Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Τι κάνουμε όταν το παιδί δεν πάει για ύπνο;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η μέρα έχει τελειώσει. Εσείς εξουθενωμένοι το ίδιο και τα παιδιά που ωστόσο έχουν ακόμα αρκετά αποθέματα ενέργειας ώστε να τριγυρίζουν στο δωμάτιο και με τις πιζάμες τους. Και αυτό συμβαίνει όταν εσείς νιώθετε τελείως ράκος. Και ενώ βυθίζεσθε με αγαλλίαση στον καναπέ με τη σκέψη τελειώσαμε για σήμερα, στην πόρτα προβάλλει μια φατσούλα που χαμογελάει σκανδαλιάρικα. Άλλο πάλι ζητάει επίμονα νερό ή θέλει συνέχεια να το σκεπάζετε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ποια είναι η αιτία αυτής της συμπεριφοράς;

Το παιδί με όλες αυτές τις συμπεριφορές ζητά να προσελκύσει την προσοχή σας. Από την άλλη ένα παιδί που αρνείται να πάει για ύπνο ή που σηκώνεται συνεχώς μπορεί να θέλει να δείξει τη δύναμή του. Ποια πρέπει να είναι η δική σας αντίδραση; Έχετε δοκιμάσει τα πάντα. Με το καλό, με το κακό αλλά μάταια. Οι βραδιές έχουν καταντήσει μαρτύριο. Καλό είναι να γνωρίζετε ότι στα παιδιά αρέσει η ρουτίνα. Το κάνει να αισθάνεται σιγουριά και ασφάλεια. Οπότε κάτι που θα ήταν αποτελεσματικό είναι να στήσετε μια καινούργια ρουτίνα και να την τηρήσετε.

Η πρώτη σας κίνηση

Συμφωνήστε από κοινού ποια ρουτίνα θα τηρηθεί. Για παιδιά κάτω των πέντε ετών θα ορίσετε συγκεκριμένη ώρα ύπνου. Αποφασίστε τι ώρα θα κάνετε το μπάνιο του τι ώρα και πόση ώρα θα διαβάσετε παραμύθι, τι ώρα θα σβήσετε το φως και θα πέσει για ύπνο. Δεν είναι ανάγκη να είστε τόσο αυστηροί και να παραστήσετε τον λοχία απλά πρέπει να επιμείνετε στην τήρηση της ώρας όλων των συνηθειών. Αν υπάρχουν καθυστερήσεις θα είναι τα ίδια τα παιδιά που θα υποστούν τις συνέπειες. Αν αργήσει να πάει για μπάνιο θα καταλάβει ότι δεν έμεινε χρόνος για παραμύθι το βράδυ. Ίσως χρειαστεί χρόνος για να το συνηθίσουν ίσως έρθετε αντιμέτωποι με αντιδράσεις και δυσανασχέτηση, πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για αρνητικές αντιδράσεις. Μπορεί ακόμα να χρειαστεί να βάλετε το παιδί και με τα ρούχα για ύπνο προκειμένου να συμμορφωθεί. Μόλις καταλάβουν τα παιδιά ότι δεν είστε διατεθειμένοι να περιμένετε δυο ώρες προκειμένου να κάνουν όσα πρέπει θα αναγκαστούν να ακολουθήσουν την καινούργια τους ρουτίνα. Και σταδιακά οι νύχτες σας θα γίνουν.

Πρακτικές συμβουλές

Το κλειδί είναι να είστε φιλικοί αλλά ανένδοτοι. Δώστε στο παιδί να καταλάβει τι πρέπει να περιμένει από εσάς. ΑΑν του αρέσει να ζητάει νερό αφού πέσει γι ύπνο αφήστε ένα ποτήρι στο δωμάτιό του. Ξεκαθαρίστε ότι μετά τις 8 ξαπλώνετε στον καναπέ και δεν σας σηκώνει τίποτα. Ένα μικρότερο παιδί ίσως κλάψει λιγάκι μια δυο νύχτες εσείς όμως… βράχος ακλόνητος.

Μην τσακώνεστε ποτέ με το παιδί που επιδιώκει να επιβάλλει την εξουσία του- ακριβώς αυτό θέλει. Ακολουθήστε μια από τις δυο παρακάτω μεθόδους.

1. Αν το παιδί φύγει από το δωμάτιό του και έρθει μπροστά σας κάνετε πως δεν το βλέπετε. Δείτε τηλεόραση διαβάστε και μιλήστε στον σύζυγό σας κάντε κάτι άλλο. Έτσι, του χαλάτε τη διασκέδαση. Αν αρχίσει να κάνει αταξίες προκειμένου να κερδίσει την προσοχή σας μη δώσετε καμία σημασία. Κάντε ότι διαβάζετε ένα βιβλίο. Τελικά θα βαρεθεί και θα πάει στο κρεβάτι του.

2. Δώστε του τη επιλογή. Να μείνει στο δωμάτιό του μα την πόρτα ανοιχτή και το φως του χωλ αναμμένο ή αν βγαίνει έξω η πόρτα κλείνει. Τα περισσότερα παιδιά προτιμούν τον ύπνο με την πόρτα ανοιχτή.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.