Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Μεταμφιεσμένος σεξισμός με προσωπείο λεβεντιάς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι «ιππότες» μπορεί να μην είναι πάντα αυτό που νομίζουμε.

Αν είστε εκείνος ο τύπος άντρα που ανοίγει την πόρτα για να περάσει μια κυρία, ή αν είστε εκείνος ο τύπος γυναίκας που περιμένει από έναν άντρα να της ανοίξει την πόρτα για να περάσει… τότε ίσως θα πρέπει να συνεχίσετε το διάβασμα.

Σύμφωνα με μια έρευνα αμερικανών επιστημόνων, την οποία επικαλείται η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, τέτοιου είδους πράξεις ευγένειας και ιπποτισμού μπορεί στην πραγματικότητα να κρύβουν ένα μεταμφιεσμένο «καλοπροαίρετο σεξισμό».

Οι ερευνητές υποστηρίζουν, ότι αυτός ο τύπος σεξισμού είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί σε σχέση με τον «εχθρικό σεξισμό», ακριβώς επειδή φορά το προσωπείο της «λεβεντιάς». Χαρακτηρίζεται από την πατρική και προστατευτική συμπεριφορά, από ενθαρρυντικά χαμόγελα και… ανοιχτές πόρτες.

Οι αμερικανοί ερευνητές ισχυρίζονται ακόμη, ότι παρότι οι γυναίκες μπορεί να απολαμβάνουν την «πλημμύρα» αυτής της προσοχής, ο «καλοπροαίρετος σεξισμός είναι ύπουλος, και οι άντρες που είναι τέτοιοι βλέπουν τις γυναίκες ως ανίκανες και πιστεύουν ότι χρειάζονται την ΄προστασία΄ τους».

Η καθηγήτρια Judith Hall από το πανεπιστήμιο Northeastern της Βοστόνης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο καλοπροαίρετος σεξισμός είναι σαν ένας λύκος με στολή προβάτου, που διαιωνίζει την ανισότητα μεταξύ των φύλων και απέναντι στις γυναίκες.

«Αυτές οι υποτιθέμενες χειρονομίες καλής πίστης και θέλησης μπορεί να προσελκύσουν μια γυναίκα να αποδεχθεί αυτό το status quo στην κοινωνία, ακριβώς γιατί ο σεξισμός μοιάζει πραγματικά φιλόξενος, ελκυστικός και αβλαβής».

Μερικά παραδείγματα «εχθρικού σεξισμού» περιελάμβαναν τα εξής: οι άντρες συμφωνούσαν ότι οι γυναίκες τείνουν να υπερβάλλουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη δουλειά τους, ενώ ένας «καλοπροαίρετος σεξιστής» πιστεύει ότι οι γυναίκες πρέπει να σώζονται πρώτες από τους άντρες σε ένα πλοίο που βυθίζεται. Ακόμη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άντρες των οποίων οι απαντήσεις τους κατέτασσαν στην κατηγορία των «καλοπροαίρετων σεξιστών» χαμογελούσαν περισσότερο. Ήταν πιο υπομονετικοί, ενώ περίμεναν από τις γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα να δώσουν τις δικές τους απαντήσεις και πιο θερμοί, φιλικοί και ομιλητικοί από εκείνους που κατατάχθηκαν στην κατηγορία των «εχθρικών σεξιστών».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, παρότι όσοι είναι «ένοχοι» για «καλοπροαίρετο σεξισμό» βλέπουν τις γυναίκες με «αγνό και θερμό τρόπο, τις θεωρούν αβοήθητες και ανίκανες ως όντα».

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Sex Roles.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.