Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016

Σούσι: Πόσο μπορώ να τρώω;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έχει σαν βάση του το ρύζι. Δηλαδή αποδίδει αρκετές θερμίδες, ανεβάζει το ζάχαρο σου και πιθανόν σε παχαίνει στα κρυφά.

Nigiri ή Maki;

Πρακτικά μιλάμε για την ίδια ποσότητα ρυζιού. Το Nigiri είναι μια "μπάλα" ρυζιού που στο επάνω μέρος της έχει τοποθετηθεί καπνιστό ή απλώς μαριναρισμένο ψάρι. Το συνοδευτικό μπορεί να ποικίλλει και να αποτελείται από γαρίδες ή λαχανικά ή ακόμα και κρέας. Υπολογίστε 50 θερμίδες ανά κομμάτι.

Στην Ευρώπη συνηθίζουμε να βουτάμε το κάτω μέρος της μπάλας στη σάλτσα Σόγιας, με αποτέλεσμα να απορροφάται μεγαλύτερη ποσότητα αυτής. Αν επιλέξεις την αντίθετη πλευρά για βουτιά σίγουρα θα προσλάβεις και λιγότερο νάτριο.

Το Maki είναι ένα ρολό, που το περίβλημά του είναι ένα φύκι σκούρου πράσινου χρώματος. Εσωτερικά περιέχει το ρύζι και το ψάρι σε συνδυασμό με τυρί κρέμα ή αγγουράκι και καρότο ή αβοκάντο ή συνδυασμό αυτών. Υπολογίστε επίσης 50 θερμίδες ανά κομμάτι και αν περιέχει αβοκάντο βάλτε κάτι παραπάνω. Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα του αβοκάντο βέβαια, που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας, "ισοφαρίζουν" αυτή τη διαφορά.

Τι είναι το Sashimi;

Αν αποφεύγεις το sushi γιατί δεν σου αρέσει η ωμή του όψη, μάθε ότι ουσιαστικά το sashimi πρέπει αν αποφεύγεις. Αν όμως εκτιμάς ένα φρέσκο ψάρι, τότε αυτό είναι που πρέπει να παραγγείλεις.

Πρόκειται για λωρίδες μαριναρισμένου ψαριού, που σερβίρεται χωρίς τη συνοδεία ρυζιού. Υπολόγισε κάτι λιγότερο από 40 θερμίδες ανά κομμάτι και κατανάλωσε το χωρίς φόβο, αφού μιλάμε για ατόφια πρωτεΐνη.

Πόσο να φάω όταν είμαι σε πρόγραμμα απώλειας βάρους;

Αν είσαι γένους θηλυκού, 6 κομμάτια αρκούν. Αν πάλι ανήκεις στο αντίθετο φύλο, 9 κομμάτια είναι αρκετά. Καλό είναι να συνοδέψει το το γεύμα σας με σούπα λαχανικών ή σαλάτα.

Επιτρέπεται να καταναλώσω σούσι στην εγκυμοσύνη;

Σε γενικές γραμμές στην εγκυμοσύνη, απαγορεύονται τα "ωμά" γεύματα ζωικής προέλευσης, προς αποφυγήν των παρασιτικών λοιμώξεων.

Ένας ακόμη λόγος που πρέπει να αποφεύγουν οι έγκυες και οι θηλάζουσες την συχνή κατανάλωση σούσι είναι η πιθανή ύπαρξη βαρέων μετάλλων στα ψάρια που χρησιμοποιούνται σαν βασικά συστατικά, όπως ο τόνος και ο σολομός.

Έχω αυξημένη αρτηριακή πίεση, να το φάω;

Μπορείς σε κάθε περίπτωση να επιλέξεις τη σόγια σος που είναι χαμηλή σε νάτριο ή να αποφύγεις τις πολλές βουτιές στην κλασσική σόγια σος. Η πρώτη περιέχει περίπου 600 mg Νατρίου, ενώ η κλασσική σάλτσα σόγιας περιέχει περίπου την διπλή ποσότητα ανά κουταλάκι της σούπας (δηλαδή, πλησιάζει την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη!)


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.