Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Ένα Μουντιάλ πάνω σε… τάφους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πέντε χρόνια πέρασαν από τότε που το Κατάρ εξασφάλισε τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 και οι συνθήκες εργασίας παραμένουν άθλιες και έχουν στοιχίσει τις ζωές πολλών εργατών. Θάνατοι για τους οποίους καμίας απολύτως έρευνα δεν έχει γίνει ακόμα.



Όπως πολύ σωστά επισημαίνει η εφημερίδα «The Independent», η FIFA είχε υποσχεθεί τη σύνταξη έκθεση σχετικά με την χρόνια εκμετάλλευση των εργατών στη χώρα προκειμένου να γίνουν μια σειρά μεταρρυθμίσεις. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν έχει γίνει ακόμα.
Η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει ότι η FIFA έχει κάνει ελάχιστες ενέργειες προκειμένου να πιέσει τους οικοδεσπότες του Μουντιάλ του 2022 έτσι ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας.

Κατηγόρησε επίσης την διοίκηση της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, ότι δεν τήρησε την υπόσχεση που έδωσε τον περασμένο Μάιο για τη διερεύνηση της σύλληψης και κράτησης Γερμανών δημοσιογράφων και δημοσιογράφων του BBC, οι οποίοι βρέθηκαν στο Κατάρ προκειμένου να ερευνήσουν τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των μεταναστών εργατών.



Την ίδια ώρα, μέσα ενημέρωσης στην Ινδία ανέφεραν χθες ότι η πρεσβεία της χώρας έχει επισήμως καταχωρήσει τον θάνατο 260 Ινδών στο Κατάρ μέσα στο 2015, συμπεριλαμβανομένων των 20 νεκρών εργατών τον μήνα Νοέμβριο- σε σύγκριση με τους 279 εγγεγραμμένους το περασμένο έτους.
Η Διεθνής Αμνηστία έχει πραγματοποιήσει πέντε ερευνητικές αποστολές στο Κατάρ κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Στόχος να ερευνήσει την συνθήκες υπό τις οποίες ζουν και εργάζονται στη χώρα οι διακινούμενοι εργάτες, οι οποίοι αναμένεται να ξεπεράσουν τα δύο εκατομμύρια μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Αυτό που επισημαίνεται είναι ότι η δέσμευση για την αύξηση των επιθεωρητών εργατικού δυναμικού σε τετρακόσιους μέχρι το τέλος του 2015 έχει ανασταλεί για ένα χρόνο. Ταυτόχρονα δεν έχει αλλάξει το σύστημα που ουσιαστικά μετατρέπει τους μετανάστες εργάτες σε… αντικείμενα ιδιοκτησίας των εργοδοτών τους έτσι ώστε οι πρώτοι να μην μπορούν είτε να αλλάξουν εργασία και εργοδότη, είτε να εξέρθουν από τη χώρα χωρίς την άδεια του… αφεντικού τους.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να μην εισπράττουν τον βασικό μισθό τους στην ώρα τους, σύμφωνα πάντα με την Διεθνή Αμνηστία. Ένα σύστημα προστασίας των μισθών που απαιτεί από τις επιχειρήσεις να καταβάλλουν στους εργαζομένους εγκαίρως από άμεσες τραπεζικές καταθέσεις τα χρήματα έγινε νόμος τον Φεβρουάριο, αλλά τέθηκε σε ισχύ μόλις τον περασμένο μήνα. Η καθυστέρηση πληρωμής των μισθών φαίνεται να είναι ένα ευρέως διαδεδομένο πρόβλημα που αναγκάζει τους διακινούμενους εργαζομένους και τις οικογένειές τους να ζουν σε άθλιες συνθήκες.



Ο Mustafa Qadri, μέλος της ομάδας ερευνητών της Διεθνούς Αμνηστίας στο Κατάρ, δήλωσε: «Ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει για τις άθλιες συνθήκες που αφορούνη τους μετανάστες εργάτες. Μιλάμε για μια συνταγή καταστροφής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι μεταρρυθμίσεις που προτείνονται από την κυβέρνηση έχουν αποτύχει πλήρως να αντιμετωπίσουν τα βασικά θέματα και πλέον χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται στο έλεος των εργοδοτών τους. Ακόμα όμως και αυτές οι αλλαγές έχουν καθυστερήσει. Αν δεν ληφθούν μέτρα - άμεσα -, κάθε οπαδός του ποδοσφαίρου που θα επισκέπτεται το Κατάρ, το 2022 θα πρέπει να αναρωτηθεί αν ουσιαστικά επωφελείται από το αίμα, τον ιδρώτα και δάκρυα των μεταναστών εργαζομένων.

"Η FIFA έχει παίξει το ρόλο της σε αυτό το θλιβερό φαινόμενο. Γνώριζε ότι υπάρχουν θέματα με τα δικαιώματα των εργαζομένων στο Κατάρ. Θα πρέπει να συνεργαστεί στενά με τις αρχές του Κατάρ και τους επιχειρηματικούς εταίρους για να εξασφαλίσει ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν είναι χτισμένο στην εκμετάλλευση».



Η Διεθνής Αμνηστία προέτρεψε ουκ ολίγες φορές τη Fifa να πιέσει τις αρχές του Κατάρ για την εφαρμογή και την παρακολούθηση των μεταρρυθμίσεων για την προστασία των εργατών. Ζήτησε επίσης από τη FIFA και τους επιχειρηματικούς εταίρους της να θέσουν σε εφαρμογή μεταρρυθμίσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Fifa δεν έκανε καμία απολύτως αναφορά στα δικαιώματα των εργαζομένων, όταν «καμάρωνε» τον περασμένο Σεπτέμβριο για την -σε μεγάλο βαθμό- ολοκλήρωση των εργασιών στο 40.000 θέσεων χωρητικότητας Στάδιο Χαλίφα του Κατάρ. Αντίθετα, οι αξιωματούχοι της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας έπλεξαν το εγκώμιο των μηχανικών του έργου και φυσικά της κατασκευάστριας εταιρείας για την ταχεία πρόοδο των εργασιών και της ανακαίνισης του χώρου.


Πηγή: http://www.pamesports.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.