Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Δημοτικά τέλη ευπαθών κοινωνικά ομάδων του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μείωση μέχρι 50%.

Θετική ήταν η γνωμοδότηση των Δημοτικών και Τοπικών Συμβουλίων για την κατάρτιση αποφάσεων Δημοτικών Τελών 2015, σχετικών με τη μείωση τελών των ευπαθών κοινωνικά ομάδων, καθώς και την κατάρτιση προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2015 (σύσταση Πάγιας Προκαταβολής).

Σημειώνεται ότι το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, πριν από την τελική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Απαλλαγή απόρων και ΑμεΑ από φόρους

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 202 του ισχύοντος “ΚΚ (Ν 3463/06) είναι δυνατή, ύστερα από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του, η μείωση των δημοτικών φόρων ή τελών σε ποσοστό μέχρι 50% ή και απαλλαγή από αυτούς για τους άπορους, τα άτομα με αναπηρίες και τους πολύτεκνους, όπως η ιδιότητά τους οριοθετείται από την κείμενη νομοθεσία.

Η απόφαση του συμβουλίου εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του συμβουλίου της δημοτικής ενότητας. “Με αιτιολογημένη απόφασή του, που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του, εισηγείται στο δημοτικό συμβούλιο, όταν ληφθεί από αυτό σχετική απόφαση, για τη χορήγηση χρηματικών βοηθημάτων και ειδών διαβίωσης ή περίθαλψης σε οικονομικά αδύνατους κατοίκους και πολύτεκνους, καθώς και τη μείωση δημοτικών φόρων ή τελών ή απαλλαγή από αυτούς για τα προβλεπόμενα από τις ισχύουσες διατάξεις πρόσωπα, καθώς και τα πρόσωπα που χρήζουν “βοήθειας στο σπίτι” και “διοικητικής βοήθειας”.

Οι δικαιούχοι της μείωσης

Στην υπό κατάρτιση απόφαση καθορισμού των τελών καθαριότητας για το έτος 2015, προτάθηκε από την Οικονομική Επιτροπή “η μείωση των δημοτικών φόρων και τελών σε ποσοστό 50% επί των αναλογούντων συντελεστών, για τους άπορους, τα άτομα με αναπηρία, τους τρίτεκνους και πολύτεκνους, όπως η ιδιότητά τους αυτή οριοθετείται από την κείμενη νομοθεσία.

Ειδικότερα η μείωση αφορά σε:

Απόρους α) κατοίκους Σύρου, β) εγγεγραμμένους στο Ταμείο Πρόνοιας

Αναπήρους α) με μόνιμη αναπηρία άνω του 67% με εισοδηματικά κριτήρια 12.000 € ετήσιο εισόδημα, προσαυξανόμενο κατά 4.000 € για κάθε προστατευόμενο μέλος, β) κατοίκους Σύρου, που δεν νοσηλεύονται σε ιδρύματα και διαμένουν στην οικία που η παροχή της υφίσταται μείωση, με εισοδηματικά κριτήρια

Πολύτεκνους: α) κατοίκους της Σύρου, β) εγγεγραμμένους στα μητρώα ΑΣΠΕ με εισοδηματικά κριτήρια 32.000 € ετήσιο εισόδημα, προσαυξανόμενο κατά 4.000 € για κάθε παιδί πάνω από τα τέσσερα.

Τρίτεκνους: α) που είναι κάτοικοι Σύρου, β) που λαμβάνουν το επίδομα τριτεκνίας και με εισοδηματικά κριτήρια 24.000 € προσαυξανόμενο κατά 4.000 € για κάθε παιδί πάνω από τα τρία.

Η μείωση ή απαλλαγή αυτή ισχύει μόνο για την μόνιμη κατοικία (1 κατοικία) αποδεικνυόμενη από βεβαίωση μονίμου κατοικίας και όχι για επαγγελματικό χώρο του αιτούντα”.

Αύξηση των ορίων εισοδήματος

Όπως δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Παπαμανώλης “στόχος του δήμου είναι να απαλλάξει από τα τέλη κάποιες ειδικές κατηγορίες. Αυτό που βελτιώνουμε σε σχέση με τις περσινές αποφάσεις είναι να αυξήσουμε τα όρια εισοδήματος στους αναπήρους. Γιατί με τα περσινά όρια που ίσχυαν, ένας ανάπηρος έπρεπε να είναι και πάμπτωχος για να καταφέρει να μπει στην κατηγορία των ευπαθών ομάδων που δικαιούνται μειωμένα τέλη”. Κατέστησε επίσης σαφές ότι για τους απόρους το χαμηλό εισόδημα παραμένει κάτω από 6.000 ευρώ, ενώ στους αναπήρους δίνεται το δικαίωμα για υψηλότερο εισόδημα. Ωστόσο, εξήγησε ότι δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός των δικαιούχων, καθώς για να καρπωθεί κάποιος την ωφέλεια, καλείται να κάνει αίτηση στο δήμο και να υποβάλει τα δικαιολογητικά του. “Αν κάποιος δεν έχει πληροφορηθεί, δεν μπορούμε κι εμείς να κάνουμε την παροχή αυτή, οπότε ενδεχομένως μπορεί να είναι πολύ περισσότεροι αυτοί που εν δυνάμει θα δικαιούνται, αλλά δεν κάνουν αίτηση”, κατέληξε.

Σύσταση Πάγιας Προκαταβολής για τις κοινότητες του νησιού

Επιπλέον, σύμφωνα με την παρ.3 του άρθρου 266 του Ν.3852/2010 στις τοπικές και δημοτικές κοινότητες συνίσταται πάγια προκαταβολή σε βάρος του σχετικού κωδικού αριθμού του προϋπολογισμού του οικείου δήμου.

Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, μετά από γνώμη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, καθορίζονται ανά δημοτική και τοπική κοινότητα, οι δαπάνες που καλύπτονται από την πάγια προκαταβολή, καθώς και τι ύψος αυτής με βάση τον πληθυσμό. Υπόλογος για τη διαχείριση της πάγιας προκαταβολής είναι ο πρόεδρος του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας ή ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας.

Στον υπό κατάρτιση προϋπολογισμό οικονομικού έτους 2015 προβλέπονται οι κάτωθι πιστώσεις:

Πάγια προκαταβολή Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης 3.000 €

Πάγια προκαταβολή Δημοτικής Κοινότητας Άνω Σύρου 2.000 €

Πάγια προκαταβολή Δημοτικής Κοινότητας Βάρης 2.000 €

Πάγια προκαταβολή Δημοτικής Κοινότητας Μάννα 2.000 €

Πάγια Προκαταβολή Τοπικής Κοινότητας Γαλησσά 1.000 €

Πάγια Προκαταβολή Τοπικής Κοινότητας Πάγου 1.000 €

Πάγια Προκαταβολή Τοπικής Κοινότητας Χρούσσων 1.000 €

Πάγια προκαταβολή Τοπικής Κοινότητας Ποσειδωνίας 1.000 €

Πάγια προκαταβολή Τοπικής Κοινότητας Φοίνικα €



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.