Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

Η παρασκηνιακή συνάντηση του Σόιμπλε με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ το 2012

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι ειπώθηκε πριν τρία χρόνια στη Μαύρη Θάλασσα - Ποιος μπλοφάρει; Οι Έλληνες ή η Ευρωπαϊκή Ένωση;
Τον Ιούλιο του 2012 ο τότε υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, είχε συναντηθεί με τον γερμανό ομόλογό του στο εξοχικό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ένα νησί της Μαύρης Θάλασσας. Το θέμα συζήτησης ήταν ξανά η Ελλάδα. Ο αμερικανός υπουργός έγραψε αργότερα στα απομνημονεύματα της θητείας του ότι από τη συνάντηση προέκυψε η σαφής στρατηγική του Γερμανού: «Πρέπει να αφήσει την Ελλάδα να καεί».

Τα παραπάνω υπενθυμίζουν σήμερα οι New York Times σε άρθρο του Άντριου Ρος Σόρκιν. «Ο κ. Σόιμπλε μου είπε ότι υπάρχουν πολλοί στην Ευρώπη οι οποίοι πιστεύουν ότι το να πετάξουμε την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης είναι μία επιθυμητή στρατηγική», έχει γράψει ο πρώην υπουργός των ΗΠΑ. «Η ιδέα ήταν ότι με την Ελλάδα εκτός, η Γερμανία θα μπορούσε πιο άνετα να παράσχει οικονομική βοήθεια στην Ευρωζώνη, διότι οι γερμανοί φορολογούμενοι θα σταματούσαν να πιστεύουν ότι βοήθεια προς την Ευρώπη σημαίνει βοήθεια προς την Ελλάδα», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με τα όσα είχε πει ο κ. Σόιμπλε στον κ. Γκάιτνερ, «το Grexit θα ήταν μία τόσο τραυματική εμπειρία που θα τρομοκρατούσε την Ευρώπη και θα την ωθούσε σε υποχωρήσεις με στόχο ισχυρότερη οικονομική ενοποίηση και τραπεζικό τομέα». Όμως το βασικό επιχείρημα του γερμανού υπουργού Οικονομικών ήταν ότι «αν αφήσει την Ελλάδα να καεί, η Ευρώπη θα ισχυροποιηθεί απέναντι σε παρόμοιες κρίσεις στο μέλλον».

Όπως γράφει ο αρθρογράφος των New York Times, τρία χρόνια αργότερα η στρατηγική του κ. Σόιμπλε παίρνει σάρκα και οστά. Πολιτικοί και επενδυτές προσπαθούν να απαντήσουν στο ερώτημα «Ποιος μπλοφάρει; Οι Έλληνες ή η Ευρωπαϊκή Ένωση;»

Τρία χρόνια αργότερα, η στρατηγική του κ. Σόιμπλε φαίνεται ότι παίρνει σάρκα και οστά, γράφει στο άρθρο του ο Σόρκιν…


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.