Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Ασθένειες που συνδέονται με την υγιεινή του στόματος

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έχει υπολογιστεί πως το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από το λεγόμενο “στρες για τον οδοντίατρο”. Όλοι φοβούνται να κλείσουν ένα ραντεβού προληπτικά αλλά δεν γνωρίζουν πως η κατάσταση του στόματος και των δοντιών φανερώνει και την γενικότερη κατάσταση της υγείας. Ο οδοντίατρος μπορεί να σε προειδοποιήσει και για άλλες παθήσεις στον οργανισμό που θα το καταλάβει με έναν τυπικό έλεγχο του στόματος. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολυ χειρότερα πράγματα από μία επίσκεψη στον οδοντίατρο – παθήσεις στο συκώτι και διαβήτης είναι ένα από αυτά. Τα καλά νέα είναι ότι η υγιεινή του στόματος μπορεί να προσφέρει στους ειδικούς επιστήμονες μία ένδειξη για την κατάσταση των εσωτερικών οργάνων του σώματος αλλά για τη λειτουργία τους. Είναι γνωστό ότι στο ανθρώπινο σώμα όλα συνδέονται.

Κίτρινα δόντια / Πιθανή Αιτία: Κατανάλωση συγκεκριμένων φαρμάκων
Μία μεγάλη γκάμα φαρμάκων έχουν συνδεθεί άμεσα με την κατάσταση των κίτρινων δοντιών. Αυτά περιλαμβάνουν αντιβιοτικά όπως τετρακυκλίνη η οποία χρησιμοποιείται συνήθως για την ακμή, στοματικά διαλύματα κυρίως για παθήσεις των ούλων και φάρμακα για την υψηλή πίεση του αίματος. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε τα κίτρινα δόντια είναι να επισκεφτείτε τον οδοντίατρο και να ζητήσετε επαγγελματικές συμβουλές σχετικά με τη λεύκανση. Ο Dr. Patel εξηγεί: «Οι οδοντόκρεμες που ισχυρίζονται πως δρουν ως λευκαντικές θα απομακρύνουν μόνο επιφανειακούς λεκέδες αλλά δεν θα συμβάλουν καθόλου στον χρωματισμό των δοντιών. Προτείνω εφαρμογές λεύκανσης μόνο στο οδοντιατρείο σε όλους τους ασθενείς μου»

Φθαρμένα δόντια/ Πιθαννή Αιτία: Στρες
Μερικοί άνθρωποι τρίζουν τα δόντια τους κατά τη διάρκεια της νύχτας που κοιμούνται. Αυτό μπορεί συχνά να είναι ένα σημάδι της συναισθηματικής ή ψυχολογικής έντασης που συνήθως εκδηλώνεται όταν δουλεύει μόνο το υποσυνείδητο, δηλαδή κατά τη διάρκεια του ύπνου. Πολλοί που πάσχουν από αυτό το στρες δεν γνωρίζουν ότι τρίβουν τα δόντια τους αλλά ο οδοντίατρος μπορεί να το καταλάβει αμέσως από την υφή και την επιφάνεια των δοντιών.
Μερικά από τα συμπτώματα συμπεριλαμβάνουν ανεξήγητο πόνο στο σαγόνι και πνοκεφάλους. Για να αποφύγετε την περαιτέρω ζημιά των δοντιών, οι πάσχοντες μπορούν να προμηθευτούν ειδικά οδοντιατρικά μασελάκια για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και την προστασία των δοντιών τη νύχτα.

Ξηροστομία/ Πιθανή Αιτία: Διαβήτης
Αν και ένα ξηρό στόμα μπορεί συχνά να αποδοθεί σε αφυδάτωση ή σε άλλους παράγοντους όπως η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα, η έλλειψη επαρκούς σάλιου μπορεί να είναι από τα πρώτα συμπτώματα του διαβήτη. Η συγκεκριμένη πάθηση προκαλεί τα αιμοφόρα αγγεία στους σιελογόνους αδένες να πυκνώνουν και αυτό επιβραδύνει τη φυσική παραγωγή σάλιου. Αυτό μπορεί να κάνει τα ούλα πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις και άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν υπερβολική δίψα, μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια, συχνή ούρηση και θολή όραση. Εάν πάσχετε από το παραπάνω, φροντίστε να επισκεφθείτε το τοπικό γιατρό σας.



Επανεμφανιζόμενες άφθες και πληγές/ Πιθανή Αιτία: Καρκίνος του στόματος
Όταν μια ανοιχτή πληγή στο στόμα, δεν υποχωρεί μέσα σε μια εβδομάδα ή δύο, θα πρέπει να κανονίσετε μία επίσκεψη σε ένα οδοντίατρο ή γιατρό. Αν και είναι συχνό φαινόμενο να υποφέρουν από άφθες στο στόμα πολλοί άνθρωποι ειδικά όταν νιώθουμε αγχωμένοι ή όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα καταστέλλεται, οποιαδήποτε πάθηση που δεν υποχωρεί γρήγορα θα πρέπει να ελέγχεται πάντα από το γιατρό. Ψάξτε για πληγές με κόκκινα ή λευκά σύνορα όπως επίσης και για αιμορραγία ή μούδιασμα μέσα στη στοματική κοιλότητα. Περισσότεροι από 30000 άνθρωποι παγκοσμίως διαγιγνώσκονται με καρκίνο του στόματος κάθε χρόνο και οι περισσότεροι πάνω από την ηλικία των 60.





Ούλα που ματώνουν/ Πιθανή αιτία: Ουλίτιδα
Συχνά παρατηρούμε τα ούλα μας να ματώνουν στο βούρτσισμα. Η αιμορραγία των ούλων μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι κινδυνεύουμε ή ήδη πάσχουμε από κάποια νόσο των ούλων όπως η τυπική ουλίτιδα ή, όταν πια το πρόβλημα έχει προχωρήσει, η περιοδοντίτιδα(τοπική η γενικευμένη). Παρόλα αυτά, επίμονη αιμορραγία των ούλων η οποία δεν υποχωρεί μετά από οδοντιατρικό καθαρισμό και τήρηση προγράμματος σωστής στοματικής υγιεινής στο σπίτι, μπορεί να οφείλεται σε σοβαρότερες παθήσεις, όπως αιματολογικές διαταραχές, διαταραχές του ανοσοποιητικού, λευχαιμία κτλ. Έτσι, όταν η εικόνα της αιμορραγίας είναι έντονη και εμμένουσα, τότε κρίνεται απαραίτητος ο αιματολογικός και γενικότερος έλεγχος.



Κακή αναπνοή/ Πιθανή Αιτία: Ηπατική Νόσος
Αν έχετε δοκιμάσει το βούρτσισμα των δοντιών και της γλώσσας καθώς και τη χρήση οδοντικού νήματος τακτικά και παραμένει η δυσάρεστη αναπνοή, τότε μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα από κάτι πιο σοβαρό και υποδεικνύει μια ασθένεια σε άλλα σημεία του σώματος.
Αυτά περιλαμβάνουν διαταραχές στο στομάχι, δυσπεψία και περιστασιακά, ηπατική νόσο η οποία συχνά δεν παρουσιάζει άλλα συμπτώματα στα αρχικά στάδια. Είναι πολύ πιο πιθανό να συμβεί αν πίνετε πολύ αλκοόλ. Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες.




Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.