Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Ελαττωματικό εξάρτημα η αιτία συντριβής του AirAsia στην Ινδονησία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στο αεροπορικό δυστύχημα του περασμένου Δεκεμβρίου σκοτώθηκαν 162 άνθρωποι.

Ένα ελαττωματικό εξάρτημα του Airbus A320-200 της AirAsia είναι η αιτία της συντριβής του αεροπλάνου στη Θάλασσα της Ιάβας τον περασμένο Δεκέμβριο που κόστισε τη ζωή σε 162 άτομα, ανακοίνωσαν σήμερα οι ερευνητές στην τελική τους έκθεση.

Επανειλημμένα προβλήματα που οφείλονταν στο σύστημα πηδαλίου διεύθυνσης ανάγκασαν τους πιλότους να απενεργοποιήσουν τον αυτόματο πιλότο εν μέσω σφοδρής κακοκαιρίας για να επιδιορθώσουν τη βλάβη, πριν χάσουν τον έλεγχο του αεροσκάφους, ανακοίνωσε η εθνική επιτροπή ασφάλειας των αερομεταφορών.

Σύμφωνα με την τελική έκθεση, ο αυτόματος πιλότος απενεργοποιήθηκε λόγω των επανειλημμένων σημάτων συναγερμού που προκλήθηκαν από μια ρωγμή σε συγκόλληση στο σύστημα πηδαλίου διεύθυνσης, που βοηθά στον έλεγχο των κινήσεων του πηδαλίου.

Στο τέταρτο σήμα του συναγερμού, οι πιλότοι ενεργοποίησαν τους αυτόματους διακόπτες σε ένα μέρος του συστήματος ελέγχου σε μια προσπάθεια να το θέσουν εκ νέου σε λειτουργία. Ο ελιγμός αυτός απενεργοποίησε τον αυτόματο πιλότο και στη συνέχεια το αεροσκάφος άρχισε να χάνει τη σταθερότητά του, σύμφωνα με την έκθεση.

«Οι ενέργειες στις οποίες προχώρησε στη συνέχεια το πλήρωμα κατέστησαν το αεροπλάνο μη ελεγχόμενο» με αποτέλεσμα μια «παρατεταμένη εγκατάλειψη» του αεροσκάφους μη επιτρέποντας πλέον στο πλήρωμα να το σηκώσει, εξηγεί η έκθεση.

Το Airbus A320-200 είχε απογειωθεί από την πόλη Σουραμπάγια της Ινδονησίας με προορισμό τη Σιγκαπούρη. Εξαφανίστηκε από τα ραντάρ σχεδόν μισή ώρα αργότερα, αφού είχε ζητήσει άδεια να πάρει ύψος εξαιτίας των πολύ δύσκολων καιρικών συνθηκών. Η ανάλυση των καταγραφέων πτήσης, οι οποίοι βρέθηκαν στα συντρίμμια του αεροσκάφους, έδειξε ότι το Airbus είχε πραγματοποιήσει μια εξαιρετικά απότομο άνοδο, εντελώς αφύσικη για ένα αεροπλάνο της γραμμής, πριν χάσει ύψος και συντριβεί στη θάλασσα.

Η Ινδονησία έχει έναν θλιβερό απολογισμό στο θέμα της αεροπορικής ασφάλειας. Τον Αύγουστο, αεροπλάνο της γραμμής συνετρίβη στα βουνά της Παπούας (ανατολικά), με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 54 επιβαίνοντές του. Τέλη Ιουνίου, ινδονησιακό πολεμικό αεροσκάφος που μετέφερε μέλη οικογενειών στρατιωτικών και πολιτών συνετρίβη σε γειτονιά της δυτικής πόλης Μεντάν, προκαλώντας τον θάνατο 142 ανθρώπων, ανάμεσά τους σχεδόν 20 κάτοικοι.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.