Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Πώς να τρώω υγιεινά στο γραφείο;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πόσες φορές σας έχει τύχει να είστε στο γραφείο, η κοιλιά σας να γουργουρίζει και να ζηλεύετε το συνάδελφο απέναντι που κρατά μια τυρόπιτα στο χέρι...; Είναι, όμως, η τυρόπιτα η λύση; Με τόσες θερμίδες και κορεσμένα λίπη που περιέχει, μάλλον όχι! Ας δούμε, λοιπόν, μερικές εύκολες και έξυπνες λύσεις, για να μειώσουμε το αίσθημα της πείνας στις εργασιακές ώρες, ακολουθώντας ένα πιο υγιεινό δρόμο.

Μερικές από τις πολλές επιλογές που υπάρχουν είναι οι εξής:

Μείγμα ανάλατων ξηρών καρπών με σταφίδες: Οι ξηροί καρποί είναι μια πηγή μονοακόρεστων ή και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, διάφορων βιταμινών και ανόργανων στοιχείων. Επιπλέον, περιέχουν συστατικά με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Πιο συγκεκριμένα, το μείγμα αυτό θα μπορούσε να περιέχει αμύγδαλα, τα οποία είναι πλούσια σε Βιταμίνη Ε, η οποία αποτελεί σημαντικό αντιοξειδωτικό για τον ανθρώπινο οργανισμό. Καρύδια, τα οποία περιέχουν πολυφαινόλες και ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία παρέχουν στο τρόφιμο αντιοξειδωτική δράση κατά των ελεύθερων ριζών, που προκαλούν οξείδωση στον οργανισμό. Φουντούκια, τα οποία περιέχουν σημαντική ποσότητα διαλυτών φυτικών ινών, που βοηθούν στη σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και την πρόσληψη ποσότητας μαγγανίου, συστατικό απαραίτητο για τις αντιοξειδωτικές δράσεις του οργανισμού.

Από την άλλη πλευρά οι σταφίδες είναι πλούσιες σε σίδηρο, κάλιο, σελήνιο, Βιταμίνες Α & Β που βοηθούν στη όραση. Επιπλέον, περιέχουν φυτικές ίνες, που βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου. Τέλος, έρευνες έχουν δείξει, πως μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης, των αιμορροΐδων, καθώς και στην ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Φρούτα: Είναι ένας σημαντικός σύμμαχος του ανθρώπου στον αγώνα για την υγεία και ευεξία του οργανισμού του. Είναι πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.

Σχεδόν κάθε φρούτο αποτελεί μία πολύ καλή πηγή φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου, καθώς έχουν την ιδιότητα να αποβάλλουν τις τοξίνες από αυτό. Βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης του αίματος και στη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου του αίματος. Τέλος, παρέχουν με σταθερό ρυθμό ενέργεια στον οργανισμό, ρυθμίζοντας με αυτό τον τρόπο το αίσθημα της πείνας.

Οι βιταμίνες και οι φυτοχημικές ουσίες, που περιέχονται στα φρούτα έχουν αντιοξειδωτική δράση. Τα αντιοξειδωτικά, όπως έχουμε πει αιχμαλωτίζουν τις ελεύθερες ρίζες, που προκαλούν φθορά στον οργανισμό και τις αποβάλλουν. Επιπλέον, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, προστατεύουν από την εκδήλωση χρόνιων νοσημάτων, ενώ παράλληλα καθυστερούν τη διαδικασία φυσιολογικών διεργασιών, όπως η γήρανση.

Κάθε ομάδα φρούτων εμπεριέχει διαφορετικές βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα. Επομένως, για να προσλαμβάνουμε πολλά και διαφορετικά θρεπτικά συστατικά, καλό είναι να καταναλώνουμε φρούτα απ΄ όλες τις ομάδες.

Γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με αποξηραμένα φρούτα: το γιαούρτι είναι μία τροφή με πολλά θρεπτικά συστατικά υψηλής βιολογικής αξίας. Περιέχει:

• Βιταμίνη Α και ψευδάργυρο: απαραίτητα για την διάπλαση των ιστών, τη ανάπτυξη, την αναπαραγωγή, την όραση και φυσικά την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
• Βιταμίνη D: ρυθμίζει τα επίπεδα ασβεστίου και φωσφόρου
• Ριβοφλαβίνη ( Β2) : συμμετέχει στην παραγωγή ενέργειας
• Β12 : συμβάλλει στην καλή λειτουργία του αιμοποιητικού και νευρικού συστήματος
• Ασβέστιο: θρεπτικό συστατικό, απαραίτητο για τη δημιουργία και την υγιή ανάπτυξη των οστών και των δοντιών.
• Κάλιο: συμμετέχει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και την υγεία της καρδιάς
• Ιώδιο: απαραίτητο για τη λειτουργία του θυρεοειδούς

Τέλος, έρευνες έχουν δείξει πως το γιαούρτι καταπολεμά τη χρόνια δυσκοιλιότητα, έχει αντικαρκινική δράση, προλαμβάνει την οστεοπόρωση, την κυστίτιδα και μολύνσεις της ουροδόχου κύστης.

Τα αποξηραμένα φρούτα, πέραν του γευστικού συνδυασμού, προσφέρουν στον οργανισμό του ανθρώπου πολλές βιταμίνες και ανόργανα συστατικά συμπεριλαμβανομένου του καλίου και του σιδήρου. Επίσης, αποτελούν καλή πηγή Βιταμίνης Α, Βιταμίνης Β, ασβεστίου και μαγνησίου.

Και τώρα κάτι για αυτούς που προτιμούν κάτι πιο.. γλυκό

Παστέλι: ο συνδυασμός του σουσαμιού και το μελιού δημιουργούν ένα τρόφιμο εξαιρετικά θρεπτικό, που παρέχει μια σειρά από συστατικά απαραίτητα για την για την καθημερινή λειτουργία του οργανισμού.

Το σουσάμι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και Βιταμίνη Ε. Επίσης, αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου, μεταλλικών αλάτων και ιχνοστοιχείων όπως φώσφορο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και σελίνιο. Τέλος, περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά, τις λιγνάνες, που προστατεύουν τον οργανισμό από χρόνια νοσήματα όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης και τα Καρδιαγγειακά.

Το μέλι αποτελείται από σάκχαρα, κυρίως γλυκόζη και φρουκτόζη. Έχουν αναγνωριστεί πάνω από 185 διαφορετικές ουσίες, οι οποίες καθιστούν το μέλι ως πολύτιμη τροφή. Περιέχει πρωτεΐνες, αμινοξέα, ένζυμα, μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία κ.α. Τα ανόργανα στοιχεία του μελιού συμμετέχουν σε διάφορα ενζυμικά συστήματα του οργανισμού και παίζουν σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό. Τέλος, πέρα από τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει σε διάφορα συστήματα του οργανισμού, η περιεκτικότητα του σε αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή δημιουργούν μία προστατευτική ασπίδα για το γενετικό μας υλικό.

Και κάτι τελευταίο...

Θυμηθείτε! Ποτέ δεν φεύγουμε από το σπίτι χωρίς να έχουμε καταναλώσει ένα καλό πρωινό. Είναι πολύ σημαντικό και θα μας κρατήσει μέχρι να έρθει η ώρα του σνακ στο γραφείο.

Μετά από αυτές τις επιλογές, πραγματικά, πιστεύετε ακόμη ό, τι δε γίνεται..;



Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.