Η καλή κυκλοφορία του αίματος και γενικότερα η καλή υγεία του εγκεφάλου εξαρτάται από έναν υγιεινό τρόπο ζωής, από την άσκηση αλλά και την κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε διάφορες βιταμίνες και μέταλλα. Μερικές από τις καλύτερες βιταμίνες για την καλή υγεία του εγκεφάλου περιλαμβάνουν τις βιταμίνες Β, C, D, και Ε. Οι βιταμίνες παρέχουν και άλλα οφέλη για την υγεία όπως την πρόληψη της εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου, λοιμώξεις του αναπνευστικού αλλά και μείωση της κακής χοληστερόλης.
Bιταμίνη C
Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, μια ουσία που προστατεύει τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούνται από ασταθή μόρια. Εκείνοι που διατηρούν τα υγιή επίπεδα της βιταμίνης C βρίσκονται σε χαμηλότερο κίνδυνο να υποστούν κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η βιταμίνη C είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά και ασφαλή θρεπτικά συστατικά που μπορείτε να πάρετε.
Bιταμίνη D
Η βιταμίνη D είναι μια ουσιαστική θρεπτική ουσία για τη σωστή απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό σας. Οι εκθέσεις δείχνουν επίσης ότι η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή βοήθειας στα νεύρα του εγκεφάλου . Βρίσκονται φυσικά στα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα ψάρια, η βιταμίνη D επηρεάζει άμεσα περισσότερα από 3.000 γονίδια ρυθμίζοντας την ικανότητά τους να ελέγχουν και την πρόληψη πολλών σοβαρών και κοινών ασθενειών. Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η παρακολούθηση των επιπέδων της βιταμίνης D και η συμπλήρωσή τους όταν απαιτείται, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους που μπορείτε να διασφαλίσετε τη συνολική καλή υγεία και τη μακροζωία.
Οι μελέτες δείχνουν ότι εκτός από την υγεία του εγκεφάλου η βιταμίνη D μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης πολλών τύπων καρκίνου και διαβήτη περισσότερο από 50%.
Βιταμίνες του συμπλέγματος Β
Οκτώ υδατοδιαλυτές βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι απαραίτητες για την παραγωγή της ενέργειας του εγκεφάλου και των ερυθρών αιμοσφαιρίων που παρέχουν στον εγκέφαλο το απαραίτητο οξυγόνο. Αυτές οι βιταμίνες μπορούν πολύ εύκολα να καταστραφούν από το μαγείρεμα ή την επεξεργασία των τροφίμων. Η πιο κοινή μορφή της βιταμίνης Β3 είναι το νικοτινικό οξύ. Αποδεδειγμένα βοηθά στη μείωση της κακής χοληστερόλης, επιτυγχάνοντας αύξηση των επιπέδων της καλής χοληστερόλης . Η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή αρτηριοσκλήρωση και εγκεφαλικό επεισόδιο.
Βιταμίνες Β6, Β12, και φολικό οξύ μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των επιπέδων της ομοκυστεΐνης στο σώμα. Η ομοκυστεΐνη είναι μη πρωτεϊνικό αμινοξύ που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου. Μπορεί να βλάψει τις στεφανιαίες αρτηρίες, βοηθώντας στην συσσώρευση των αιμοπεταλίων και τον σχηματισμό θρόμβων στο αίμα. Οι θρόμβοι που σχηματίζονται στο αίμα και μεταφέρονται προς τον εγκέφαλο, μπορούν να οδηγήσουν σε εγκεφαλικά επεισόδια . Φυσικές πηγές τροφίμων των βιταμινών Β είναι τα δημητριακά, οι μπανάνες, οι πατάτες, τα φασόλια , τα ψάρια, και το βόειο κρέας.
Βιταμίνη Ε
Η βιταμίνη Ε είναι διαθέσιμη και ως συμπλήρωμα, βρίσκεται όμως φυσικά στα φυτικά έλαια, τα δημητριακά, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα πουλερικά, το κρέας και τα αυγά. Αυτή η βιταμίνη μπορεί να είναι χρήσιμη στην πρόληψη και τη θεραπεία των καρδιακών παθήσεων, σκλήρυνση των αρτηριών, και αυξημένη αρτηριακή πίεση. Η βιταμίνη Ε χρησιμοποιείται επίσης για τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα σε περιπτώσεις όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η νόσος Πάρκινσον
Πηγή: http://www.boro.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.