Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

Οι 14 εναλλακτικοί χάρτες του πλανήτη που διαφέρουν από τους συνηθισμένους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πού ζουν περισσότερο, ποιες χώρες επισκέπτονται πιο συχνά, πού υπάρχουν τα περισσότερα δάση, πού γίνονται τα περισσότερα τροχαία…

Μερικούς πολύ ενδιαφέροντες εναλλακτικούς παγκόσμιους χάρτες παρουσιάζει η βρετανική Telegraph.

Πολύχρωμοι χάρτες ανάλογα με τον κίνδυνο τρομοκρατικού χτυπήματος, το προσδόκιμο ζωής ή ακόμα και την κατανάλωση αλκοόλ.

Παγκόσμιοι χάρτες όχι σαν τους συνηθισμένους αλλά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
1. Χάρτης ασφάλειας



Στον συγκεκριμένο χάρτη με πράσινο χρώμα είναι οι χώρες που θεωρούνται ασφαλείς για να ταξιδέψει ένας τουρίστας, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός ενώ με κόκκινο οι χώρες με υψηλό κίνδυνο. Ανάμεσα στις χώρες με κόκκινο είναι το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Ιράν, το Σουδάν, η Σομαλία και η Υεμένη ενώ με πράσινο η Βόρεια Αμερική, μεγάλο μέρος της Ασίας, η Αυστραλία, ολόκληρη η Ευρώπη εκτός από το Κόσοβο που είναι με κίτρινο δηλαδή στις χώρες που είναι ασφαλείς σε συγκεκριμένα τμήματά τους.
2. Χάρτης τρομοκρατικών επιθέσεων



Σε αυτό τον χάρτη παρουσιάζεται σε ποιες χώρες είναι αυξημένος ο κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων και σε ποιες όχι. Η απειλή χαρακτηρίζεται με μπορντό ως «πολύ αυξημένη» σε πάνω από 30 χώρες κυρίως προορισμούς-καλοκαιρινά θέρετρα όπως η Ισπανία, Γαλλία, Λιβύη, Τουρκία, Ταϊλάνδη, Αυστραλία και άλλες ενώ η Ελλάδα είναι στις χώρες μέσης επικινδυνότητας. Χαμηλό κίνδυνο έχει σύμφωνα με το χάρτη η Ισλανδία, η Πολωνία, η Βολιβία και η Ελβετία. Τα κριτήρια είναι αφενός πόσες τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν σημειωθεί και αφετέρου τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνει η κάθε χώρα.
3. Χάρτης με το προσδόκιμο ζωής



Αυτός ο χάρτης παρουσιάζει τον κόσμο σύμφωνα με το προσδόκιμο ζωής. Τα αποτελέσματα δεν κρύβουν εκπλήξεις. Η Αφρική είναι η μόνη ήπειρος που περιέχει χώρες, στις οποίες ο μέσος όρος ζωής είναι κάτω των 60. Το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής όλων βρίσκεται στη Σιέρα Λεόνε, όπου υπάρχει το εντυπωσιακό 46. Η Ιαπωνία είναι η χώρα στην οποία οι κάτοικοι ζουν μέχρι τα 84 κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Στην Ελλάδα το προσδόκιμο ζωής φτάνει τα 81 έτη κατατάσσοντας την χώρα μας σε μια πολύ καλή θέση.
4. Χάρτης πληθυσμιακής πυκνότητας



Σε αυτό το χάρτη παρουσιάζονται οι περισσότερο και οι λιγότερο πολυσύχναστες χώρες ανάλογα με τον πληθυσμό τους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο με βάση τα τελευταία στοιχεία από το Τμήμα του πληθυσμού του ΟΗΕ. Φυσικά στην πρώτη θέση με τον λιγότερο πληθυσμό είναι η Γροιλανδία με 0 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο ενώ η Ινδία χτυπάει κόκκινο με 300 περίπου ανθρώπους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Η Ελλάδα είναι σε μια μέση κατάσταση με 84 ανθρώπους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.
5. Χάρτης κατανάλωσης αλκοόλ



Ο χάρτης αυτός απεικονίζει την κατά κεφαλήν κατανάλωση αλκοόλ σε κάθε χώρα. Η Λευκορωσία κατακτά την πρώτη θέση αφού στη συγκεκριμένη χώρα, ένας μέσος ενήλικας καταναλώνει 17,5 λίτρα καθαρού αλκοόλ ανά έτος - που ισοδυναμεί με 179 μπουκάλια κρασί ή 1.750 ποτήρια βότκας. Ακολουθεί η Μολδαβία, η Λιθουανία, η Ρωσία, η Ρουμανία και η Ουκρανία. Και οι πιο εγκρατείς χώρες; Όπως ήταν αναμενόμενο, είναι ως επί το πλείστον μουσουλμανικές χώρες όπου περιορίζεται η πώληση και η κατανάλωση αλκοόλ. Στο Πακιστάν, τη Μαυριτανία, τη Λιβύη και το Κουβέιτ ο μέσος πολίτης πίνει μόνο 100 ml καθαρού αλκόολ κατ 'έτος δηλαδή σχεδόν ένα μπουκάλι κρασί.
6. Χάρτης με Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς



Αυτός χάρτης δείχνει με σκούρο μπλε χρώμα ποιες χώρες έχουν τα περισσότερα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ιταλία, Κίνα, Ισπανία και Γαλλία είναι στην κορυφή, κατέχοντας 51, 48, 44 και 41 αντίστοιχα. Αλλά υπάρχουν και κάποιες άλλες χώρες που προκαλούν έκπληξη. Όπως η Αιθιοπία, η οποία προσελκύει λιγότερο από 1 εκατομμύριο επισκέπτες το χρόνο έχει 9 Μνημεία ενώ η Νότια Κορέα έχει 12 (πολύ περισσότερο για παράδειγμα από την Αίγυπτο). Η Ελλάδα έχει στο σύνολο 17 μπαίνοντας έτσι σε μία μέση θέση στην κατάταξη.
7. Χάρτης συχνών ταξιδιωτών



Ο συγκεκριμένος εναλλακτικός χάρτης δείχνει ποιες χώρες έχουν πολίτες οι οποίοι είναι οι πιο συχνοί ταξιδιώτες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το 2014 από την Παγκόσμια Τράπεζα. Χωρίς καμία έκπληξη, δεδομένου του μεγέθους και του πλούτου της, οι ΗΠΑ είναι μίλια μπροστά από κάθε άλλη χώρα, με 9.553.214 αναχωρήσεις από τα αεροδρόμια της τον περασμένο χρόνο. Επόμενη στη λίστα είναι η Κίνα με 3.356.756. Οι άλλες χώρες που βρίσκονται στην κορυφή είναι για το 2014 είναι ο Καναδάς (1.290.420 εισιτήρια), το Ηνωμένο Βασίλειο (1.069.420), η Βραζιλία (937.437), η Ιαπωνία (927.437), η Γερμανία (913.156), η Ρωσία (747.804), η Τουρκία (723.207) και η Ινδία (720.050).
8. Χάρτης φυσικών καταστροφών



Στο χάρτη αυτό παρουσιάζονται ποιες χώρες βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο όσον αφορά τις φυσικές καταστροφές, δηλαδή σεισμούς, σφοδρές καταιγίδες, πλημμύρες ή έντονη ξηρασία, σύμφωνα Έκθεση του 2015 που συντάχθηκε από το Πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον και την Ανθρώπινη Ασφάλεια (UNU-EHS). Η έκθεση λαμβάνει επίσης υπόψη το πόσο καλά προετοιμασμένη είναι η κάθε χώρα να αντιμετωπίσει μια καταστροφή. Η Ευρώπη - με εξαίρεση την Ολλανδία, την Αλβανία και τη Σερβία - είναι σε μεγάλο βαθμό απαλλαγμένη από κινδύνους, όπως επίσης και οι ΗΠΑ και ο Καναδάς. Αντίθετα με κόκκινο χρωματίζονται η Αφρική και οι χώρες του Ειρηνικού, όπως ήταν αναμενόμενο, όπου ο κίνδυνος είναι υψηλότερος.
9. Χάρτης για την αστικοποίηση



Ο συγκεκριμένος χάρτης απεικονίζει τον κόσμο σύμφωνα με τον αστικό του πληθυσμό, ως ποσοστό επί του συνολικού πληθυσμού. Οι χώρες με μπλε σκούρο χρώμα έχουν την περισσότερη αστικοποίηση ενώ με το ανοιχτό κίτρινο τη λιγότερη. Σύμφωνα με τις εθνικές στατιστικές υπηρεσίες, χώρες όπως το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη, oi Βερμούδες και το Μονακό. Άλλα ιδιαίτερα έχουν 100% αστικοποίηση. Οι λιγότερο αστικοποιημένες χώρες είναι κυρίως στην Ασία, την Αφρική και την Καραϊβική, με το Μπουρούντι, την Παπούα, την Νέα Γουινέα, την Ουγκάντα, το Μαλάουι, το Νεπάλ και τη Σρι Λάνκα να είναι μεταξύ των 10 πιο αγροτικών χωρών.
10. Χάρτης τουρισμού



Ο χάρτης αυτός δείχνει τις χώρες εκείνες που το εισόδημα τους βασίζεται περισσότερο από όλα στον τουρισμό (είναι οι χώρες με το μπορντό). Εννέα από τις 10 κορυφαίες είναι νησιά, συμπεριλαμβανομένων των εξής: Μαλδίβες, Σεϋχέλλες, Ινδικό Ωκεανό, Παρθένες Νήσους και Μπαχάμες. Η Ελλάδα είναι σε αρκετά καλή κατάταξη και βρίσκεται στην 36η θέση παγκοσμίως.
11. Χάρτης με δάση



Ο συγκεκριμένος χάρτης απεικονίζει τις χώρες με το υψηλότερο ποσοστό της δασικής έκτασης, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα Δεδομένων. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα τροπικά εδάφη της Νότιας Αμερικής, της Καραϊβικής, της Αφρικής, της Νοτιοανατολικής Ασίας και του Νότιου Ειρηνικού κυριαρχούν. Αλλά λίγο περισσότερο βόρειες χώρες τα πάνε πολύ καλά, με τη Φινλανδία να είναι 11η, τη Σουηδία 15η και την Ιαπωνία 17η. Υπάρχουν όμως και τέσσερις χώρες χωρίς καθόλου δάσος, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το Σαν Μαρίνο, το Κατάρ, το Ομάν και η Γροιλανδία.
12. Χάρτης με σιδηρόδρομους



Ποιες χώρες χρησιμοποιούν τους σιδηρόδρομους περισσότερο και έχουν ανεπτυγμένο δίκτυο; Οι χώρες που φαίνονται με σκούρο μπλε έχουν τα πιο εκτεταμένα δίκτυα, ενώ εκείνες με τα τα ελαφρύτερα χρώματα έχουν το μικρότερο. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι μεγαλύτερες και πολυπληθέστερες χώρες κυριαρχούν, με τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Ρωσία, την Ινδία και τον Καναδά να συνθέτουν την πρώτη πεντάδα. Η Βρετανία επίσης διαθέτει το 17ο μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δίκτυο στον κόσμο, παρά το γεγονός ότι είναι η μόλις η 78η μεγαλύτερη χώρα σε έκταση στη γη. Πολλές χώρες δεν έχουν καθόλου σιδηρόδρομους, συχνά λόγω των ορεινών ή πυκνά δασωμένων εδαφών τους όπως η Ισλανδία, η Γροιλανδία, η Υεμένη και το Ομάν.
13. Χάρτης με θανατηφόρα τροχαία



Αυτός ο χάρτης αντικατοπτρίζει σε κάθε χώρα τον αριθμό των θανάτων από τροχαία ατυχήματα ανά 100.000 κατοίκους ετησίως. Τα μεγαλύτερα ποσοστά είναι στη Λιβύη και το Ιράκ. Σχετικά επικίνδυνο επίσης οδικό δίκτυο, το οποίο σύμφωνα με την έρευνα προκαλεί τα τροχαία, μπορεί επίσης να βρει κανείς στον Ισημερινό, το Βιετνάμ, τη Βραζιλία, την Παραγουάη, την Κένυα και το Λάος. Οι ασφαλέστερες χώρες είναι οι Μαλδίβες, η Νορβηγία, η Δανία, η Σουηδία και η Ελβετία.
14. Χάρτης οδικών δικτύων



Ο χάρτης παρουσιάζει τον κόσμο σε ποσοστά σύμφωνα με το συνολικό μήκος του οδικού δικτύου που έχει η καθεμιά. Οι ΗΠΑ όπως είναι λογικό στην κορυφή με ένα απίστευτο οδικό δίκτυο 6.586.610 χιλιομέτρων. Οι άλλες πέντε κορυφαίες χώρες είναι η Ινδία, η Κίνα, η Βραζιλία και η Ρωσία. Λιγότερη άσφαλτο έχουν χώρες όπως το Σουρινάμ, η Ιορδανία, το Λεσότο και το Ελ Σαλβαδόρ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.