Οι πιο «εξοικειωμένοι» με τη Βρογχίτιδα στη χρόνια μορφή της είναι αναμφισβήτητα οι καπνιστές, που ταλαιπωρούνται κάθε χειμώνα από το βαθύ χαρακτηριστικό βήχα και τα φλέγματα. Η οξεία βρογχίτιδα, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, συνήθως περνάει μέσα σε δεκαπέντε μέρες, ενώ η χρόνια μπορεί να διαρκέσεικαι δυο-τρεις μήνες. Η εκδήλωση της οξείας βρογχίτιδας έχει ιογενή αιτιολογία, και στα παιδιά μπορεί να ακολουθήσει μετά από μια ρινοφαρυγγίτιδα.
Τα συμπτώματα είναι κυρίως:
Βήχας, ξηρός στην αρχή και πιο βραχνός στη συνέχεια.
Πυρετός, που σπάνια ξεπερνάει τους 39 βαθμούς.
Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις υπάρχει και έκκριση φλεγμάτων κίτρινου ή πράσινου χρώματος.
Ορισμένες φορές συνοδεύεται και από μια τραχειίτιδα και τότε μιλάμε για τραχειοβρογχίτιδα με ταυτόχρονη φλεγμονή του βλεννογόνου της τραχείας και των βρόγχων. Στην περίπτωση αυτή ο βήχας είναι έντονος και συνοδεύεται με πόνο, ενώ υπάρχει και έκκριση φλεγμάτων.
Στη χρόνια βρογχίτιδα δημιουργείται μια υπερέκκριση των βρόγχων σε σταθερή βάση. Εμφανίζεται κυρίως στους καπνιστές και μετά από κάποια χρόνια μπορεί να οδηγήσει στην αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί
*Η οξεία Βρογχίτιδα αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση βλεννολυτικών για τα φλέγματα και σπάνια αντιβίωσης, σε περιπτώσεις κυρίως ευπαθών ομάδων. Καλό θα ήταν επίσης να αποφύγετε την υπερκατανάλωση φαρμάκων για το βήχα (κυρίως σιρόπια), γιατί δεν επιτρέπουν την απομάκρυνση των πτυέλων. Όσο για τον πυρετό και τους πόνους, ένα αντιπυρετικό και ένα αναλγητικό βοηθούν σημαντικά.
*Στη χρόνια Βρογχίτιδα τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα: Κατ’ αρχάς θα πρέπει νο κοπεί αμέσως το τσιγάρο. Στη συνέχεια η θεραπευτική αγωγή συμπεριλαμβάνει ένα συνδυασμό από βρογχοδιασταλτικά, βλεννολυτικά και αντιβιοτικά, ενώ βοηθάει πολύ και αναπνευστική φυσιοθεραπεία, που γίνετα μεγάλα νοσοκομεία.
Εναλλακτική αντιμετώπιση
Η ομοιοπαθητική, η φυτοθεραπεία και αρωματοθεραπεία μπορούν να προσφέρουν σημαντική βοήθεια. Πολλές φορές προτείνεται η χορήγηση ευκάλυπτου και πεύκου (σε σταγόνες ή ως αιθέριο έλαιο σε εισπνοές) καθώς και η λήψη συμπληρωμάτων όπως μαγγάνιο και χαλκός».
Χρειάζεται επίσης καλό φαγητό με πολλά φρούτα και λαχανικά, καταπραϋντικές σούπες (η περίφημη κοτόσουπα της γιαγιάς, που κάνει θαύματα) και ζεστά αφεψήματα για το λαιμό και τις εκκρίσεις.
Ένας ειδικός θα εξετάσει το πρόβλημά σας και θα σας συστήσει την αγωγή που εσείς χρειάζεστε.
Πηγή: http://www.boro.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.