Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Αναζητείται συμβιβασμός για τους πλειστηριασμούς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ποια είναι η πρόταση της κυβέρνησης.

Παραμένουν οι διαφορές μεταξύ Αθήνας και δανειστών για το θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας μετά τη χθεσινή πρώτη συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών.

Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε μετά τη συνάντηση πως η προθεσμία για να βρεθεί λύση είναι το Σάββατο και στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει νέα σύσκεψη σήμερα το απόγευμα.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι υπάρχει καλή θέληση και από τις δύο πλευρές να βρεθεί λύση και πως η ελληνική κυβέρνηση προτείνει «συμπληρωματικές λύσεις», χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις. Χθες εξετάσθηκε και η στρατηγική για τη συνολική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, θέμα το οποίο θα πρέπει να κλείσει επίσης μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Η ελληνική πρόταση, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει:

-Αντικειμενική αξία κατοικίας ίση με 180.000 ευρώ για άγαμο. Για έγγαμο χωρίς παιδιά το ποσό ανεβαίνει κατά 50.000 ευρώ, ενώ για κάθε τέκνο θα αυξάνεται κατά 25.000.

-Εισόδημα το οποίο θα προσδιορίζεται από τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης και έναν συντελεστή που θα βαίνει μειούμενος σε βάθος τριετίας. Φέτος θα είναι στο 1,7 και θα διαμορφώνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης στα 27.478 ευρώ. Το 2016 ο συντελεστής θα πέσει στο 1,6 (25.862 ευρώ) και το 2017 στο 1,5 (24.246 ευρώ). Λαμβάνοντας τα δεδομένα για την αξία του ακινήτου και το ύψος του εισοδήματος, εκτιμάται ότι θα προστατεύεται από τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας το 62% των οφειλετών φέτος, το 56% το 2016 και το 52% το 2017.

Ταυτόχρονα σχέδιο για δύο ταμεία ασφάλισης, βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε τεχνικό επίπεδο, μεταξύ των Θεσμών και στελεχών του υπουργείου Εργασίας.

Συγκεκριμένα, πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητείται η δημιουργία ενός ταμείου κύριας ασφάλισης για όλους τους ασφαλισμένους, και ενός ταμείου επικουρικής.

Το πλήρες σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, θα γνωστοποιηθεί μέσα από το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στο Νοέμβριο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.