Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Ενδιαφέρον πείραμα μειώνει τις φυλετικές προκαταλήψεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μπορείτε να φανταστείτε τι θα γινόταν αν υπήρχε θεραπεία που να γιάτρευε τον ρατσισμό και να οδηγούσε όλο τον κόσμο να ζήσει με αγάπη και αρμονία;

Σε μια νέα μελέτη, ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Royal Holloway του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης φαίνεται ότι δεν θα αργήσουμε να φτάσουμε σ’ αυτό το αποτέλεσμα.



Αποδείχτηκε ότι είναι πολύ εύκολο να ξεγελάσουν τους ανθρώπους με τεχνικές ψευδαίσθησης και εικονικής πραγματικότητας που τους κάνουν να νομίζουν ότι έχουν ένα μέλος με διαφορετικό χρώμα από το κανονικό τους. Έλεγξαν τις φυλετικές προκαταλήψεις των συμμετεχόντων πριν και μετά την αλλαγή αυτού του μέλους.

«Θέλουμε να δούμε την αντίδραση των ατόμων, όταν βλέπουν να έχουν ένα σώμα διαφορετικού χρώματος. Είναι ένας καλός τρόπος να μετρήσουμε τις κρυφές φυλετικές προκαταλήψεις. Μπορούμε δηλαδή να μετρήσουμε για παράδειγμα πόσο προκατειλημμένοι είναι οι συμμετέχοντες υπέρ ή κατά των μαύρων. Το επόμενο βήμα είναι να εισαγάγουμε την ψευδαίσθηση ότι έχουν ένα διαφορετικό σώμα, ένα διαφορετικό χρώμα δέρματος. Έτσι οι λευκοί συμμετέχοντες αρχίζουν να πιστεύουν ότι έχουν μαύρο χρώμα δέρματος. Μετά μετρούμε ξανά στο τέλος του πειράματος, εάν αυτή η εμπειρία αλλάξει τις φυλετικές τους προκαταλήψεις» τόνισε ο καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Royal Holloway του Λονδίνου, Μάνος Τσακίρης.

Αυτό το πείραμα λειτουργεί, όταν δώσουμε ένα ερέθισμα στο πρόσωπο ή το χέρι του συμμετέχοντα. Ουσιαστικά είναι σαν να του προσφέρεις ένα άβαταρ αντίθετου χρώματος. Δηλαδή στο πείραμα των ερευνητών της Βαρκελώνης, το άτομο έμπαινε σε έναν κόσμο εικονικής πραγματικότητας. Το τοποθετούσαν σε ένα μακρύ διάδρομο με έναν καθρέφτη στον τοίχο και ένας αισθητήρα κίνησης που επέτρεπε στο άβατάρ τους να κινηθεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Οι συμμετέχοντες έβλεπαν το άβατάρ τους στον καθρέφτη.

Μετά το πείραμα, παρουσιάστηκε μια σημαντική μείωση των ρατσιστικών απόψεων των συμμετεχόντων. Ακριβώς το ίδιο έγινε και στο πείραμα του Τσακίρη, οποίος θεωρεί ότι μπορούμε να εφαρμόσουμε τις τεχνικές της μελέτης και στην πραγματική ζωή:

«Έχουμε μια εξαιρετική ευκαιρία με αυτή τη μελέτη, επειδή με την ανάπτυξη της τεχνολογίας της εικονικής πραγματικότητας και την αυξημένη προσβασιμότητα που έχει πλέον ο περισσότερος κόσμος, λόγω χαμηλού κόστους, μπορούμε να προσαρμόσουμε την προσέγγισή μας για μορφωτικούς σκοπούς».

Αυτό που δεν ακόμη ξεκάθαρο είναι πόσο διαρκεί η επίδραση αυτού του πειράματος. Οι ψυχολόγοι ελπίζουν όμως ότι μέσα από τα αποτελέσματα, θα αποκτήσει η ανθρωπότητα ένα πρακτικό όπλο ενάντια στον ρατσισμό.


Πηγή: http://gr.euronews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.