγοί επισημαίνουν ότι από την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του ΕΦΚ, έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στην αγορά «εξαιτίας των πλημμελειών της σχετικής υπουργικής απόφασης σε συνδυασμό με την ελλιπή ενημέρωση και την ευθυνοφοβία των αρμόδιων αρχών».

«Οι διαβεβαιώσεις που παρείχε δημοσίως ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ότι δηλαδή δεν θα επιβαρύνονταν με ΕΦΚ οι εξαγωγές (γεγονός που, όπως επισημάναμε δεν εναπόκειται στην καλή θέληση της κυβέρνησης, αλλά απαγορεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία), διαψεύσθηκαν, καθώς στις πρώτες εξαγωγές που πραγματοποιήθηκαν από συναδέλφους όχι μόνο υπεβλήθη ΕΦΚ, αλλά επιπλέον υποχρεώθηκαν και σε προκαταβολή του ΦΠΑ.

Ρητά δε τους επισημάνθηκε από τις αρμόδιες τελωνειακές αρχές, ότι τα ποσά που καταβλήθηκαν ούτε πρόκειται να συμψηφισθούν, ούτε πρόκειται να επιστραφούν», αναφέρουν οι οινοποιοί.

Ήδη ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, όπως γνωστοποίησε, προέβη σε τηλεφωνικά διαβήματα στην αρμόδια Διεύθυνση Ειδικών Φόρων του υπουργείου Οικονομικών, υποβάλλοντας και σχετικό υπόμνημα στο οποίο καταγράφονται τα πρώτα προβλήματα και προτείνονται λύσεις, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ως βασικότερη όλων προκρίνεται η αναστολή εφαρμογής του νόμου έως τον Μάιο του 2016, οπότε εκπνέει και η προθεσμία για τη δημιουργία φορολογικής αποθήκης. Ταυτόχρονα, ζητείται από το υπουργείο η έκδοση νέας διευκρινιστικής εγκυκλίου έως αύριο Παρασκευή, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα προσανατολίζονται να προσφύγουν στη διοικητική δικαιοσύνη με αίτημα την ακύρωση του μέτρου.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.