Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Κάντε το τεστ του Αλτσχάιμερ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Απαντήστε στις ερωτήσεις δείτε τι σημαίνουν.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα τεστ, το οποίο μπορεί να διευκολύνει τον εντοπισμό πρώιμων συμπτωμάτων του Αλτσχάιμερ και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισής του.

Το νέο αυτό τεστ είναι εύκολο, διαρκεί περίπου 20’ και περιλαμβάνει συνολικά 37 ερωτήσεις, που αφορούν τις διατροφικές συνήθειες αλλά και γενικότερα τον τρόπο ζωής και οι οποίες αξιολογούν τους πιο πιθανούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου. Το τεστ παρέχει, επίσης, εξατομικευμένες συμβουλές σχετικά με τις αλλαγές που πρέπει να κάνει κάποιος στη ζωή του για να αναστρέψει τον κίνδυνο. Οι ειδικοί συστήνουν σε όλους, όσοι είναι άνω των 50 ετών, να κάνουν το τεστ.

Το ειδικό αυτό τεστ νοητικής λειτουργίας δημιουργήθηκε από τον καθηγητή David Smith στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και έχει δοκιμαστεί από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Cornell στη Νέα Υόρκη. Βρείτε το τεστ στην ιστοσελίδα FOOD FOR THE BRAIN (http://cft.foodforthebrain.org). Μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε υπολογιστή ή laptop, αλλά όχι σε κινητά τηλέφωνα ή smart phones.

«Το τεστ δίνει στους ανθρώπους θετικά βήματα πρόληψης για τη μείωση του κινδύνου μακροπρόθεσμα και ταυτόχρονα λειτουργεί και ως ετήσιο τσεκάπ, ώστε οι άνθρωποι να παρακολουθούν πώς οι αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής τους επηρεάζουν τη νοητική λειτουργία», δήλωσε ο David Smith, ο οποίος ελπίζει ότι τα αποτελέσματα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, που θα κάνουν το τεστ, θα δώσουν πληροφορίες ζωτικής σημασίας, προκειμένου να αναπτυχθεί μια στρατηγική πρόληψης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, 1 στους 4 ανθρώπους ηλικίας άνω των 50 ετών κάποια στιγμή στη ζωή του θα διαγνωστεί με την εκφυλιστική νόσο του Αλτσχάιμερ.

Κάποιες από τις ερωτήσεις που περιλαμβάνονται στο τεστ είναι οι εξής:

1. Πόσα σνακ ή ροφήματα που έχουν ως βάση τους τη ζάχαρη (π.χ. σοκολάτες, γλυκά, συσκευασμένοι χυμοί) καταναλώνετε καθημερινά;

Α. Κανένα / Σπάνια
Β. 1-2 καθημερινά ή λιγότερα
Γ. 2-3 καθημερινά

2. Πόσες φορές την εβδομάδα τρώτε ψάρια;

Α. 3 ή περισσότερα την εβδομάδα
Β. 1-2 την εβδομάδα
Γ. Κανένα

3. Καπνίζετε και αν ναι πόσα τσιγάρα καθημερινά;

Α. Κανένα
Β. 1-5 ημερησίως
Γ. Τουλάχιστον 5 καθημερινά

4. Πόσους καφέδες (εξαιρούνται οι ντεκαφεϊνέ) πίνετε κάθε μέρα;

Α. Κανέναν
Β. 1-4 καθημερινά
Γ. Περισσότερους από 5 την ημέρα

5. Πόσο συχνά διαβάζετε, μελετάτε, λύνετε σταυρόλεξα ή sudoku;
Α. Αρκετές φορές την εβδομάδα
Β. Αρκετές φορές το μήνα
Γ. 1-2 φορές τον χρόνο

Αποτελέσματα
Όσοι απαντούν το Α παίρνουν 1 βαθμό, όσοι απαντούν το Β παίρνουν 2 βαθμούς και όσοι επιλέγουν το Γ παίρνουν 3 βαθμούς. Στο τέλος οι βαθμοί αθροίζονται. Όσο χαμηλότερο είναι το σκορ, τόσο καλύτερο είναι το αποτέλεσμα.


Πηγή: http://www.vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.